De beste activitytrackers van het moment
Iedereen weet wel dat meer bewegen de sleutel is tot meer welzijn. Helaas betekent een hectisch werk- en gezinsleven dat die kennis omzetten in de praktijk uitdagend kan zijn. Gelukkig zijn er activitytrackers en bijhorende apps die je kunnen helpen bij het omgooien van het roer. Ben je al aan het sporten? Dan leveren activitytrackers extra motivatie en data op.
Meer dan een uurwerk
“Hoe laat is het?” Bijna iedereen kijkt nu op zijn smartphonescherm, want een klassiek horloge draagt bijna niemand meer. Jij waarschijnlijk ook niet? Toch is er een heel goede reden om weer een uurwerk aan je pols te dragen. Maar dan wel een slim. Met een smartwatch meet je allerlei lichaamsfuncties, zoals je hartslag of aantal afgelegde stappen. Die data kun je combineren met apps op het slimme horloge of je smartphone om een beeld te krijgen van je levensstijl. De volgende stap is meer (of beter) bewegen en sporten. Kortom, een smartwatch is een zeer handig hulpmiddel geworden om gezonder te leven.

Bewegen is altijd goed
Ben jij ook een van die mensen die bijna heel de werkdag zittend doorbrengt? Iedereen weet wel dat dit zeer ongezond is, maar ja, het is vaak druk. Tijd om er iets aan te doen! Geloof ons, je plukt er echt de voordelen van. Wie meer begint te bewegen, verbetert zijn spieren, gewrichten, bloedcirculatie en meer. Je gaat er echt op vooruit. En bewegen is ook onmisbaar als je enkele coronakilo’s moet kwijtspelen. Maak je er niet te veel zorgen over, iedereen heeft er wel last van. Al die uren bingewatchen, het heeft gevolgen. Nu de zon weer harder begint te schijnen, is dit wel het moment om ze weer weg te werken!

Het juiste advies
Als je echt van nul begint, spreek je wel best even je huisarts aan vooraleer je aan een marathon te wagen. Advies vragen is een goed idee als je nog wat zoekende bent naar wat juist te doen. Sommige sporten zijn immers meer belastend dan andere. Hardlopen of tennissen zijn bijvoorbeeld zwaarder voor je gewrichten dan fietsen of roeien. Rustig beginnen en langzaam opbouwen is de boodschap. Er zijn apps en toestellen die je daarbij kunnen helpen, met gepaste trainingen op maat van je lichaam en gewicht.
Ja, zelfs voor de bovenkamer
De voordelen van meer bewegen op het vlak van je lichaam zijn evident. Maar wist je dat sporten en fysieke beweging ook positief zijn voor je hersenen? Je voelt je beter met een gezond lichaam, maar het is ook letterlijk goed voor je brein. Bij het sporten verleg je grenzen. Dat is soms doorbijten, maar dat stimuleert ook de productie van het hormoon dopamine. Het doet je gelukkig voelen en - zo blijkt uit onderzoek - verbetert je geheugen. Wil je dus quizkampioen worden? Duik dan niet enkel in de boeken, maar ga ook een rondje lopen!
Meer dan lopen
Soms krijg je de indruk dat activitytrackers en fitnessarmbanden volledig gericht zijn op lopers. Maar ze zijn stukken veelzijdiger dan dat. Ook bij het fitnessen of fietsen zijn ze heel nuttig. De meeste modellen ondersteunen daarnaast nog heel wat andere sporten. Een fitnessarmband die je hartslag meet, is altijd wel nuttig. Je kunt die dan pakweg op de fiets gebruiken om in een bepaalde hartslagzone te blijven door je tempo aan te passen.

Beter met apps
Een activitytracker vertelt je vooral hoe je nu (of recent) gepresteerd hebt. Voor een overzicht en analyse neem je er een app bij. Welke? Sommige fitnessarmbanden komen met een eigen algemene app. Dat is typisch het geval bij toestellen van smartphonemerken zoals Samsung of Huawei. De apps van fabrikanten die zich helemaal hebben toegelegd op fitness en sporten, zoals Garmin en Fitbit, gaan nog een stapje verder. En meestal kun je een activitytracker eveneens gebruiken met bekende sportapps zoals Strava. Het leuke daarbij is dat ze meer doen dan je gewoon vertellen hoe je hebt gepresteerd. Je kunt trainingen volgen bijvoorbeeld, of vooraf routes uitstippelen.

