Menu
Terug

De nieuwste smartphones: race naar de top

03 april 2019

We verzamelen alle nieuwe smartphones, ontleden ze tot op het bot en bundelen onze bevindingen in een uitgebreide productwijzer die je zo naar jouw perfecte toestel loodst. In dit artikel lees je alles over de laatste trends, zodat jij zeker de juiste smartphone kunt uitkiezen.

Nog groter?

Bijna iedereen gebruikt zijn smartphone om foto’s te nemen. Daarom dat fabrikanten heel veel aandacht aan de fotomogelijkheden besteden. Een nieuw toestel is op cameravlak altijd net weer iets beter. Toch mag je niet alleen kijken naar het cameragedeelte als je een smartphone aanschaft.

Een belangrijke overweging: is deze smartphone voor mij praktisch? Staar je niet blind op cijfers. Een groot scherm wil niet langer zeggen dat een smartphone fors is. De randen rondom de display verkleinen of verdwijnen. Bovendien wordt er gekozen voor ultrabrede displays die langer zijn dan breed. Smartphones worden dus niet breder - ondanks het veel grotere scherm. Ze passen nog in je jaszak of handtas.

Een dag of langer doorwerken

Ook belangrijk is de autonomie of hoe lang je kunt werken zonder de smartphone op te laden. Het hangt natuurlijk af van hoe vaak je de smartphone vastneemt, maar het streefdoel is toch een toestel dat bij intensief gebruik een hele dag doorkomt. Op dit vlak zie je toch wel aardig verschillen tussen de modellen.

Je vindt niet enkel bij duurdere modellen grotere batterijen, de topmodellen hebben daarnaast hard- en software die zuiniger is. Ook het laden zelf wordt geoptimaliseerd. Snelladers bestaan er in verschillende snelheden, waarbij topmodellen belachelijk vlug volgetankt worden. Een batterij zestig procent laden in een half uurtje, dat kan. Draadloos laden gaat trager, maar ook daar zijn er snellere technologieën die je eerder bij een duurdere smartphone vindt.

Grenzeloos kijkplezier

Smartphones zijn teruggebracht tot een scherm met een achterkant. Alleen de selfiecamera onderbreekt nog de display. De oplossing is de notch, een uitsparing waarin de camera en eventueel bijkomende sensors en een flits een plaats krijgen. De uitdaging bij nieuwe toestellen is om die notch zo klein mogelijk te maken. Dat wegwerken lukt vrij goed, getuige bijvoorbeeld het piepkleine gaatje op de nieuwe Samsung Galaxy S10. Het is niet zo dat budgettoestellen kleine schermen hebben en topmodellen grote. Het schermformaat bepaalt minder het prijskaartje dan de resolutie (aantal pixels horizontaal x verticaal). Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. 

De achterzijde van een smartphone blijft belangrijk. Dit is het deel van een smartphone dat je in de hand vasthoudt. Het moet dus goed voelen en veel grip geven. Bij instapmodellen wordt er gekozen voor kunststoffen, bij middenklassers en hogere modellen voor glas, metaal en zelfs keramiek!

Eén camera volstaat niet

Wie een blik werpt op de achterkant van een nieuwe smartphone uit de midden- en hogere klasse zal zelden één camera zien. Neen, hoe meer, hoe beter. Het maximum ligt momenteel op vijf camera’s. Wie biedt meer? Maar alle gekheid op een stokje: waarom zoveel lenzen en camera’s voorzien? Het heeft allemaal te maken met de beperkingen van een smartphone. Iedereen wil én de slankste smartphone én de beste camera mogelijk. Maar om een fototoestel te evenaren, zou je een smartphone eigenlijk moeten uitrusten met een omvangrijkere beeldchip en een grote zoomlens. Het resultaat zou een soort godzilla-telefoon zijn die veel te zwaar en fors is.

Door met verschillende camera’s te werken, wordt het te-groot-om-praktisch-te-zijn-scenario ontweken. Dat kan op twee manieren: de camera’s fotograferen op hetzelfde moment en de verschillende beelden worden samengevoegd tot één betere foto. Het alternatief is dat de camera’s en hun lenzen elkaar aanvullen. Dat is de methode die je bij de nieuwe topmodellen het vaakst vindt. Er is één lens die heel breed fotografeert (voor landschappen of grote groepsfoto’s), een lens voor gewone afstanden, en dan nog een laatste die ver inzoomt. Naargelang wat je fotografeert, gebruik je een van de camera’s. De nieuwste trend is een dieptesensor toevoegen. Die meet exact hoe ver iemand voor de camera staat, zodat er supersnel kan worden scherpgesteld.

