Menu
Terug

Blaas je smartphone nieuw leven in met een opkuisbeurt

03 maart 2020

Blaas je smartphone nieuw leven in door hem grondig op te kuisen. Overbodige bestanden, apps die je nooit gebruikt, … Er slingert veel rommel rond op je smartphone. Wij vertellen je hoe je de lenteschoonmaak op je mobiele telefoon het best aanpakt.

Tijd voor grote kuis!

Een smartphone die steeds trager werkt, kan enorm frustrerend zijn. Je drukt op het pictogram van de camera-app en pas vijf seconden later kun je - E-I-N-D-E-L-I-J-K - een foto maken. Of je wilt je kiekjes achteraf aan je vrienden tonen, maar hoe snel je ook veegt, de volgende foto komt er pas met een enorme vertraging aan. Tijd voor een nieuwe smartphone? Wacht! Misschien is hij gewoon overbelast met overbodige software. Apps die in de achtergrond draaien, opslagruimte die helemaal vol zit, tijdelijke bestanden van het besturingssysteem die de zaak blokkeren, … Er zijn genoeg redenen waarom je smartphone trager begint te reageren.

smartphone

Ligt het aan het scherm?

Vooraleer we kijken naar hoe je een slome smartphone weer kwiek kunt maken, moeten we wel het toestel onderzoeken. De meeste vertragingen komen door softwareproblemen, maar er zijn ook situaties waarbij er andere oorzaken mogelijk zijn. Lijkt een smartphone niet te reageren op aanrakingen en moet je telkens enkele keren hard op het scherm duwen om een reactie te krijgen? Dan bestaat de kans dat het scherm beschadigd is. Misschien zonder dat het echt opvalt, met een heel fijne barst. Het is zelfs mogelijk dat de bovenste laag glas heel blijft, terwijl de onderste laag die aanrakingen registreert, wel defect is. Het gebeurt niet vaak, maar in zo’n geval moet het scherm vervangen worden. Dat kan in jouw lokale MediaMarkt-winkel in de Solutions Corner. Preventie is natuurlijk de beste strategie. In dit geval kun je al veel leed voorkomen door een screenprotector op het scherm aan te brengen. Dat kost niet veel en kan ook vlug en correct in dezelfde MediaMarkt-winkel gebeuren door een professional.

smartphone

Oud versus nieuw

De nieuwste versies van het smartphonebesturingssysteem onderhouden zichzelf, of toch deels. Dit gaat zowel op voor iOS (de software op iPhones en iPads) als Android (het Google-OS dat gebruikt wordt door alle andere merken, waaronder Huawei en Samsung). Oudere versies van Android en iOS zijn op dat vlak veel minder proactief. Toestellen van enkele jaren geleden zullen dus sneller trager beginnen werken. Bij een oudere smartphone moet je daarom waarschijnlijk vaker ingrijpen om hem opnieuw snel te laten werken, bijvoorbeeld door regelmatig apps af te sluiten. Dat oudere toestellen na het aanbrengen van de nieuwste software-update trager reageren, is helaas mogelijk. Nieuwe besturingssoftware introduceert vaak nieuwe functies en die kunnen de hardware zwaarder belasten. Updates dan maar niet installeren? Neen, dat is een slecht idee. Niet alleen mis je dan de nieuwe mogelijkheden, de updates brengen ook oplossingen aan voor beveiligingsproblemen.

Altijd eerst opnieuw opstarten

Tijd om je smartphone of tablet onder handen te nemen. Het eerste om te doen: start het toestel eens volledig opnieuw op. Dit sluit actieve apps en verwijdert tijdelijke bestanden die misschien het werkgeheugen inpalmen. Als je toestel na het opstarten opnieuw heel vlot reageert, kan dit een aanwijzing zijn dat een bepaalde app heel de boel vertraagde. Meer uitleg hierover vind je verderop bij ‘Te hoog stroomverbruik’.

Te weinig geheugen?

