Menu
Terug

De beste camera voor elk budget: welke kies je?

24 oktober 2019

We maken vandaag allemaal foto’s met onze smartphone. Maar wie meer verwacht dan snapshots, kiest toch nog steeds best voor een ‘echte’ camera. Waarop moet je letten als je een camera kiest?

Welke soorten camera’s zijn er?

Je vindt vandaag drie belangrijke types camera’s. Een compactcamera is meestal redelijk compact en heeft een vaste (niet-verwisselbare) lens. Je neemt je onderwerp in beeld via het scherm op de achterzijde of met een elektronische zoeker als de camera er eentje bevat. Bij een spiegelreflexcamera of SLR (single-lens reflex) zie je door een optische zoeker het beeld door de lens. Er zit een spiegel in die opklapt wanneer je de foto maakt (zie kader). Maar je kunt met een spiegelreflexcamera ook in Live View werken: dan zie je je onderwerp op het scherm, net als bij een compactcamera. Zo kun je ook video vastleggen. Een compacte systeemcamera (of CSC), ook wel hybride camera genoemd, bevat geen spiegel; je gebruikt het scherm achter op de camera om je onderwerp in beeld te nemen. Sommige systeemcamera’s hebben ook een elektronische zoeker. Ze leveren dezelfde kwaliteit als spiegelreflexcamera’s.

camera

Sensor in een camera

De sensor in een camera vangt licht op. Over het algemeen geldt: hoe groter de sensor, hoe meer licht de camera ontvangt en hoe beter de kwaliteit van je foto’s. Op een zonnige dag, als er sowieso veel licht is, zal het verschil niet altijd duidelijk zijn. Maar als je binnen of ‘s avonds fotografeert, zal een camera met een grotere sensor betere foto’s maken. De kleinste sensor vind je in smartphones en gewone compactcamera’s. In de betere compactcamera’s zit een sensor in 1-inch formaat. Iets groter is het Four Thirds-formaat dat Olympus en Panasonic gebruiken. In de meeste spiegelreflex- en systeemcamera’s zit een sensor op APS-C-formaat (23,6 x 15,7 mm). Nog groter is een full-framesensor, die net even groot is als het oude fotonegatief (36 x 24 mm). Omdat een grote sensor duurder is om te maken, kosten full-framecamera’s ook meer.

camera

Resolutie

De resolutie van een camera wordt uitgedrukt in beeldpunten of pixels. Je ziet ze meestal vermeld in ‘megapixels’, waarbij één megapixel voor één miljoen pixels staat. 24 megapixels betekent dus 24 miljoen pixels. Hoe meer pixels, hoe meer details je op de foto zal kunnen zien. Post je je foto’s alleen online, dan is 12 megapixels al meer dan genoeg. Met een hogere resolutie kun je foto’s op groot formaat afdrukken. Een tweede voordeel van een hoge resolutie is dat je achteraf je foto kunt bijsnijden (croppen) en toch een scherpe foto overhoudt om op Facebook of Instagram te posten.

Filmen met je camera

Elke camera kan vandaag ook filmen. De standaardresolutie voor video is Full HD (1.920 × 1.080 pixels). Sommige camera’s kunnen ook filmen in 4K (3.840 x 2.160 pixels), wat veel scherpere beelden oplevert dan Full HD. Maar, om deze te bekijken, heb je een televisie of beeldscherm nodig dat 4K kan weergeven. Heel wat camera’s kunnen in Full HD filmen met zeer hoge framerates, wat wil zeggen dat ze meer beelden per seconde filmen dan strikt nodig. Bij het afspelen krijg je dan een slow-motioneffect. Een camera die kan filmen met een framerate van 120 fps geeft alles vier keer trager weer.

Lens

Geen foto zonder lens. Een lens vangt het licht op en bundelt het op de sensor. Een belangrijke eigenschap van de lens is de brandpuntsafstand. Die bepaalt hoe groot de beeldhoek is - het stukje van de wereld dat de lens kan vastleggen. Als die beeldhoek heel groot is, spreken we van een groothoek en die is ideaal om bijvoorbeeld landschappen vast te leggen. Een lens met een lange brandpuntsafstand heet een telelens en daarmee kun je ver verwijderde onderwerpen fotograferen. Lenzen waarvan je de brandpuntsafstand kunt veranderen, heten zoomlenzen; daarmee kun je in- of uitzoomen op je onderwerp.

