Menu
Terug

Compacte kracht

10 april 2019

Vorig jaar onthulde Canon het gloednieuwe EOS R-camerasysteem. De EOS RP is de tweede camera in deze reeks en hij brengt alle troeven van een full-frame camera in een compacte en lichte behuizing.

Nieuwe lensvatting

Net als zijn grote broer, de EOS R, is de EOS RP gebouwd rond de nieuwe EOS RF-lensvatting. Die is zo ontworpen dat de lens op een optimale afstand van de sensor geplaatst kan worden. Dat kan doordat er geen spiegel meer nodig is. Het nieuwe ontwerp laat de lensontwerpers van Canon toe om de beste optische prestaties te bereiken, zodat de EOS RP bijzonder veel details kan registreren.

Grote sensor

Het hart van de EOS RP is een 26,2-megapixel Dual Pixel CMOS AF-sensor in full-frame formaat. Dankzij een maximale gevoeligheid van ISO 40.000 kun je zonder flits goede foto’s maken als het donker is. Door het unieke Dual Pixel-ontwerp wordt elke pixel tegelijk gebruikt voor de beeldverwerking en autofocus. Daardoor kan hij razendsnel scherpstellen, in slechts 0,05 seconden.

Bovendien wordt het mogelijk om scherp te stellen op het onderwerp dat jij kiest, ongeacht waar in beeld het zich bevindt. Dat is erg handig als je bewegende onderwerpen volgt, want die moeten niet in het midden van het beeld blijven. Bij portretfoto’s kun je gebruikmaken van de Eye AF-technologie. Deze zorgt ervoor dat de ogen van je onderwerp scherp op de foto staan. Eye AF werkt met de gewone autofocus, de Servo AF- en de Movie Servo AF-modus.

Lenzen

De nieuwe RF-lenzen zijn speciaal ontworpen voor de EOS R-camera’s. De grote diameter zorgt ervoor dat veel meer licht de sensor bereikt en dat er minder risico is op vervormingen en kleurafwijkingen. De camera en lens kunnen snel met elkaar communiceren, zodat de scherpstelling heel snel kan gebeuren. De EOS RP gebruikt Digital Lens Optimizer. Hierbij wordt de info uit de lensprofielen van RF-lenzen gebruikt om het beeld nog beter te laten overeenkomen met de scène zoals die er voor het blote oog uitziet. De instelbare Lens Control Ring laat je direct de camera-instellingen bekijken, voor handmatige bediening met meer controle.

Naast de RF-lenzen kun je ook de bestaande EF- of EF-S-lenzen van Canon op EOS R-camera’s gebruiken, zonder verlies van beeldkwaliteit. Hiervoor zijn diverse adapters beschikbaar.

Handig in gebruik

De EOS RP biedt de bedieningsmogelijkheden die je gewend bent van een Canon EOS-camera, zoals een overzichtelijke interface, creatieve scènemodi en de handmatige instellingen om de foto precies zo te maken als jij wilt. Om je onderwerp te zien, gebruik je de elektronische OLED-zoeker met 2,36 miljoen beeldpunten of het kantelbare variangle LCD-touchscreen van 3 inch. Door over dat scherm te vegen, kun je ook heel precies een focuspunt verplaatsen.

Soms wil je dat bijna alles in je foto scherp is, bijvoorbeeld als je een close-up maakt. Met de EOS RP gebruik je dan de Reeksopnamen met scherpstellen-functie. Na een druk op de ontspanknop wordt de scherpstelafstand voortdurend automatisch aangepast,. De Digital Photo Professional-software maakt er een samengevoegd, haarscherp beeld van.