De tweede stap: controleer hoeveel opslagruimte je nog hebt. Bij Android-smartphones hangt het af van het merk, model en versie van Android waar je deze informatie vindt. Meestal ontdek je het bij ‘Instellingen’ en dan ‘Geheugen’ of ‘Opslag’. Bij iOS kijk je bij ‘Instellingen’ en ‘Algemeen’, en dan ‘iPhone-opslag’ (of ‘iPad-opslag’). Zowel bij iOS als bij Android zie je meestal een grote balk die de hele opslagruimte voorstelt, die met een of meerdere kleuren is opgevuld om aan te geven hoeveel ruimte in gebruik is. Idealiter is de balk niet helemaal vol, zodat updates probleemloos kunnen installeren en apps plek hebben voor hun tijdelijke bestanden. Dergelijke bestanden zijn soms heel groot. Apps van streamingdiensten bijvoorbeeld, kunnen soms vele honderden megabytes aan tijdelijke data binnenhalen. Als dat niet lukt, beginnen die apps slecht of niet te functioneren. Samengevat: zorg altijd dat je nog minstens een paar gigabytes opslagruimte op overschot hebt.

smartphone

Meer geheugen toevoegen

Wat als die opslagruimte toch propvol zit? Bij een iOS-toestel heb je maar een optie: plaats maken. Bij een Android-toestel heb je de optie om het geheugen uit te breiden met een microSD-geheugenkaartje. Dat is een betaalbare upgrade, maar er moet wel een slot voor een geheugenkaart aanwezig zijn. Bij bepaalde Android-smartphones is er geen uitbreidingsmogelijkheid omdat het design dat niet toelaat (bijvoorbeeld omdat het toestel waterdicht is).

smartphone

Check de apps

Bij iOS krijg je in het scherm met informatie over de opslagruimte meteen ook een lijst van apps geserveerd. Handig: ze staan meteen van groot naar klein, zodat je vlug kunt ontdekken welke apps geheugenslokoppen zijn. Als je op een app klikt, kun je de tijdelijke gegevens (Documenten en gegevens) opruimen. Let wel: bij sommige apps kan dat cruciale informatie zijn, zoals foto’s, ebooks of een aanvulling voor een game. Dus toch even nadenken vooraleer hierop te drukken. In dit scherm kun je ook de app helemaal verwijderen. Dat kan natuurlijk ook vanaf het Thuis-scherm.

Zelfoptimalisatie door je smartphone

Veel Android-smartphones komen met een ingebouwde app om de opslagruimte en het toestel zelf te optimaliseren. Omdat elk merk het wat anders aanpakt, draagt deze app niet altijd dezelfde naam. Vaak is het iets dat lijkt op ‘Optimaliseren’ (bij Huawei bijvoorbeeld) of is het een optie bij de ‘Instellingen’ (‘Apparaatonderhoud’ bij Samsung). Je kunt ook bij de instellingen een optie ‘Apps’ vinden waarbij je een overzicht krijgt van alle geïnstalleerde apps en hoeveel ruimte ze innemen.

Overbodige media verwijderen

Iedereen die graag foto’s en video’s maakt, kent het probleem: na een tijdje heb je duizenden beelden verzameld en geen plek meer voor nieuwe. Vooral als je veel filmt, kun je dit snel meemaken. Videobestanden nemen immers veel plaats in, naargelang de kwaliteit waarin je filmt. Film niet in 4K-kwaliteit als je de filmpjes toch niet op een groot tv-scherm gaat bekijken, maar houd het op Full HD. Ook een optie als filmen aan 60 fps zorgt voor grote videobestanden. Hoe dan ook, verwijder meteen mislukte video’s en foto’s - dan hoef je niet op een later tijdstip je hele fotobibliotheek door te nemen om slechte opnames te verwijderen.

