Menu
Terug

De jacht op de ideale laptoptas

20 maart 2021

Op zoek naar een tas of rugzak voor je laptop? Dan zijn er heel wat zaken waar je op moet letten: materiaal, afwerking, extra opbergruimte, … Wij zetten je op weg naar de perfecte ‘sacoche’ voor je draagbare computer.

Een jas voor je laptop

Een laptoptas is meer dan een modeaccessoire. Het is een plek waar je je laptop, je tablet en je smartphone in bewaart. Dat zijn heel persoonlijke toestellen, en je wilt niet dat er iets mee gebeurt. Je wilt dus een tas die je laptop beschermt tegen alle mogelijke ongelukjes die zouden kunnen gebeuren. Je wilt een comfortabel te dragen tas, zodat je geen pijnlijke handen of schouders krijgt als je je verplaatst. Daarnaast moet ze plaats bieden aan alle extra’s die je in de loop van de dag nodig zou kunnen hebben. Je moet ook snel toegang hebben tot wat je nodig hebt, zodat je geen minuten nodig hebt om aan je tablet te geraken, bijvoorbeeld.

Naast al die praktische overwegingen is er ook nog het stijlaspect: het type tas en de afwerking. Het is zoals een regenjas: die moet je in de eerste plaats tegen de regen beschermen, maar het model en de kleur zeggen ook iets over de persoon die hem draagt. Net zo met een laptoptas. Ga je naar een belangrijke klant met een rugzak of met een klassieke zwarte laptoptas? Het gaat altijd wel om de inhoud, maar de verpakking speelt ook een rol.

Welke soorten zijn er?

Er bestaan heel uiteenlopende soorten tassen voor een laptop. We zetten de belangrijkste types hier op een rijtje.

  • Laptophoezen (sleeves) zijn niet echt tassen. Het zijn dunne, gewatteerde hoezen waar je laptop of tablet net in past. Ze beschermen je toestel tegen krassen. Ze hebben echter geen handvat of draagriem, en zijn daarom niet ideaal om lang te dragen. Wel kunnen ze dienen om je toestel extra te beschermen als je ze in een andere tas of reiskoffer meeneemt.
  • Laptoptassen zijn rechthoekige draagtassen met aan de bovenkant een ritssluiting. In het midden zit een gewatteerd compartiment waar je laptop precies in past. Vaak hebben ze een of meer opbergvakken aan de buitenkant. Je draagt ze aan een handvat of met een draagriem.
  • Messenger- of schoudertassen zijn een aparte vorm van laptoptassen. Ze hebben een langere draagriem die je schuin over je borst draagt. Dat heeft twee voordelen in vergelijking met een rechte riem. Het gewicht wordt niet geconcentreerd op een schouder, maar verdeeld over je schouder en bovenlichaam. Er is ook geen risico dat de riem van je schouder afglijdt. Daardoor zijn messengertassen een betere keuze als je lang onderweg bent, of als je je laptop op de fiets of e-step wilt meenemen. Messengertassen hebben vaak meerdere compartimenten en extra opbergvakken.
  • Rugzakken hebben twee draagriemen, zodat het gewicht van de tas over beide schouders verdeeld wordt. Daardoor zijn ze de comfortabelste manier om een (zware) laptop en extra spullen mee te nemen. Een nadeel is dat het iets langer duurt voor je aan je materiaal kunt: je moet de tas namelijk eerst van je rug nemen. Een bijzondere vorm is de slingbag: een rugzak met maar een diagonale riem.
  • Roltassen (trolleys) hebben wieltjes en een uitschuifbare handgreep. Ze zijn ideaal voor regelmatige reizigers die hun bagage niet continu willen dragen, en als je veel materiaal wilt transporteren. Ze zijn echter niet zo handig op oneffen terrein en trappen.
  • Tote bags ten slotte zijn erg grote, stijlvolle boodschappentassen waarin je een laptop kunt transporteren. Het grote voordeel is dat niemand zal vermoeden dat je een laptop bij je hebt!

Welk formaat?

