Menu
Terug

De mooiste wenskaart maak je zelf met onze elf tips

13 december 2019

Ook al is fotografie digitaal geworden, het doet nog altijd plezier om een wenskaart op papier te maken. We geven tips hoe je goede kerstfoto’s van je gezin kunt maken zonder professionele fotostudio of fotograaf, en hoe je daar de origineelste wenskaarten mee maakt.

#1 Let op het licht

In deze tijden van e-mail en WhatsApp scoor je nog steeds door een echte wenskaart te versturen naar je familie en vrienden. En wat is er leuker dan daar een eigen (familie)foto op te zetten? Mooi licht maakt een foto heel vaak zoveel beter, maar je moet wel opletten. Voor portretten gebruik je best licht dat geen harde schaduwen werpt, zoals bijvoorbeeld direct zonlicht. Daglicht dat langs een groot raam binnenvalt, is perfect voor een portretfoto. Gebruik eventueel een reflector om de schaduwzijde wat te ophelderen. Maak je je portret van het hele gezin graag buiten, doe het dan op een lichtbewolkte dag. Schijnt de zon toch, zoek dan een plekje in de schaduw op. Kijk goed naar de ogen van wie op de foto staat. Als iedereen de ogen moeten dichtknijpen omdat het zonlicht te fel is, zoek dan een andere plekje waar het licht minder fel is.

wenskaart

#2 Neutrale achtergrond

Voor individuele portretten gebruik je best een neutrale achtergrond die niet te veel afleidt. Zo gaat alle aandacht naar de persoon op de foto. Je hebt geen professionele studioachtergrond nodig: een witte of grijze muur kan perfect. Of gebruik een doek dat je aan een draad ophangt. Is je woning te klein, gebruik dan de vloer: laat je kind op de grond liggen en fotografeer van bovenaf. Dat werkt het best bij een houten vloer (parket of laminaat). Bij tegels kun je een deken op de vloer leggen zodat je de voegen niet ziet.

wenskaart

#3 Ogen open

Op een portretfoto moet iedereen de ogen open hebben. Hoe meer mensen op de foto, hoe groter de kans dat er iemand net met de ogen knippert wanneer je afdrukt. Zet je camera daarom op burst en maak meerdere foto’s vlak na elkaar, dan heb je meer kans dat er een goede tussen zit. Of vraag dat iedereen zijn ogen dichtknijpt en pas opent wanneer je aftelt, en maak net dan de foto.

#4 Sfeer creëren

In je woonkamer heb je een gezellig warm, geel licht. Als je je camera op automatische witbalans laat staan, zou het kunnen dat de foto veel te ‘koel’ wordt doordat de witbalansregeling de gele kleur wegfiltert. Zet in zo’n geval de witbalans op Daglicht, of als je camera dat toelaat, stel een waarde in tussen ISO 4000 en 5000K. Zo blijft de warme sfeer van je woonkamer bewaard op de foto. Het is beter de witbalans bij de opname goed in te stellen dan nadien met filters de kleuren te bewerken.

#5 Gebruik de zelfontspanner

Om het hele gezin inclusief de fotograaf op de foto te krijgen, gebruik je de zelfontspanner. Zet je camera of smartphone op een statiefje of op een stevige plek, en schakel de zelfontspanner in. Opgelet, vaak heeft deze twee instellingen: twee of drie seconden, en tien seconden. Die tweede optie geeft je meer tijd om iedereen in de juiste positie te krijgen en is daarom aan te raden voor familiefoto’s. Tip: wanneer de zelfontspanner aftelt, hebben sommige mensen de neiging om krampachtig naar de camera te staren. Vertel een grapje om de sfeer erin te houden.