#1 Sony Xperia L3

Handig en compact

De Xperia L3 is een verleidelijke smartphone die door Sony geoptimaliseerd is om lang te blijven werken op een batterijlading. Een dag lang het toestel intensief gebruiken om films te bekijken, mag geen probleem zijn. We vermelden films niet zomaar; het 5,7-inch scherm is geselecteerd om net goed te zijn voor entertainment. Video en ook games tonen prima. De Xperia L3 is vrij compact en kan met een hand bediend worden. Android en apps kunnen in een kleiner venster getoond worden. Dat is handig als je al hollend om de trein te halen nog snel iets moet doormailen naar een collega, bijvoorbeeld.

#2 Motorola Moto G7 Power

Uithoudingsvermogen

Het is overdreven om de Moto G7 Power te omschrijven als een batterij die toevallig ook dient om mee te bellen. Wel is het een smartphone met een spectaculair grote batterij van 5.000 mAh. Daarmee moet je toch wel twee dagen ver geraken. Er is ondersteuning voor turbocharging, zodat het laden niet lang duurt. De enorme autonomie is dan ook de grootste troef van deze mooie Motorola-smartphone. Hij is echt bedoeld voor mensen die vaak onderweg zijn. Verder is het een goed uitgerust toestel voor zijn prijs, met een 6,2-inch scherm en 12-megapixel selfiecamera.

#3 Huawei P Smart+

Drie camera's

‘Trickle down’ noemen experts het als technologie van een topmodel zijn weg vindt naar goedkopere toestellen. Zo zien we op de P Smart+ (editie 2019) de driedubbele camera neerdruppelen die we kennen van duurdere smartphones van Huawei. Toch wel indrukwekkend, want voor een bescheiden prijs krijg je in totaal 24+16+2 megapixels geserveerd. Ook op andere vlakken is de P Smart+ prima uitgerust, bijvoorbeeld met een groot Full HD+-scherm met een heel kleine notch. Achteraan zit er een handige vingerafdruksensor, zodat je het toestel bliksemsnel kunt ontgrendelen.

#4 Nokia 5.1 Plus

No-nonsense

Nokia maakt zich sterk dat de Android One-software op de 5.1 Plus tot de essentie is herleid en altijd up-to-date blijft, ook op langere termijn. Dat maakt deze betaalbare alleskunner extra duurzaam. De sierlijke body is gemaakt om tegen veel te kunnen. De voor- en achterzijde bestaan uit gebogen 2,5D-glas, de hoeken rondom zijn ook gebogen. Het zorgt voor een ingetogen, degelijke uitstraling. Alle aandacht gaat naar de krachtige hardware en de goed presterende dubbele camera. Voor gamers geeft de grote, ultrabrede 19:9-display van deze Nokia-smartphone alleen maar bonuspunten.

#5 Wiko View 3 Pro

Multitalent

De View 3 Pro brengt iets heel apart: een achterkant die licht geeft in het donker. Het werkt een beetje zoals de sterretjes aan het plafond van een kinderkamer. Overdag oogt de View 3 Pro mooi afgewerkt, in het donker vind je hem meteen weer terug. Niets voor jou? Dit effect is er bij de Ocean-versie, de zwarte Nightfall-kleur gedraagt zich ‘normaal’. De View 3 Pro heeft nog andere talenten, zoals een voor deze prijs straffe driedubbele camera (met breedhoeklens), een grote batterij van 4.000 mAh en een groot 6,3-inch Full HD+-scherm met een heel kleine notch.

#6 LG G7 Fit

Helder en luid

De G7 Fit is de grote update voor het G7-topmodel, waardoor deze middenklasser interessante features bezit. Een letterlijke aandachtstrekker is het grote FullVision-scherm. LG voegde extra witte LED’s toe, waardoor het scherm van de G7 Fit zeer helder kan worden. In fel zonlicht is dat een serieus pluspunt. Een feestje op gang trekken doe je probleemloos met de G7 Fit. De krachtige speakers en DTS:X Boombox Edition-software zorgen voor een kamervullend geluid dat je niet zou verwachten van een smartphone.