Laptoptassen zijn verkrijgbaar in meerdere groottes. De grootte wordt aangeduid met de schermdiagonaal in inch (1 inch = 2,54 cm) van de laptop waarvoor ze bedoeld zijn. Voorbeelden zijn 13 inch, 15 inch en 17 inch. Sommige fabrikanten maken hetzelfde model in verschillende maten, net als bij een kledingstuk. Het is logisch dat je geen te kleine tas mag kopen: een 17-inch laptop zal nooit passen in een tas voor een 13-inch laptop. Omgekeerd koop je best geen te grote: een 13-inch laptop in een tas voor een 17-inch laptop zal heen-en-weer schuiven wanneer je ermee op stap bent. Dat is niet comfortabel en vermindert de bescherming die de tas biedt. Zorg ervoor dat de tas maximaal één inch groter is dan de laptop. Als je van plan bent om je laptop eerst in een hoes en vervolgens in de tas op te bergen, meet dan de afmetingen van het toestel in de hoes en zorg ervoor dat deze past.

Wat neem je mee?

Het heet dan wel een laptoptas, maar de meeste mensen nemen er heel wat meer in mee dan alleen een laptop. Je wilt misschien nog andere zaken meenemen: een tablet, een notaboekje, dossiers, een lader voor je laptop en smartphone, een brooddoos en drinkbus, hygiëneartikelen, … Houd daar allemaal rekening mee als je een tas zoekt. Het heeft geen zin een te kleine tas te kopen en die vol te proppen, of vast te stellen dat je eigenlijk twee tassen nodig hebt. Maak een lijstje van wat je zeker moet meenemen en kies een tas met voldoende bergruimte en onderverdelingen. Zo kun je alles veilig wegsteken en vind je het ook snel weer terug. Om helemaal op veilig te spelen, koop je een tas ‘op de groei’: kies een tas waarin je al je spullen kunt stoppen en nog ongeveer twintig procent ruimte overhoudt.

Berg het op

Voor alle extra zaken die je wilt meenemen, is het handig dat je tas over aparte compartimenten of vakken beschikt. Sommige tassen hebben afsluitbare compartimenten aan de binnenkant (meestal met een ritssluiting of klittenband), wat handig is als je tas op een gegeven moment op haar zij of ondersteboven staat (bijvoorbeeld in het bagagerek van een trein of de overheadlocker van een vliegtuig). Voor bepaalde zaken zoals een smartphone, een drinkbus of een tijdschrift, is het handig dat je compartimenten aan de buitenkant hebt die je snel kunt openen.

Welk materiaal?

Laptoptassen bestaan in bijna elk denkbaar materiaal. De meeste tassen zijn gemaakt van nylon, een stevige en slijtvaste kunststof. De beste kwaliteit nylon wordt ‘ballistisch nylon’ genoemd. Een tas uit ballistisch nylon gaat jaren mee. Neopreen is een schokdempende en slijtvaste kunststof, en wordt vaak gebruikt voor laptopsleeves en voor de compartimenten van tassen en hoezen. Leer is het elegantste, maar ook duurste materiaal voor tassen. Kunstleer lijkt op leer, maar is goedkoper. Leer is op zich best stevig, maar beschermt je laptop niet tegen stoten. Let er daarom op dat een leren tas aan de binnenzijde over een extra dikke vulling beschikt om je laptop te beschermen.

Let op de riem

Als je vaak op pad gaat, is de kwaliteit van de draagriem erg belangrijk. De riem moet in de lengte verstelbaar zijn, zodat de tas niet te hoog of te laag hangt voor jouw lichaamsbouw. De riem zelf moet uit slijtvast materiaal zijn. Als je meer dan alleen een lichte laptop wilt meenemen, kies dan een riem met een gewatteerd schouderkussen. Dat verdeelt het gewicht van de tas en voorkomt dat de riem insnijdt. De onderzijde van het kussen moet gemaakt zijn uit een materiaal dat niet verschuift, zodat de riem goed op zijn plaats blijft zitten als je ermee op stap gaat of op de fiets zit. Bij een rugzak moeten de draagriemen ook goed verstelbaar zijn, zodat je de riem kunt aanpassen naarmate er meer of minder gewicht in de tas zit.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()