Menu
Terug

De beste monitor kiezen? Zo doe je dat

24 juli 2019

Zelfs als je uitsluitend op een laptop werkt, is een goede monitor de beste boost die je aan je productiviteit kunt geven. Niets is zo comfortabel als een tweede (groot) scherm waarop je plots wel omvangrijke tabellen en documenten kunt tonen. En natuurlijk zien films en games er ook veel indrukwekkender uit. Wij gidsen je naar de beste monitor.

Hoe groot moet een monitor zijn?

De ‘grootte’ van een monitor is het schermdiagonaal, uitgedrukt in inch (1 inch = 2,54 cm). Populaire formaten zijn 24 en 27 inch, maar er zijn er zeker ook andere. Je kunt in theorie de ideale grootte bepalen door te kijken naar je kijkafstand, volgens een formule van de cinema-experts van THX. Die stellen dat je het schermdiagonaal deelt door 0,84. Je krijgt dan een afstand in inch (maal 2,54 om de afstand in centimeter te krijgen). Een scherm van 27 inch is dus het best op een kijkafstand van circa 81 centimeter.

Beste monitor kiezen beeldscherm tweede scherm computer

Trends voor multitaskers

Over multitasking gesproken: voor hen zijn de nieuwste monitoren ontwikkeld. Het is je misschien opgevallen dat de meeste schermen (inclusief je tv) een rechthoek zijn. Er wordt een bepaalde verhouding gevolgd: 16:9 of 16:10. Dat wil zeggen: voor elke 16 centimeter breed is het scherm 9 of 10 centimeter hoog. De nieuwste trend zijn echter monitoren met een 21:9- of zelfs 32:9-beeldverhouding. Ze ogen veel breder, vooral de high-end modellen die een schermdiagonaal van 34 inch of meer hebben.

Beste monitor kiezen beeldscherm tweede scherm computer

Je moet misschien even wennen aan de ultrabrede rechthoekvorm, maar deze monitoren bieden voordelen. Je kunt bijvoorbeeld A4-pagina’s netjes naast elkaar tonen of beelden bewerken met de tools er echt naast geplaatst. Voor gaming is de 21:9-beeldverhouding ook extra meeslepend, zeker als het scherm ook gebogen is.

Wat met de scherpte?

Hoe dichter je bij een monitor zit, hoe belangrijker de scherpte wordt. De resolutie of het aantal horizontale x verticale pixels speelt een sleutelrol. Een veelvoorkomende resolutie is 1.920 x 1.080 pixels (Full HD), maar betere schermen bieden 4K-resoluties zoals 3.840 x 2.160 pixels. Dit zijn trouwens resoluties die bij rechthoekige 16:9-monitoren horen.

Hoe breder het scherm, hoe meer pixels er nodig zijn. Er komt immers een stuk bij. Verwarrend is dat bekende termen, zoals Full HD, opeens toch iets anders betekenen. Een Full HD-scherm met een 21:9-beeldverhouding toont bijvoorbeeld 2.560 x 1.080 pixels, niet 1.920 x 1.080 pixels. Zo zie je wel meteen wat je wint: een heel stuk scherm waar je meer op kwijt kunt.

Beste monitor kiezen beeldscherm tweede scherm computer

De installatie

Nagenoeg elke monitor heeft een HDMI-ingang. Dat is mooi meegenomen, want dat is precies wat je vindt op de meeste desktop-pc’s en laptops. Ook gameconsoles en Blu-ray-spelers werken met HDMI. Verkeerd inpluggen kan niet en het werkt meteen. HDMI kan ook geluid overdragen, wat handig is bij monitoren met ingebouwde speakers of met een hoofdtelefoonuitgang.

Beste monitor kiezen beeldscherm tweede scherm computer

Toch vind je nog andere (extra) ingangen op bepaalde monitoren. DVI is net zoals HDMI een digitale aansluiting. Je gebruikt het vooral met oudere computers. Nog oudere toestellen moet je aansluiten via een VGA-kabel met blauwe stekker. Veel moderner is DisplayPort, een aansluiting die ongeveer hetzelfde doet als HDMI en ook vaak aanwezig is op grafische kaarten van desktop-pc’s. Wanneer DisplayPort gebruiken? Vooral als je een veeleisende gamer bent, is het aanrader. Alleen via deze kabel kun je meerdere 4K-monitoren tegelijkertijd aansluiten en krijg je ondersteuning voor Nvidia G-Sync. Dat is een functie op grafische kaarten om haperende gamebeelden te voorkomen. Het concurrerende FreeSync van AMD werkt overigens wel met HDMI.

Extra functies

Bij basismodellen heb je naast enkele aansluitingen weinig extra’s. Maar houd je oog open voor interessante functies die in de praktijk heel nuttig zijn. Een ingebouwde USB-hub bijvoorbeeld, maakt het eenvoudig om geheugensticks en smartphones in te steken. Een hoofdtelefoonuitgang laat je makkelijk naar muziek luisteren. Ook praktisch zijn monitoren met een haakje om je headset aan te hangen. Zit je alleen in de kamer? Dan is een monitor met ingebouwde speakers heel fijn. Ook nuttig zijn allerlei functies in het on-screen menu van je monitor. Een gamemodus bijvoorbeeld, die naar de snelste responstijd schakelt, of een comfortmodus waarbij vermoeid blauw licht en flikkeringen vermeden worden. Je hoort het, niet alle monitoren zijn identiek!