Menu
Terug

De blikvangers op Mobile World Congress 2019

De nieuwste smartphones en trends vanuit Barcelona
Leestijd minuten
25 februari 2019

Wat komt er aan wat betreft nieuwe smartphones? Is een telefoon die je kunt plooien weer hip? Een smartphone bedienen met je AR-bril, is dat wel nuttig? Op Mobile World Congress in Barcelona kan je het allemaal ontdekken!

mwc19

Iedereen behalve eentje

Alle smartphonemerken ter wereld zijn aanwezig op Mobile World Congress in Barcelona - behalve eentje, Apple. Het is echt de place-to-be als je wilt weten welke nieuwe toestellen er op ons afkomen. De beurs gaat ook om meer. 5G bijvoorbeeld, want dat komt er ook snel aan - al duurt het in België iets langer waarschijnlijk … 5G betekent niet alleen snellere smartphones, maar ook totaal nieuwe dingen, zoals slimme meters, zelfrijdende auto’s en streamingmogelijkheden in zeer hoge kwaliteit. Maar hoe zit het met die nieuwe toestellen?

De vouwbare smartphone

De hype van 2019? Simpel: de smartphone die je openvouwt. Neen, denk niet aan die oesterschelpmodellen van lang geleden, dit zijn hightech toestellen met twee schermen die je kunt openklikken tot een grote display. Leuk voor gaming, media of om je smartphone even te gebruiken als computer. De eerste die we in Barcelona zagen, was de Samsung Fold, kort daarna gevolgd door de Huawei Mate X. Het idee is bij beide plooibare toestellen gelijkaardig, maar de uitwerking is wel anders.

Bij Samsung zitten de schermen aan de binnenkant. Bij Huawei kun je de Mate X verkleind gebruiken met een 6,6-inch scherm, terwijl de achterkant een tweede scherm is. Plooi de Mate X open en je hebt een vierkantig scherm van 8 inch diagonaal. En neen, er loopt gen schermrand door het midden. Het is net een tablet.

LG doet het nog anders. De dunne V50 ThinQ is zijn nieuwe topper en bezit een lange 6,4-inch QHD+ OLED FullVision Display. Wil je meer schermoppervlakte, dan stop je de V50 ThinQ in een speciale hoes die een tweede scherm bevat. Dit is niet zo naadloos als bij Huawei en Samsung, maar ook interessant. Je kunt een scherm als controller gebruiken en het andere voor een game, bijvoorbeeld.

Small-medium-large bij Samsung

De vouwbare smartphones zijn de grote blikvangers in Barcelona, maar je kunt ze voorlopig niet kopen. Ze zijn zo baanbrekend dat er nog aan gewerkt moet worden. Maar er zijn ook nieuwe topmodellen, onder meer bij Samsung en LG. Samsung lanceert drie toestellen: de Galaxy S10e, Galaxy S10 en Galaxy S10+. Een small-medium-large keuze, kun je zeggen. Alle drie zijn topmodellen met de beste camera’s en hardware van het moment.

Heel knap aan de nieuwe Galaxy S10’s is dat de schermranden bij de Infinity-O Display nagenoeg onzichtbaar zijn. Meer dan 93 procent van de S10 en S10+ bestaat uit scherm, amper zeven procent is schermrand. En een ‘notch’ is er ook niet. Er is enkel een kleine uitsparing voor de 10-megapixel UHD-selfiecamera.

LG G8 ThinQ herkent jou

Bij LG heb je de eerder aangehaalde V50 ThinQ, maar ook de gloednieuwe G8 ThinQ met 6,1-inch QHD+ FullVision Display. Het is een echt toptoestel met de nieuwste hardware, met speciale aandacht voor heel goed geluid. Maar echt bijzonder is de Z-camera vooraan. Die herkent jouw hand (en niet die van een ander persoon) om het toestel met een gebaar te ontgrendelen. Maar je kunt ook door te draaien in de lucht het geluidsvolume veranderen - handig in de auto, bijvoorbeeld.

Perfect afgewerkte laptops bij Huawei

Huawei toont zijn nieuw P30-toptoestel niet in Barcelona. Dat gebeurt pas eind maart in Parijs. Maar op Mobile World Congress pronkte het bedrijf wel met heel slanke, perfect afgewerkte Windows-laptops. De MateBooks zijn er in verschillende uitvoeringen, maar een ding hebben ze gemeen: hele dunne schermranden. Dat kan onder meer omdat de camera om mee te skypen in het toetsenbord zit, niet boven het scherm.

Sony biedt OLED zoals in Hollywood

Sony heeft twee toppers in huis: de Xperia 1 en de Xperia 10 / 10 Plus. Bij de Xperia 10 valt het ultrabrede 6-inch 21:9-scherm meteen op. Perfect om te gamen, zoals we ontdekten toen we even met Fortnite aan de slag gingen. Maar ook handig om te multitasken, want je kunt twee apps naast/boven elkaar tonen. De grote smartphone is ook smaller dan normaal en ligt erg goed in de hand.

De echte topper bij Sony is de Xperia 1. Het supersnelle toestel heeft een adembenemend 6,5-inch 4K OLED-scherm op Hollywood-niveau en een fraaie glazen achterkant. Design, daar weten ze alles van bij het Japanse merk. Krassen geen probleem, want Sony koos voor het supertaaie Gorilla Glass 6-glas. Ook apart: de vingerafdruksensor zit in de zijkant.

Hoeveel camera’s?

Het magische cijfer op Mobile World Congress 2019 is ‘5’. Vooral omdat iedereen praat over 5G. Maar bij Nokia staat die 5 voor iets anders: vijf camera’s. De nieuwe Nokia 9 PureView komt met vijf 12-megapixel camera’s (waarvan drie in zwart-wit fotograferen), plus een speciale sensor. De lenzen komen uiteraard van Zeiss. Die vijf camera’s fotograferen simultaan om een foto te maken die bijzonder scherp en gedetailleerd zou zijn. De Nokia 9 Pureview komt in maart op de markt en heeft high-end specificaties, zoals 128 GB opslagcapaciteit en een 5,99-inch QHD+ pOLED-scherm.

AR-bril voor iedereen

Microsoft heeft al langer de Hololens: een speciale bril die extra informatie projecteert over wat je ziet. Iets anders dan Virtual Reality dus, want daar zie je enkel een virtuele wereld. Op Mobile World Congress  2019 lanceert Microsoft de Hololens 2, met een breder zicht en een sensor die oogbewegingen kan volgen zodat een computer weet waar je naar kijkt. Indrukwekkend voor games - vechten tegen aliens in je woonkamer! - maar vooral ook voor professionals. Microsoft ziet bijvoorbeeld een chirurg een Hololens dragen zodat hij hartslag- en andere medische data ziet tijdens een operatie, bijvoorbeeld.