Menu
Terug

Betere portretten met het bokeh-effect

05 november 2019

Een lifestyleshot voor Instagram of een familiefoto die je eeuwig wilt koesteren. In beide gevallen wil je het mooiste resultaat. En daar heb je het bokeh-effect voor nodig. Dat is het geheim van professionele fotografen, maar nu ook op je smartphone beschikbaar.

Onscherpe foto’s

‘Bokeh’ lijkt een merkwaardig woord, maar elke topfotograaf houdt ervan. Bokeh is afgeleid van het Japanse woord ‘boke’. Het betekent ‘onscherp’, niet meteen iets dat je zou verwachten dat hoog op het verlanglijstje van een fotograaf zou staan. Een geslaagde foto is zo scherp mogelijk, zou je denken. Ja en neen. Beroepsfotograferen zullen bij portretten (meestal) inderdaad mikken op maximale scherpte van het gelaat, doorgaans scherpgesteld op de ogen. Sommige fotografen gaan hier heel ver in en willen echt elke huidplooi en alle poriën tonen, maar soms mag het gezicht wat zachter zijn om een bepaalde sfeer over te brengen.

huawei, bokeh

Welke rol speelt bokeh?

Bokeh zorgt voor contrast, een tegenstelling. Een gezicht dat haarscherp toont in een even haarscherpe omgeving blijft deel van die achtergrond. Bij straatfotografie kan dat net de bedoeling zijn, omdat je bijvoorbeeld al citytrippend de drukte van de Grote Bazaar in Istanboel wilt registreren. Maak echter een haarscherp portret met een achtergrond die onscherp is en de persoon op de foto krijgt alle aandacht. Het is een techniek die heel effectief is om mooiere babyfoto’s te maken, maar ook pakkende familiekiekjes en intense beelden van een geliefde.

huawei, bokeh

Once in a lifetime

Kenners weten echter dat bokeh niet zomaar bokeh is. Professionele cameralenzen worden zelfs afgerekend op de kunstigheid van het bokeh-effect dat ze produceren. Afhankelijk van hoe de lenzen intern in elkaar zitten, zal de onscherpte er anders uitzien. Het leuke aan de Huawei P30 Pro is dat er ook aan bokeh is gedacht, met dank aan Leica. Er zijn zelfs verschillende manieren om geslaagde portretten te maken, onder meer in de Diafragma-modus. Hier zijn onze zes tips om dat ene unieke portret te maken:

  1. Zoek een kleurrijke achtergrond die goed afsteekt met je model, liefst met wat kleurvariatie.

2. Let op het licht. Ideaal is als voldoende zacht licht indirect op het gezicht schijnt, zonder het te fel te maken. Je wilt niet dat je model met dichtgeknepen ogen op de foto staat.

3. Zoek de juiste houding voor het juiste effect. Recht voor de camera staan is vaak minder mooi dan met het hoofd deels gedraaid of vanuit een zijkant gefotografeerd. In de lens kijken is vaak wel mooier. Aarzel niet om je model te vragen om wat rechter te staan of de kin wat op te tillen. Een beetje dirigeren kan zeker geen kwaad!

4. Stel scherp op de ogen. Dat kan door te tikken op het scherm of in de Portret-modus de Huawei P30 Pro zelf op een gezicht scherp te laten stellen.

5. Kies de Diafragma-modus om achteraf het gezicht scherp te stellen en dan te experimenteren met de diafragmawaarde om de achtergrond meer of minder onscherp te maken.

6. Gebruik de Portret-modus en tik op het cirkelpictogram linksonder. Je kunt dan kiezen uit verschillende bokeh-effecten, waarbij lichtpunten in de achtergrond uitvergroot of vervormd worden tot een bepaalde vorm (hartjes, bijvoorbeeld).

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()