Menu
Terug

Daten via webconferencing? Met deze vijf tips wordt dat een succes

07 november 2020

Tijd om the next level te gaan met je Tinder-date? In coronatijden is het soms moeilijk om elkaar lijfelijk te ontmoeten. Maar er is een tussenoplossing mogelijk: als al die bedrijfsvergaderingen tegenwoordig online kunnen via webconferencingtools als ZOOM en Skype, waarom dan niet een face-to-face date? Vijf tips om die alvast niet te verknallen.

1. Zorg dat alles werkt

“Hoor je mij?” - “Ik krijg geen beeld.” - “Wacht even, ik log even uit om mijn software te updaten.” Het waren de afgelopen maanden vaak gehoorde frasen tijdens werkvergaderingen die ineens allemaal via videoconferencing moesten gebeuren. Maar in het kader van een romantische verovering kunnen ze een flinke afknapper zijn. Genre: “Als hij/zij hiermee al stuntelt, wat moet dat na de coronatijd geven?”. Zorg er dus voor dat alles werkt als je virtueel gaat daten. Download je webconferencingsoftware (ZOOM, Google Meet en Skype zijn gratis), en test je camera en microfoon. Je zou met dit soort dingen niet mogen bezig zijn wanneer je in gesprek gaat met je (toekomstige) lief.

daten, online

2. Verzorg jezelf (en je omgeving)

Deze tip zou vanzelfsprekend moeten zijn als je gaat online daten: zorg ervoor dat je er niet uitziet als een slons. Denk eraan dat je normaal gezien tegenover elkaar in een horecazaak zou zitten, dus kleed je wat op. Maar er is nog iets anders om aan te denken: je omgeving. Heb je van die rare superheldenfiguren in je boekenkast staan? Dat is helemaal oké, en als je dat soort interesses deelt, moet je het zeker ‘live’ laten zien. Maar wanneer dat dingen zijn die je liever pas later deelt: haal ze weg.  Anderzijds: maak je decor niet té leeg, want het kan een goed aanknopingspunt zijn tijdens het gesprek. “Heb je daar ‘Joe Speedboot’ van Tommy Wieringa in je boekenkast staan?” Goud waard!

daten, online

3. Zoek een camera van goede kwaliteit

De ingebouwde camera van je laptop is meestal niet van de allerbeste kwaliteit. Overweeg dus om er een USB-camera met een hogere beeldresolutie op aan te sluiten: er bestaan er zelfs met 4K-beeld. Die kosten wel wat meer, maar wat betekent zo’n uitgave wanneer je soulmate in het verschiet ligt, juist? Met een headset kun je ook je audio verbeteren, maar dat is misschien niet al te best voor de mise en plis van je kapsel.

4. Belichting!

Heb je jezelf al eens bekeken wanneer je op je eigen webcamera wordt gepakt? Flatterend is dat meestal niet. Maar je kunt veel veranderen met licht. Maar dat vereist een beetje voorbereiding en oefening. Wit licht brengt je meestal niet op je mooist op het scherm, maar als je het te ‘gezellig’ maakt, kom je misschien iets te donker in beeld. Denk goed na over waar je lichtbronnen zijn: jezelf van voren belichten, maar niet helemaal frontaal, is een goed begin. Van bovenaf belicht kom je in de regel niet goed over. Ook belangrijk: meng geen kleurtemperaturen (wit licht, warmer licht, daglicht vanuit een venster) met elkaar.

5. Zet je camera zo hoog mogelijk

Een laatste tip: jezelf niet - herhaal niét - van onderaf op de lens nemen bij het online daten. Dat is vragen om een onflatterend dubbele-kin-beeld aan de andere kant van de lijn. De beste camerapositie is frontaal, of misschien zelfs een klein beetje hoger. Dat is iets makkelijker met een externe camera, maar je kunt je laptop ook op een hoger punt zetten.

daten, online
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()