Menu
Terug

De beste camera’s voor kinderen van alle leeftijden

05 juli 2021

Kinderen groeien vandaag op in een wereld vol beelden – foto's en video's zijn overal. Welk toestel kies je best als je kinderen zelf foto's willen maken? Wij gidsen je door alle mogelijke camera's.

Voor alle leeftijden

Net als bij speelgoed en boeken kies je een camera die aangepast is aan de leeftijd van je kind. Voor een kleuter – ja, ook kleuters kunnen al foto's maken – is dat een kleurrijke en eenvoudige camera, zonder al te veel knoppen. Kinderen in de lagere school kunnen al wat beter om met knopjes en instellingen. En naarmate ze ouder worden, kunnen tieners best de stap zetten naar een 'echt' fototoestel – voor zover hun smartphone al niet alles biedt wat ze nodig hebben.

camera's, kinderen

Speelgoedcamera's

Voor kleuters bestaan er goedkope digitale camera's met ronde vormen en felle kleuren – ze lijken meer op een stuk speelgoed dan op een camera. De bediening is heel eenvoudig: er is een grote knop om een foto te maken en een om te filmen. Aan de achterzijde staat een (klein) schermpje. Meestal werken ze op gewone AA-batterijen en worden de foto's op een geheugenkaartje bewaard. De fotokwaliteit is niet van de beste, maar heel jonge kinderen liggen daar echt niet van wakker.

camera's, kinderen

Instantcamera's

Heel populair bij kinderen zijn kleine instantcamera's. Voor generaties die opgroeien in een digitale wereld is het leuk om een foto te maken die echt uniek is en die je langzaam voor je ogen ziet verschijnen op een stuk fotopapier. In de instax mini serie van Fujifilm zijn er modellen die heel goed voor kinderen geschikt zijn. Ook Polaroid heeft een compacte instantcamera, de Now. Bij een instantcamera is het belangrijk dat je met je kinderen bespreekt dat elke foto geld kost. Je kunt best een wekelijks of maandelijks aantal foto's afspreken. Zo leren ze tegelijk de waarde van geld.

 

Hybride camera's

Een tussenvorm zijn digitale camera's met een ingebouwde printer. Het verschil met een instantcamera is dat niet elke foto automatisch afgedrukt wordt. Je kind kan dus gerust meerdere opnames na elkaar maken en dan de mooiste kiezen om af te drukken. Er bestaan verschillende modellen; sommige gebruiken Fujifilm instax-film; andere (zoals de Canon Zoemini of de Kodak Instant) het speciale Zink-papier.

Stevige camera

Wil je je kind een echte digitale camera in handen geven? Dan is het aan te raden voor een 'rugged' model te kiezen. Deze zijn schok- en valbestendig, zodat het geen kwaad kan als hij eens per ongeluk uit een kinderhand valt. Nog belangrijker: ze zijn ook waterdicht. Je kind kan dus ook foto's maken aan of in het zwembad, of tijdens een gevecht met waterpistolen. De Nikon CoolPix W150 is een heel eenvoudig model met grote knoppen.

camera's, kinderen

Wegwerpcamera

Deze eenvoudige camera's met een rolletje film (kleur of zwart-wit) zijn de beste manier om kinderen te laten ervaren hoe we vroeger foto's maakten. De bediening is erg eenvoudig – op het knopje drukken en klaar. Dat je de film eerst moet laten ontwikkelen en afdrukken voor je het resultaat kunt zien, zal voor hen een heel bijzondere ervaring zijn.

camera's, kinderen

Actiecamera

Voor kinderen die hun avonturen en sportieve belevenissen op video willen vastleggen, is een actiecamera de beste keuze. Met de juiste accessoires kunnen ze deze compacte toestellen eender waar bevestigen – op een helm, op een fietsstuur of surfplank, of op een harnas. Sommige toestellen zijn op zich al waterbestendig, maar een doorzichtige behuizing zorgt voor extra bescherming bij een val.

Vier vuistregels

Als je kind begint met fotograferen, laat je het best wat experimenteren. Probeer niet vanaf het eerste moment te zeggen wat mag en niet mag. Dat zullen ze zelf wel ontdekken. Je kunt gaandeweg wel een aantal essentiële regels meegeven.

  • Houd de camera goed vast, en zorg ervoor dat je je vinger niet voor de lens houdt.
  • Houd de lens schoon. Lijkt evident, maar zo mislukken veel foto's: omdat er vette vingers op de lens staan.
  • Ga dichtbij je onderwerp. Veel mensen hebben de neiging om foto's te maken vanop de plaats waar ze toevallig staan. Vaak is dichter beter.
  • Bekijk samen hun foto's. Je leert maar betere foto's maken door te bekijken wat werkt en wat niet. Doe dat samen met je kind en vraag wat zij de mooiste en beste vinden, en waarom. Zo leer je hen ontdekken wat een goede foto is.
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()