camera

Lenzen vergelijken

Om brandpuntsafstanden makkelijk te kunnen vergelijken, worden ze soms omgerekend naar het equivalent op een camera met full-framesensor. Een groothoeklens op full-frame kan bijvoorbeeld een brandpuntsafstand van 27 mm hebben. Een APS-C-sensor is kleiner. Om daar dezelfde beeldhoek te krijgen, volstaat een lens van 18 mm. Op een spiegelreflex- en systeemcamera kun je de lens wisselen. Het is dus heel makkelijk om lenzen met verschillende beeldhoeken te gebruiken. Meestal zit bij de camera al een lens meegeleverd, zodat je meteen kunt beginnen fotograferen. Je kunt dan nadien lenzen bijkopen die geschikt zijn voor de onderwerpen die jij wilt fotograferen. Om close-ups te maken van bloemen, heb je een heel andere lens nodig dan om de voetbalwedstrijd van je zoontje vast te leggen! Bij een compactcamera is de lens vast ingebouwd. Als je een compactcamera koopt, moet je dus goed nagaan of het zoombereik wel is wat je wilt.

camera

Wat met oude lenzen voor je nieuwe camera?

Misschien liggen er bij je ouders in de kast nog wel oude lenzen voor camera’s, of kun je zelf op een rommelmarkt een historisch objectief op de kop tikken. Kun je dat nog gebruiken op een nieuwe camera? Dat hangt er van af. Kijk eerst goed naar het soort lensvatting. Elk cameramerk heeft zijn eigen systeem. Zo kun je een lens met Canon EF-lensvatting niet gebruiken op een spiegelreflexcamera met Nikon F-lensvatting. Zelfs als de lens wel past, bestaat bij een oude lens de kans dat niet alle automatische functies werken. Je zal dan manueel de belichting moeten aanpassen. Heb je een systeemcamera, dan kun je oude objectieven gebruiken door de juiste adapter tussen de lens en camera te plaatsen. Die zorgt er dan voor dat bijvoorbeeld een Nikon F-lens op een Sony Alpha-systeemcamera past. De eenvoudigste adapters zijn louter manueel; dat wil zeggen dat je zelf moet scherpstellen en meestal ook zelf de belichting moet regelen. Bij sommige adapters zullen de autofocus en lichtmeting wel werken.

Autofocus

De autofocus in de camera zorgt ervoor dat de lens scherpstelt op het onderwerp, zodat het scherp op de foto staat. Een spiegelreflexcamera heeft daarvoor een aparte autofocusmodule. Die bevat een aantal posities, de autofocuspunten, waarmee de camera kan scherpstellen. Hoe meer autofocuspunten er zijn, hoe makkelijker het is om scherp te stellen op onderwerpen die niet in het midden van de foto staan, en hoe makkelijker het is om bewegende onderwerpen scherp in beeld te houden. Een compact- en systeemcamera hebben geen aparte autofocusmodule; zij gebruiken de sensor zelf om scherp te stellen. Op oudere modellen gebeurde dat eerder traag. Nieuwe modellen gebruiken een hybride systeem waarbij op de sensor zelf autofocuspunten geplaatst zijn. Daardoor gaat scherpstellen erg snel en kunnen sommige compact- en systeemcamera’s even goed snelle actie volgen als spiegelreflexcamera’s.

Draadloos

Smartphones hebben ons eraan gewoon gemaakt dat we foto’s onmiddellijk kunnen delen. Daarom bevatten bijna alle camera’s vandaag WiFi en/of Bluetooth. Zo kun je ze koppelen met je smartphone of tablet. Met de app van je cameramerk kun je dan foto’s naar je smart-apparaat downloaden en ze vandaar delen. Soms kun je ook je camera vanop afstand bedienen - handig om een groepsfoto te maken!

camera

Nikon CoolPix A1000: krachtige zoom

De Nikon CoolPix A1000 is niet groter dan de doorsnee compactcamera, maar biedt heel veel zoom: maar liefst 35x! Hij gebruikt Nikons VR-beeldstabilisatie om ervoor te zorgen dat je foto’s scherp blijven wanneer je zoomt. De elektronische zoeker maakt het makkelijk om je onderwerp in beeld te houden. Hij kan filmen in de ultrahoge 4K-resolutie en ook daarbij is er beeldstabilisatie. Via ingebouwde Bluetooth kan de camera permanent verbonden blijven met de SnapBridge-app op je smartphone. Nieuwe foto’s verschijnen dan automatisch op je mobiele telefoon!

Panasonic Lumix DMC-TZ70: handige reisgezel

De ‘TZ’ in de naam van deze Panasonic-camera staat voor ‘Travel Zoom’. Dankzij de 30x zoomlens van Leica leg je op reis alles vast, van landschappen en gebouwen tot close-ups van onderwerpen waar je niet dichtbij kunt komen. Beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je foto’s scherp blijven als je inzoomt. Bij felle zon kun je de heldere elektronische Live View-zoeker gebruiken. Opmerkelijk is dat je deze camera volledig manueel kunt instellen en in RAW-formaat kunt werken, wat bij veel andere reiscamera’s niet kan. De camera verbinden met een smartphone gaat erg snel via NFC of door een QR-code te scannen.