Met meer is beter
Een activitytracker kan je zeker helpen om nieuwe gewoontes aan te leren. Ook motiverend is het sporten sociaal maken. Ga bij een loopclub of wielervereniging bijvoorbeeld. Het legt je een trainingsritme op en je krijgt een boost door iets samen te doen. Het hoeft ook niet altijd zo formeel zijn, je kunt ook met vrienden of buren afspreken. Een activitytracker en het sociaal maken vullen elkaar perfect aan, ook als je door omstandigheden niet fysiek kunt samenkomen om te trainen. Heel motiverend is de sociale kant van apps zoals Strava. Samen met vrienden kun je een clubje beginnen waarin je elkaars prestaties ziet of je doet mee met een challenge om een bepaald doel te bereiken. 250 kilometer fietsen in een maand tijd, bijvoorbeeld.
Voor het leven
Activitytrackers staan hoog op het verlanglijstje van sportievelingen. Maar het is fout om ze enkel te zien als armbanden die je iets vertellen over het aantal afgelegde stappen of de tijd die je nodig had om rond het park te lopen. Activitytrackers vertellen je heel wat meer. De meeste modellen komen met continue hartmonitoring, wat je een goed zicht geeft op wanneer je het tot het uiterste pusht. En dat is mogelijk niet enkel als je alles geeft in de fitness. Misschien blijken die vergaderingen met de baas inderdaad echt zwaar te zijn? Ook het bijhouden van slaaproutines en het aantal verbrande calorieën passen in een breder verhaal rond beter leven.
Verschil met sporthorloges
In de winkel zal je snel merken dat de grens tussen activitytrackers, smartwatches en sporthorloges nogal vaag is. De meeste sporthorloges en smartwatches kun je zien als activitytrackers met (veel) extra functies in de vorm van bijkomende zaken die gemeten worden. Ook zijn er soms uitgebreide modi voor specifieke sporten, zoals skiën of golfen. Sommige gaan heel ver en hebben zelfs ingebouwde navigatie, inclusief kaarten. Of je kunt er mee bellen. Los van de extra functies is het grote verschil dat een activitytracker meestal een slanke, discrete armband is. Ze wegen vergeleken met sporthorloges en smartwatches ook heel licht, vaak niet meer dan 20 tot 30 gram.

