Menu
Terug

De 10 beste podcasts van het moment

25 maart 2020

Podcasts zijn voor radio wat Netflix voor tv is. Episodes die je naar hartenlust beluistert wanneer en waar je maar wilt. Kies zelf wat je wilt horen: verhalen, besprekingen, actualiteit, of humor, er is over elk onderwerp wel een podcast te vinden. Met deze tien wordt poetsen of uitrusten een heel andere ervaring.

#1 De Blankenberge Tapes

Ken je het hoorspel nog uit lang vervlogen tijden? Dit is de moderne versie, verbeterd in veel opzichten. De Blankenberge Tapes mag dan een fictief verhaal zijn, het is zo goed dat je gemakkelijk vergeet dat het fictie is. Twee moordzaken met tien jaar tussentijd komen samen op een plek: Blankenberge.

#2 De Niet Zo Serieuze Sprookjes

Een beetje humor tussendoor? Dat kan. Jeron Dewulf, wereldkampioen improvisatie, verzint wekelijks een sprookje, een niet al te serieus dan nog, en voor een live publiek. Over een tandeloze vampier, een kangoeroe die wou vliegen, of een demente formule 1-piloot. Een kleine tien minuten plezier gegarandeerd.

#3 dS Audio

dS Audio is een minikrant in podcasts. Op maandag wat actualiteit in ‘Uitgelegd’, op dinsdag krijg je wat meer achtergrond in ‘Het verhaal’. Op woensdag is er wetenschap en technologie met ‘Bits en Atomen’ en donderdag gaat het over persoonlijke dingen met ‘Hart en Hoofd’. Vrijdag sluit af met een vleugje politiek in ‘De MachtWacht’.

#4 Echt gebeurd

Een verteller, een verhaal, maar dan wel echt gebeurd. De vertellers hebben vaak geen ervaring, maar hebben wel iets leuks, spannend of interessants te vertellen. Sommigen lezen uit hun puberdagboek, andere vertellen over een reiservaring. Authentieke verhalen, bovendien meestal erg kort, dus ideale ontspanning als je een kwartiertje wilt luisteren.

#5 Nerdland Maandoverzicht

Geïnteresseerd in wetenschap en techniek? Maar liever niet van die droge soort, zoals soldatenkoeken? In het Nerdland maandoverzicht babbelt Lieven Scheire en gasten naar hartenlust over het belangrijkste wetenschapsnieuws van de maand. Inclusief beschouwingen, opinies, speculatie en een scheut humor.

#6 Simple Pleasures

Wie zichzelf thuis voelt in de keuken kent vermoedelijk de naam Yotam Ottolenghi wel. De man heeft een restaurant in Notting Hill en zeven kookboeken op zijn naam. In elke episode haalt hij een gast in huis waarvoor hij kookt, met een recept uit zijn eigen boeken. Ondertussen wordt er over vanalles gesproken: eten, reizen, cultuur, of de simpele geneugten des levens.

#7 StartUp

Hoe gaat dat nu eigenlijk, een bedrijf opstarten. Deze Engelstalige podcast geeft je inzicht in de vele aspecten van startende bedrijven. Alex Bloomberg startte de reeks over zijn eigen bedrijf, Gimlet. Maar ondertussen zijn er talloze afleveringen waarin hij praat met allerlei ondernemers, over een breed scala van onderwerpen.

#8 Where Should We Begin with Esther Perel

Relatietherapie in alle openheid. Luister mee met relatietherapeute Ester Perel naar echte koppels die vertellen over de hardste, intiemste problemen.  Enkel de namen zijn veranderd, maar de verhalen zijn echt. Hoe ga je om met ontrouw, kinderwensen, onuitgesproken verlangens? Een podcast die er geen doekjes om windt.

#9 Podvis

Neem een diepe duik in de wekelijkse actualiteit met deze podcast van de VRT. Hier geen oppervlakkige nieuwtjes, maar uitgebreide bespreking van een nieuwsfeit. Met Podvis ga je dieper in op de oorzaken en gevolgen van recente gebeurtenissen en bekijk je de actualiteit soms uit een andere hoek.

#10 Het Creatieve Lab

Creativiteit, is dat iets wat je kunt leren? Kan je inspiratie een duwtje geven? Hoe zet je je brein aan om meer ideeën te genereren? Allemaal vragen waar Jan Holderbeke een antwoord op probeert te vinden in deze wekelijkse podcast, waarin hij praat met bekende creatieve duizendpoten. Van Kobe Desramaults tot Goedele Liekens, van Isolde Lasoen tot Merho.