Canon PowerShot G7 X Mark II: prima voor video

Dankzij een 1-inch sensor met 20 megapixels maakt de Canon PowerShot G7 X Mark II foto’s met uitstekende kwaliteit. De 4x zoomlens laat veel licht binnen, wat een voordeel is als je binnenshuis of ‘s avonds fotografeert. De camera is ook erg geschikt om te filmen. Daarbij kun je de betrouwbare autofocus gebruiken of manueel scherpstellen. De beeldstabilisatie zorgt ervoor dat video’s trillingvrij blijven. Met het opklappende scherm kun je jezelf in beeld nemen. Met slechts een tik verbind je de camera met je smartphone of tablet, zodat je draadloos foto’s en video’s kunt delen.

Sony DSC-RX100 Mark III: kwaliteit in zakformaat

De bijzonder compacte DSC-RX100 Mark III heeft een 1-inch sensor van 20 megapixels en een hoogwaardige 3x zoomlens die veel licht binnenlaat. Hij heeft een scherm dat kan opklappen, zodat je jezelf in beeld kunt nemen - wat nog makkelijker gaat met de bijpassende handgreep. Erg handig is de uitschuifbare elektronische zoeker die zichzelf inschakelt wanneer je je oog ervoor houdt. De DSC-RX100 III beschikt ook over WiFi en NFC-connectiviteit om beelden te delen en om de camera vanop afstand te bedienen.

Nikon D3500 + 18-55 mm DX VR: perfect voor beginners

De Nikon D3500 is een spiegelreflexcamera voor beginnende fotografen. De Guide-modus van de camera maakt het makkelijk om in verschillende situaties te leren fotograferen. Je selecteert bijvoorbeeld ‘Bewegend onderwerp’ en de camera past automatisch de beste instellingen toe. De D3500 heeft een autofocussysteem met elf punten en kan continu fotograferen aan vijf opnames per seconde. Met de SnapBridge-app kun je foto’s overzetten naar een smartphone en de camera vanop afstand bedienen.

Canon EOS 250D + 18-55 mm: ideaal voor portretten

Dit instapmodel heeft de krachtige Digic 8-processor van Canon. Daardoor kan hij fotograferen aan vijf beelden per seconde en filmen in de hoge 4K-resolutie (met een cropfunctie, waardoor het lijkt alsof je inzoomt). Het autofocussysteem in de optische zoeker heeft negen punten; als je in Live View fotografeert, kan Canons Dual Pixel CMOS AF-systeem automatisch scherpstellen op een oog. De Smooth Skin-instelling zorgt voor een mooie weergave van huidtinten en dankzij Creative Assist kun je in Live View makkelijk instellingen zoals witbalans of helderheid aanpassen.

Nikon D5600 + AF-P 18-55 mm VR + AF-P DX 70-300 mm VR: groot bereik

De Nikon D5600 bevat een beeldsensor die heel scherpe beelden maakt. In de optische zoeker zie je 39 focuspunten die je kunt selecteren. Daarmee kun je bewegende onderwerpen fotograferen aan vijf beelden per seconde. Voor video is het erg handig dat het 3,2-inch aanraakscherm kan uitklappen. Via SnapBridge kun je beelden overzetten naar een mobiel apparaat en de camera vanop afstand bedienen. In deze kit zitten twee lenzen waarmee je allerlei onderwerpen kunt fotograferen, van weidse landschappen tot close-ups van dieren.

Canon EOS M100 + 15-45 mm: handig instapmodel

De Canon EOS M100 is een compacte systeemcamera die perfect geschikt is als eerste ‘echte’ camera. De Creative Assist-functie helpt beginnende fotografen om de juiste instellingen te kiezen. De 24-megapixel sensor gebruikt Canons Dual Pixel AF-systeem om snel scherp te stellen. Het aanraakscherm kan 180 graden opklappen zodat je jezelf ziet; via de Selfie-modus past de camera zelf de helderheid en scherpstelling aan zodat je goed op de foto staat! Dankzij WiFi, NFC en Bluetooth kun je de camera vanop afstand gebruiken en snel beelden overzetten.

