Menu
Terug

De lente in beeld met je smartphone

06 april 2018

Met je smartphone in de hand kun je vandaag altijd en overal foto’s en video’s maken. En dus geeft onze huisfotograaf elke maand enkele tips en hacks voor de mobiele generatie. Deze maand legt hij uit hoe je de eerste lentebloemen prachtig in beeld kunt brengen.

1. Zoek zacht licht

Een plekje in de schaduw

In de lente laat de zon zich - hopelijk - weer volop zien. Maar de mooiste foto’s maak je niet als de zon te fel schijnt. Op een lichtbewolkte dag of wanneer de zon even achter een wolk gaat schuilen, is het licht veel zachter - zonder harde, lelijke schaduwen. In een bos zoek je een plekje in de schaduw van bomen. Als de zon dan lichtvlekken op de achtergrond strooit, krijg je een heel interessant beeld.

(Lente) bloemen fotograferen met je smartphone: zoek zacht licht
(Lente) bloemen fotograferen met je smartphone: kijk naar de achtergrond

2. Kijk naar de achtergrond

Kies een achtergrond die niet afleidt.

De mooiste foto’s van bloemen maak je met een achtergrond die niet afleidt. Kies daarom je standpunt zo dat de bloem voor een egale achtergrond met een kleur staat. Dan kan het groen van een grasperkje zijn of een blauwe lucht, terwijl de stam van een boom voor een donkere achtergrond kan zorgen. Maar je kunt het ook anders aanpakken en kiezen voor een achtergrond met bloemen van dezelfde soort, om de rijkdom van de lente te tonen.

3. Let op het licht

Pas indien nodig de belichting aan.

Als je fel gekleurde voorwerpen tegen een egale achtergrond fotografeert - wat wij gaan doen met bloemen - geraakt de lichtmeting van je smartphonecamera soms in de war. De foto is dan te donker of juist te helder. Gebruik dan belichtingscompensatie om de belichting aan te passen. In heel wat camera-apps zit daarvoor een schuifregelaartje met plus (lichter) en min (donkerder). In de camera-app van de iPhone tik je op je onderwerp en veeg je naar boven (lichter) of onder (donkerder).

(Lente) bloemen fotograferen met je smartphone: let op het licht
(Lente) bloemen fotograferen met je smartphone: ga dichtbij

4. Ga dichtbij

Ga dichtbij, maar let erop dat je de smartphone stabiel houdt.

Een voordeel van een smartphonecamera is dat je van heel dichtbij foto’s kunt maken. Zo kan de bloem een groot deel van de foto innemen. Sommige camera-apps hebben een speciale macromodus. Daarmee kun je nog betere close-ups maken. Zorg ervoor dat je smartphone niet beweegt terwijl je de foto maakt, want als je van heel dichtbij fotografeert, is er niet veel in de foto scherp. Zet je smartphone op de grond of op een cameratas, en gebruik de zelfontspanner.

5. Gebruik een macrolens

Met een macrolens kun je beeldvullende close-ups maken.

Ben je geboeid door macrofotografie? Dan kun je een macro-opzetlens voor je smartphone gebruiken. Zo’n lens maakt je onderwerp groter en laat je toe van heel dichtbij te fotograferen, zodat je onderwerp de hele foto vult. Er bestaan lensjes die je over de camera van je smartphone vastklikt; andere systemen gebruik een soort smartphonecover waar je de lens op vastschroeft. Vaak worden ze verkocht in een bundel waarin je ook een fisheye- en een telelens vindt.

(Lente) bloemen fotograferen met je smartphone: gebruik een macrolens
(Lente) bloemen fotograferen met je smartphone: kies je compositie

6. Kies je compositie

Je onderwerp hoeft niet in het midden te staan.

Wissel eens af met de verschillende manieren om een foto te maken. Het staande formaat is mooi om een bloem tot haar recht te laten komen, terwijl een liggende foto meer van de omgeving zal tonen. Fotografeer je voor Instagram, zet dan je camera al op vierkant formaat zodat je meteen ziet hoe het resultaat zal zijn. Bij staande of liggende foto’s is het vaak best om je onderwerp niet pal in het midden te zetten. Bij een vierkant formaat kan dat meestal wel.

7. Bewerk je foto

Bewerk je foto’s, maar zorg ervoor dat de kleuren natuurlijk blijven.

De meeste smartphonefoto’s worden beter als je ze nog een beetje nabewerkt. Onze favoriete app daarvoor is Snapseed. Voor foto’s van bloemen is het meestal een goed idee om het contrast en de verzadiging iets te verhogen. Met het gereedschap ‘Egaliseren’ kun je lelijke vlekjes wegwerken. Als je filters uit Snapseed of Instagram gebruikt, let er dan goed op dat de kleuren van de bloem niet onnatuurlijk worden.

(Lente) bloemen fotograferen met je smartphone: bewerk je foto
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()