smartphone

Foto’s in de cloud

Alle foto’s en video’s die je maakt op je smartphone voor eeuwig bewaren is zeker geen verplichting. Door je toestel op een computer aan te sluiten met een gewone USB-kabel kun je ze kopiëren en daarna verwijderen op je smartphone. Een kopie maken is sowieso een slimme zet, want smartphones worden wel eens gestolen of gaan verloren of kapot. Het is spijtig als je dan naast een duur toestel ook kostbare foto’s van je kinderen of vrienden verliest. Een andere optie is je foto’s en video’s bijhouden in de cloud, bijvoorbeeld via Google Foto’s of iCloud van Apple. Je kunt ook werken met een clouddienst van een derde partij, zoals Dropbox. Ook MediaMarkt Cloud is een uitstekende optie die ongelimiteerde opslag biedt voor alle mogelijke foto’s en video’s die je automatisch kunt laten uploaden naar een veilig plekje in de cloud.

smartphone

Te hoog stroomverbruik

Soms vertraagt een mobiel toestel omdat een app in de achtergrond veel rekenkracht verbruikt. Dat vertaalt zich altijd in een hoger stroomverbruik voor je toestel. Je eindigt bijgevolg niet enkel met een trager werkende smartphone, maar ook sneller met een lege batterij. Zowel iOS 13 als Android versie 9 en 10 pakken dit probleem beter aan en plaatsen zware apps snel in een soort ruststand. Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Bij sommige Android-toestellen kun je een stroom- of energiebesparingsmodus inschakelen. Die doet de batterij langer meegaan, maar zorgt er ook voor dat je smartphone minder goed presteert. Bij gewoon gebruik merk je dat nauwelijks, maar bijvoorbeeld bij het gamen kan deze modus voor vertragingen zorgen.

Besparingsmodus

Om na te gaan of een app veel stroom verbruikt of je Android-smartphone in een besparingsmodus staat, kun je bij ‘Instellingen’ kijken onder ‘Batterij’ (naam kan verschillen). Je moet misschien doorklikken op een van de opties in dat scherm, maar hier kun je ontdekken welke apps veel stroom verbruiken. Onderzoek of je ze wel nodig hebt en probeer eens - na het opstarten van het toestel - of je smartphone vlotter reageert als je ze niet opent. Bij iOS doe je hetzelfde, al heeft het besturingssysteem veel minder last van apps die in de achtergrond draaien. Onder iOS 13 vind je op die plaats zelfs tips om het stroomverbruik in te dijken.

Helpende hand van Google

Er is een eenvoudige manier om je Android-smartphone op te kuisen: installeer de Files by Google-app. Deze gratis app van Google zelf kan een aantal handige zaken, waaronder je geheugen opschonen. Het detecteert bijvoorbeeld meme-foto’s en -animaties die je via Whatsapp binnenkreeg, en laat je die eenvoudig weer verwijderen. Ook dubbele bestanden en de media die horen bij een bepaalde app worden zichtbaar gemaakt. Foto’s die binnenrollen via een chatapp bijvoorbeeld, zijn niet altijd zichtbaar in je fotobibliotheek omdat ze bewaard worden in een andere map. Files by Google helpt je al deze bestanden op te ruimen, maar wees wel voorzichtig. Onder de hoofding ‘Grote bestanden’ kunnen bijvoorbeeld ook video’s staan die je misschien nog wilt bewaren!

smartphone

Widgets en malware

Widgets op je Thuis-scherm kunnen voor vertragingen zorgen, zeker als je er veel hebt. Ze verwijderen is heel eenvoudig. Gewoon je vinger wat langer op de widget laten rusten en je zal de mogelijkheid krijgen om ze te verwijderen. Heel uitzonderlijk kan een traag reagerende smartphone wijzen op een besmetting door malware. Installeer zeker de laatste updates en laat je smartphone nakijken door een beveiligingsapp van een bekende aanbieder. Merken als Avast, McAfee, BitDefender en Symantec bieden ook apps aan om je mobiele toestellen gezond te houden.

smartphone

Maak Google Chrome zuiniger

Tijdens het downloaden van data is je smartphone ook weer wat trager. Als je de Chrome-browser gebruikt, kun je hem gelukkig zuiniger maken. Ga naar ‘Instellingen( (via de drie stipjes in de rechterbovenhoek) en tik op ‘Lite-versie’. Zet deze optie aan en bespaar zo ook heel wat data tijdens het mobiel surfen. Dat is mooi meegenomen!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()