Fujifilm X-T100 + XC 15-45 mm OIS PZ: stijlvolle kwaliteit

De X-T100 is een stijlvolle systeemcamera met een klassiek design. Het scherm kan volledig uitklappen en ronddraaien. Er is ook een elektronische zoeker aanwezig, zodat je kunt fotograferen met de camera voor je oog. Het hybride autofocussysteem telt 91 punten. De camera beschikt over een slimme SR + Auto-opnamemodus die het onderwerp en de scène tegelijkertijd kan detecteren, en de optimale instellingen kiest. De X-T100 biedt ook elf unieke filmsimulatiemodi en zeventien filters om jouw foto’s meteen Instagram-klaar te maken.

Sony A6000 + 16-50 mm: veelzijdige camera

Deze instapcamera biedt heel wat kracht. Hij maakt tot elf foto’s per seconde. Het verfijnde hybride autofocussysteem dekt 92 procent van het beeld, zodat je ook onderwerpen aan de rand van het beeld kunt blijven volgen. De heldere, elektronische OLED Tru-Finder-zoeker geeft een scherp beeld. Via WiFi en NFC kun je de A6000 makkelijk verbinden met een smartphone om beelden te bekijken of de camera vanop afstand te bedienen. De bediening is makkelijk aan te passen; er is een Fn-knop (functieknop) en zeven knoppen waaraan 47 functies kunnen worden toegewezen.

Canon EOS M50 + 15-45 mm: compact en snel

Deze slanke systeemcamera zit vol innovatieve technologieën. De 24-megapixel sensor en de krachtige Digic 8-verwerking zorgen voor een uitstekende kwaliteit en topsnelheid. Hij bevat een grote elektronische zoeker; als je daardoor kijkt, kun je met je duim over het (uitklapbaar) aanraakscherm wrijven om een focuspunt te kiezen. Voor portretten kun je de Eye Detection AF-sensor gebruiken om automatisch scherp te stellen op een oog. De EOS M50 kan filmen in 4K, maar wel met een crop; in Full HD kun je filmen aan 120 fps voor een slow-motioneffect.

Olympus E-M10 Mark III + 14-42 mm: klein, maar krachtig

De heel compacte OM-D E-M10 Mark III is een systeemcamera die eruitziet als een spiegelreflexcamera, maar dan natuurlijk met een elektronische zoeker. Voor beginnende gebruikers is er een intelligente AUTO-opnamemodus die de scène die je wilt fotograferen, herkent en de juiste instellingen toepast. Zo kun je ook zonder veel ervaring foto’s maken in allerlei situaties. De 16-megapixel sensor kan bewegen om cameratrilling te compenseren, zodat je steeds scherpe foto’s hebt. Met de Touch AF-sluiter kun je scherpstellen en een foto maken door op het scherm te tikken.

Sony A7 + 28-70 mm: instappen in full-frame

De A7 was de eerste systeemcamera van Sony met een full-framesensor. Het is inmiddels al een wat ouder toestel, maar het levert nog steeds topkwaliteit. Hij gebruikt een autofocussysteem met AF-pixels op de sensor, waardoor scherpstellen snel gaat. De automatische scherpstelling voor ogen zorgt voor perfecte portretten. Aan de achterzijde zit een LCD-scherm dat kan uitklappen, en je kunt ook de elektronische zoeker gebruiken om je onderwerp in beeld te nemen. Dankzij negen instelbare knoppen kun je de bediening helemaal aanpassen aan jouw gewoonte.

Sony A6400 + 16-50 mm: voor foto en video

De A6400 is een systeemcamera die zowel voor foto als video geschikt is. Het autofocussysteem telt 425 AF-punten op de sensor. Real-time Eye AF stelt automatisch scherp op ogen (ook van huisdieren), terwijl Real-Time Tracking de focus op bewegende onderwerpen houdt. De A6400 kan tot elf foto’s per seconde maken en kan filmen in 4K/30p. Er zijn drie profielen voor optimale videokwaliteit (S-Log2, S-Log3 en HLG) voor wie zijn video wil nabewerken. De A6400 bevat een scherpe elektronische zoeker en een kantelbaar LCD-scherm met aanraakbediening, en kan via WiFi, Bluetooth en NFC met een smartphone verbinden.

Fujifilm X-T30 + XF 18-55mm: ook voor gevorderden

Deze compacte en lichte camera levert uitstekende resultaten, dankzij een beeldsensor met een 26-megapixel resolutie en een snelle en performante autofocus. De camera biedt een handige manuele bediening, maar je kunt met de Auto Mode Selector-hendel meteen naar volautomatische modus switchen. Dit maakt deze camera bijzonder aantrekkelijk voor uiteenlopende gebruikers. Zowel voor foto als voor video kun je de unieke filmsimulatiemodi van Fujifilm gebruiken om je beelden direct de gewenste look te geven. De camera bevat een elektronische zoeker en een uitklapbaar aanraakscherm, en is makkelijk te koppelen met een smartphone.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()