wenskaart

#6 Maak de kerstboom onscherp

Als je een kerstboom hebt gezet en versierd met lichtjes en slingers, kun je die ook als achtergrond gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de boom niet te veel aandacht opeist, kun je hem best onscherp op de foto te zetten, terwijl de persoon die je wilt fotograferen wel scherp op de foto staat. Dat doe je door een lens met groot diafragma te gebruiken, zoals een 50mm f/1.8, of - op je smartphone - door de bokeh-modus te gebruiken.

wenskaart

#7 Kies de foto voor je wenskaart

Je kunt een foto maken speciaal voor je wenskaart, maar even goed kun je een andere foto gebruiken. Zoek op je pc of smartphone naar leuke foto’s. Wees streng voor jezelf, de foto moet echt goed zijn: scherp, goed belicht en met mooie kleuren. Je stuurt maar een keer per jaar zo’n wenskaart, dus je familie moet er op haar best opstaan. Een grappige foto werkt altijd goed, maar overdrijf niet. Je wilt niet dat oma de hele tijd aan haar vriendinnen moet uitleggen dat haar familie eigenlijk wel best normale mensen zijn.

#8 Werk je foto af

Open de geselecteerde foto op je computer of smartphone en bekijk hem nog eens kritisch. Wat kan er nog beter? Gebruik beeldbewerkingssoftware of een app om hem te bewerken. Maak de kleuren wat levendiger of maak de foto een beetje scherper. Storende puistjes kun je wegwerken en rimpels wat gladder maken. Maar overdrijf niet met dergelijke retouches, want dan worden je foto’s ongeloofwaardig. De ontvanger kent de mensen die op de foto staan immers.

#9 Kies het formaat van de wenskaart

Kies nu een fotoservice die wenskaarten aanbiedt, bijvoorbeeld die van MediaMarkt. Je kunt gaan van postkaartformaat (10 x 15 cm) tot grote formaten (tot 20 x 30 cm). Grote formaten maken meer indruk, maar zijn duurder om te verzenden. Meestal kun je kiezen tussen staand en liggend formaat. Die keuze wordt bepaald door de foto-oriëntatie. Je hebt ook de keuze tussen enkel-, dubbelzijdige en gevouwen kaarten.

wenskaart

#10 Kies je design en lees je tekst goed na

Bij de meeste fotoservices kun je kiezen uit tientallen sjablonen voor je wenskaart. Kies eerst de gelegenheid (Kerstmis-Nieuwjaar, in dit geval) om te zien wat het aanbod is, en ga dan op zoek naar een mooi design dat je aanspreekt. Kies een design waarin je foto goed tot zijn recht komt. Op sommige sjablonen staat al tekst geplaatst. Maar een kaart is veel persoonlijker als je er ook eigen tekst aan toevoegt - een paar zinnetjes met persoonlijke wensen kunnen volstaan.

Als je een mooi design hebt gevonden, jouw foto geplaatst hebt en alle tekst hebt toegevoegd, laat je wenskaart dan nakijken door iemand anders in je gezin. Het is namelijk heel moeilijk om fouten op te merken in teksten die je zelf geschreven hebt. Een ander paar ogen is daarom onmisbaar om tikfouten en andere flaters te vermijden. Het zou zonde zijn als je pas, nadat je wenskaarten gedrukt zijn, merkt dat er ‘Gelukkig Niewjaar’ op staat in plaats van ‘Gelukkig Nieuwjaar’.

wenskaart

#11 Bestel je wenskaarten

Is alles klaar, dan hoef je alleen maar de gewenste hoeveelheid wenskaarten te bestellen. Vaak krijg je hogere kortingen naarmate je meer kaarten bestelt. Kijk ook of de nodige enveloppen mee in de prijs zitten. Afhankelijk van de fotoservice heb je verschillende opties. Bij MediaMarkt kun je ze thuis laten leveren, maar ook ophalen in een MediaMarkt-winkel naar keuze. Je krijgt bericht wanneer je ze daar klaarliggen. Zo kun je je wenskaarten afhalen wanneer je wilt en tegelijk shoppen voor je eindejaarscadeautjes.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()