Niet zo basic
Een abonnement bij een fitnessclub kan veel geld kosten, deze activitytracker daarentegen… De strakke Hama Fit Track 1900 is heel betaalbaar en biedt verrassend veel. Hij werkt met de Yoho-app en met Apple Health. Naast de hartslagmeter en stappenteller komt hij met een functie om je slaapgewoontes te analyseren. Want een goede siësta nemen is even belangrijk als een kort sprintje trekken.
Oog voor SpO2
De trendy Huawei Band 4 is een slimme activitytracker met veel handige zaken aan boord. Via zijn knappe touchscreen krijg je de belangrijkste informatie helder gepresenteerd. Zoals je hartslag, die dankzij de nieuwste technologie doorlopend gemeten wordt. Opladen is heel simpel: de USB-stekker is deel van de armband en kun je direct in een USB-poort steken.
Echte avonturier
Natuurlijk mag de Hama Fit Track 3900 mee op avontuur. Dankzij het IP67-label weet je immers dat deze no-nonsense Hama-armband met kleurenscherm geen problemen heeft met water of stof. Ook in bed is deze activitytracker nuttig, want je hartslag en slaap worden doorheen de nacht gemeten. Krijg je een bericht binnen via Whatsapp? Op de Fit Track 3900 zie je meteen een melding.
21 dagen paraat
De slanke Samsung Galaxy Fit2 valt niet enkel op vanwege zijn verbluffend kleurrijk AMOLED-scherm, maar ook door zijn geweldige batterijduur. Een mooie troef bij deze Samsung-activitytracker is de automatische herkenning van vijf soorten trainingen, inclusief workouts op elliptische fitnesstoestellen. Zweten mag, want de Galaxy Fit2 is waterbestendig en voorkomt zweetopbouw onder de armband.
Wat is je (slaap)probleem?
De Pro-versie van de Huawei Band 4-activitytracker pakt uit met een groot AMOLED-scherm en een aantal geavanceerde functies die je op de gewone versie niet terugvindt. De ingebouwde GPS-navigatie registreert de rit die je op je tweewieler aflegt, terwijl Smart Heart Tracking je hartslag bewaakt en waarschuwt als je je limieten overschrijdt. De Band 4 Pro identificeert tevens zes typische slaapproblemen.
Leuk voor de kids
Sorry, de Fitbit Ace 2 is niet bedoeld voor jou, maar wel voor de kinderen. Zijn speelse design en kleuren vallen meteen in de smaak, en moedigen de jongsten aan om meer te bewegen. Komaan, tijd om de tablet even opzij te leggen en de sportschoenen aan te trekken! Handig is dat ouders per week een overzichtje ontvangen. De Ace 2 is voldoende stevig en waterdicht om zelfs de wildste sportdag op school te overleven.
Meer met Premium
De Fitbit Inspire 2 is eenvoudig in gebruik en heeft een sober uiterlijk. Een tikkeltje misleidend is dat, want deze waterdichte Fitbit-activitytracker heeft veel functies aan boord. Naast de gebruikelijke metingen krijg je ook ademhalingsoefeningen om stress weg te werken en meldingen van je smartphone. Via FitBit Premium krijg je bovendien toegang tot gepersonaliseerde trainingen en begeleiding.
Voor fashionista’s
De Huawei Watch Fit nestelt zich op de grens tussen een smartwatch en activitytracker. Hij verleidt met een gesofistikeerd design dat een groot aanraakscherm omringt met de fijne behuizing. Je kunt de wijzerplaat personaliseren voor een persoonlijke touch en aangeven welke informatie je meteen wilt zien. Snel wat oefeningen doen? Op het scherm toont een geanimeerde trainer hoe het moet. Hop, twintig squats!
Beleef een echt avontuur
Geliefde figuren van Disney en de superhelden van Marvel helpen mee om deze Garmin-horloges voor kinderen extra aantrekkelijk en tof te maken. Er zijn verschillende uitvoeringen van de Garmin vivofit Jr. 3, bijvoorbeeld met Black Panter, Iron Man of de Kleine Zeemeermin. Om de kids te motiveren om meer te bewegen, beleven ze via de vivofit jr.3 en de bijhorende app avonturen en worden ze uitgedaagd tot spelletjes. Slim gezien!
Binnen en buiten trainen
Dankzij de ingebouwde GPS-navigatie is de Garmin vivosport Slate de ideale activitytracker voor sporters die regelmatig de fitnessruimte inruilen voor zweten in de buitenlucht. Waar je ook een workout houdt, deze Garmin-activitytracker heeft passende fitnessfuncties. Handig aan de ingebouwde GPS-oplossing is dat je achteraf in de Garmin Connect-app je route kunt bekijken, inclusief statistieken. Via Garmin Connect link je ook makkelijk aan apps zoals Strava en Komoot.
Blijf in je zone
Ondanks zijn slanke vorm en compacte scherm heeft de geavanceerde Fitbit Charge 4 bijzonder veel te bieden. Hij zet de ingebouwde hartslagmeter in zodat je beter kunt trainen, onder meer met doelen. Tijdens je workout zie je meteen in welke hartslagzone je zit, zodat je weet of je eventueel een tandje moet bijsteken of net rustig aan moet doen. Zo behaal je beter je doelen. Leuk zijn de Spotify-bediening en de ontspannende ademhalingsoefeningen.
Inschrijven op nieuwsbrief
We brengen je als eerste op de hoogte van de nieuwste gadgets, innovatieve producten en events bij jou in de buurt!
Schrijf me in