Menu
Terug

Nieuwe smartphone kopen? Gebruik deze checklist

02 januari 2020

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone? Dat is vandaag in heel wat gevallen een forse investering (die je liefst niet te vaak opnieuw doet). Om geen spijt te krijgen van je aankoop stellen we je vijf belangrijke vragen die je de weg wijzen naar de juiste smartphone.

Hoe belangrijk is de schermgrootte van je nieuwe smartphone?

Een groter scherm wordt belangrijker naarmate je een smartphone intenser gebruikt. Game je vaak, lees je veel tekst (berichtjes of websites), bewonder je graag foto’s op Instagram of bekijk je vaak video’s tijdens het pendelen, dan staat ‘groter’ gelijk aan ‘beter’. Het toetsenbord is bovendien groter en de leesbaarheid beter. Een groot scherm garandeert echter niet per se een scherp beeld. De scherpte wordt bepaald door de hoeveelheid beeldpunten (pixels) er getoond worden. De zogenaamde resolutie. Hoe meer pixels, hoe scherper - maar ook hoe duurder. Je betaalt dus niet meer voor een groter scherm, want er zijn ook betaalbare toestellen met een scherm van meer dan 6 inch; de topmodellen tonen wel een scherper beeld.

Is je nieuwe smartphone je enige fotocamera?

Omdat nu eenmaal niemand zit te wachten op een dik toestel met een forse lens, krijgen nieuwe smartphones tegenwoordig meerdere camera’s. De nieuwste exemplaren gebruiken zelfs kunstmatige intelligentie om nog betere foto’s te maken, bijvoorbeeld door te herkennen dat je een fraai gepresenteerd bordje sushi wilt vastleggen en de kleuren te optimaliseren. Hoe geavanceerd je de cameratechnologie van je nieuwe smartphone wilt, heeft ook een directe invloed op de prijs. Maar vervangt je smartphone een los fototoestel, dan is die meerprijs het absoluut wel waard.

nouveau smartphone, acheter, nieuwe smartphone kopen

Hoe lang moet de batterij het volhouden?

Ben je een vergeetachtig iemand die niet altijd een powerbank of oplader bij de hand heeft, dan ga je best een smartphone kopen die een hoge autonomie heeft. Een handig weetje: toestellen met grotere schermen hebben plaats voor grotere batterijen, al verbruiken die schermen ook wel iets meer stroom. Voor wie autonomie echt belangrijk is, zijn er ook wel smartphones die echt over een megabatterij beschikken van meer dan 4.000 mAh.Het stroomprobleem wordt ook op andere domeinen aangepakt. Zo bezitten smartphones vaak snellaadfuncties, zodat je in een half uur tijd heel wat procentjes kunt bijtanken. Ook heel handig is draadloos laden, zeker als je de neiging hebt om vergeetachtig te zijn. Gewoon ’s avonds je smartphone op een bepaalde plaats op het nachtkastje leggen en de volgende ochtend is hij opgeladen!

achteter nouveau smartphone, nieuwe smartphone kopen, checklist

Is snelle hardware en opslag echt belangrijk?

In de eerste plaats als je graag gamet wel, want game-apps zijn vaak heel groot (honderden megabytes, soms meerdere gigabytes) en sommige gametitels zijn heel veeleisend. Veel opslagruimte (64 GB of meer) is ook een must als je tout court veel apps installeert. En dat loopt snel op, want naast alle apps voor sociale media zijn er ook steeds meer apps van winkels, het openbaar vervoer en overheidsdiensten.  Vergeet ook niet dat updates van het besturingssysteem en voor apps ook (tijdelijk) wat vrije ruimte nodig hebben om te downloaden.

Hoe belangrijk is het design van je smartphone?

Design is voor een groot deel persoonlijke smaak, maar ook gebruiksgemak. Zaken die heel persoonlijk zijn. Daarom dat in de winkel de toestellen vastnemen een goed idee is. Er zijn ook zaken die een smartphone voor jou extra praktisch kunnen maken. Een vingerafdruklezer maakt het ontgrendelen net iets handiger. Als je maar niet van je smartphone kunt afblijven, is het dus wel echt comfortabel. Maar werken met een vingerafdruk is ook veilig, want je kunt er betalingen en apps mee beveiligen. Een behuizing die waterbestendig is, kan een smartphoneredder zijn. Let wel: je hebt verschillende niveaus hierin. Sommige toestellen kunnen tegen wat regendruppels, andere overleven een duik in het zwembad. Dit wordt aangegeven met het IP-label gevolgd door twee cijfers, waarbij IP68 min of meer het beste is qua bescherming tegen stof en vloeistof.