#7 Archos Diamond 2019

Goed uitgerust

De vernieuwde Archos Diamond met Android Pie is geen vlaggenschipmodel van bijna duizend euro. Maar dat zou je niet onmiddellijk zeggen, want deze betaalbare smartphone uit de middenklasse is bijzonder goed uitgerust voor zijn prijs. Het eerste dat opvalt, is dat je geen camera of notch ziet aan de voorkant. Het AMOLED-scherm wordt dus nergens op zijn volledige schermoppervlakte van 6,39 inch onderbroken - heel stijlvol. Waar is dan die selfiecamera? Die springt wanneer nodig uit de bovenkant van deze Archos-smartphone.

#8 Motorola Moto G7 Plus

Publieksfavoriet

De G-reeks van Motorola is altijd een favoriet geweest bij mensen die maximale mogelijkheden zoeken voor een redelijke prijs - en dat gaat niet veranderen met de Moto G7 Plus. Het design van deze nieuweling is fris en luxueus, met een opvallende, glanzende achterkant. Ook fijn is dat de camera achteraan uitgerust is met optische beeldstabilisatie. Dat vind je niet vaak aan dit prijspunt en het helpt om schokvrije video’s te maken. In de doos zit een lader die de Moto G7 Plus in een half uur voor 60 procent oplaadt.

#9 Samsung Galaxy A50

Interessant geprijsd

Met de Galaxy A50 krijg je al heel veel van de topmodellen van Samsung in handen, maar voor een veel lagere prijs. Wat dacht je van de Infinity-O-Display die je ook terugvindt op de Galaxy S10, bijvoorbeeld? Die heeft enkel een klein gaatje voor de 25-megapixel selfiecamera en geeft de Galaxy A50 een luxe-uitstraling. Samsung zet zwaar in op fotografie, met een dubbele camera die zeer lichtgevoelig is. Gamers en multimedialiefhebbers opgelet: het AMOLED-scherm is immens en van hoge kwaliteit. De vingerafdruksensor in het scherm is de kers op de taart.

#10 Huawei P30 Lite

Budgettopper

De P30 Lite is een topper in het middensegment. Hij kost heel wat minder dan de spectaculaire P30 en P30 Pro, maar deelt niettemin kwaliteiten en technologieën met die kleppers. Het Full View-schermontwerp bijvoorbeeld, waarbij de voorkant bijna volledig uit een scherm bestaat. Er is enkel een kleine, druppelvormige uitsparing voor de selfiecamera. Zoals we Huawei kennen, biedt de P30 Lite veel voor een redelijk bedrag: een goede driedubbele camera en heel veel opslagruimte. Apps en games mag je dus naar hartenlust installeren, en van app naar app verspringen gaat vloeiend.

#11 Nokia 9 PureView

Vijf camera’s

Het opvallendste aspect aan de Nokia 9 PureView? De vijf lenzen op de achterkant, in een soort stervorm gegroepeerd. Deze camera’s zijn bovendien uitgerust met lenzen van topmerk Zeiss. Je moet er niet aan twijfelen, met dit toestel wil Nokia zijn oude titel als camerakampioen weer terug. Als je fotografeert, schieten alle vijf camera’s in actie om één beeld te maken met alle detail in de donkere en lichte delen. De 9 PureView is daarnaast echt een topmodel, met de kenmerkende, sobere Android-versie die je niet lastigvalt met grafische effecten of extra apps.

#12 Huawei P30

Selfiekampioen

De P30 is een iets compactere versie van de P30 Pro. Hij deelt veel zaken met het elegante Huawei-topmodel, zoals dat sierlijke design met een scherm dat over de zijranden lijkt te vloeien en een heel kleine uitsparing voor de selfiecamera. De camera vooraan is trouwens grensverleggend met zijn 32 megapixels - een resolutie die nog niet zo lang geleden ondenkbaar was bij fototoestellen. Aan de achterkant is er bij de driedubbele camera zelfs een van 40 megapixels te spotten. De krachtige Kirin-chipset zorgt voor de nodige pk’s en voegt AI-functies toe.

#13 LG G8 ThinQ

Unieke features

Met de G8 ThinQ haalt LG zijn trukendoos boven. Deze smartphone wedijvert met de andere vlaggenschipmodellen en pakt daarbij uit met unieke features. De speciale camera vooraan herkent bijvoorbeeld gebaren, zodat je door te draaien in de lucht het geluidsvolume aanpast of een oproep beantwoordt. De camera ziet ook het (unieke) aderpatroon in je hand, zodat enkel jouw hand deze smartphone kan ontgrendelen. Het OLED-scherm van de G8 ThinQ is ook bijzonder. Het heeft een hoge resolutie, het toont HDR-beelden en het dubbelt als speaker. Inderdaad, het geluid komt uit het scherm zelf.

#14 Samsung Galaxy S10e

Krachtig, maar compact

De Galaxy S10e is nieuw voor Samsung. Vroeger had je een S-topmodel met een forse display en nog een Plus-versie uitgerust met een nog groter scherm. Maar er zijn ook mensen die het beste van het beste willen in een handzamer formaat. Dat is de Galaxy S10e geworden. Hij deelt veel van de specificaties en het verbluffende design van de Galaxy S10. Je weet dus dat je spreekt over een vooruitstrevende smartphone. Werp maar eens een blik op de Infinity-O-Display of foto’s die gemaakt zijn met de lichtgevoelige dubbele camera. Je zal onder de indruk zijn!

#15 Huawei P30 Pro

Beste smartphonecamera?

De fonkelnieuwe P30 Pro aast duidelijk op de titel van beste smartphonecamera van 2019. Deze Huawei-smartphone komt met vier camera’s met Leica-lenzen achteraan, waarvan eentje uitgerust is met een 10x hybride zoom. Een echt record, net zoals de selfiecamera van 32 megapixels vooraan. Kortom, de P30 Pro neemt het ijzersterke cameragedeelte van de Mate 20 Pro en verbetert dat op vele vlakken. En dan zijn er nog de onverwachte extra’s, zoals een functie waarmee je de afmetingen van een object kunt meten via de camera en een zeer grote batterij.

#16 Apple iPhone Xr

Topper blijft goed

iPhones zijn altijd al designtoppers geweest, maar de iPhone Xr is echt wel grensverleggend. Het Liquid Retina-scherm staat helemaal centraal in dit all-screen design. Schermranden zijn er nauwelijks, maar ook de egale verlichting achter de display speelt een grote rol. Foto’s en teksten zien er bijna gedrukt uit. De iPhone Xr is beschikbaar in zes kleuren en is bijzonder mooi afgewerkt. Je profiteert van alle voordelen van iOS 12, zoals een vloeiende gebruikservaring, grappige Animoji en de helpende hand van Siri.

#17 Samsung Galaxy S10+

De nieuwe standaard

Met de Galaxy S10+ zet Samsung het voorjaar sterk in. Het nieuwe vlaggenschip van het Koreaanse merk pakt uit met een subtiel design dat de Infinity-O-Display centraal zet. Iedereen probeert de voorkant van smartphones te herleiden tot een minimum, bij de Galaxy S10+ is dat echt gelukt. Er is zelfs geen uitsparing voor de selfiecamera, gewoon een minuscuul gaatje. Zoals altijd zet de Galaxy S10+ in op tophardware en baanbrekende camera’s. In dit geval presteert de driedubbele camera uitstekend dankzij slimme AI. Snel laden en Dolby Atmos zijn ook hoogtepunten.

#18 Sony Xperia 1

Hollywood in je broekzak

Met de elegant afgewerkte Xperia 1 wil Sony iedereen eraan herinneren dat het ook een belangrijke speler in Hollywood is. Dit toptoestel een draagbare bioscoop noemen, mag zeker. Een 6,5-inch scherm klinkt misschien te groot, maar het is een ultrabrede 21:9-display waardoor het qua formaat meevalt. Het scherm is verbluffend, vergelijkbaar met de speciale monitors die filmmakers gebruiken om kleuren levensecht te beoordelen. Het gaat niet enkel om mobiele bingewatching: met de driedubbele camera met ijzersterke videoprestaties kun je eveneens creatief worden.