Menu
Terug

De nieuwste snufjes op je smartphone

09 april 2018

Wordt kunstmatige intelligentie de volgende stap voor onze smartphone? Of blazen nieuwe 3D-functies ons uit de spreekwoordelijke sokken? Wat er in 2018 ook gebeurt, het werd aangekondigd op het Mobile World Congress 2018 in Barcelona. Onze redacteurs waren erbij om de nieuwste snufjes te ontdekken.

Fotocamera bij de hand

Smartphones worden elk jaar op verschillende vlakken verbeterd, maar het is duidelijk dat er veel focus ligt op de camera’s. Fotograferen bij slecht licht is altijd een uitdaging geweest voor smartphones, maar het tij begint te keren. Fabrikanten zorgen bijvoorbeeld voor lenzen met steeds grotere diafragmaopeningen, zodat er in een keer meer licht op de sensor valt. Verwarrend genoeg wordt een grotere diafragma aangeduid met een kleiner getal. Bovendien gaat het om kommacijfers, waardoor het verschil niet zo groot is. Maar een diafragma van bijvoorbeeld f/1,8 is aanzienlijk beter dan van f/2,2. Bij het maken van een foto in een restaurant zal je het verschil absoluut merken. Optische stabilisatie is nog een functie die een groot verschil kan maken, vooral tijdens het filmen.

Eén, twee of drie camera’s

Er zijn steeds meer smartphones met twee camera’s aan de achterkant en een aan de voorkant. Huawei zorgt zelfs voor een primeur door de P20 Pro uit te rusten met drie camera’s en lenzen. Meerdere camera’s zorgen opnieuw voor betere prestaties bij slecht licht (’s avonds en binnenshuis), maar kunnen ook een ander doel hebben. Soms heeft elke camera een andere soort lens (breedhoek en zoom), zodat je objecten dichtbij en ver weg kunt fotograferen. Bij andere toestellen werken de lenzen samen, zodat je achteraf nog het punt kunt veranderen dat scherp is. Samen met ingebouwde software kun je dan portretten heel professioneel doen ogen door de achtergrond kunstig te vervagen. Goed nieuws: de zogenaamde ‘trickle-down’ van technologie naar middenklassesmartphones en budgettoestellen lijkt sneller te gaan. Zaken als dubbele camera’s druppelen sneller naar beneden, waardoor je bijvoorbeeld niet langer de hoogste prijs moet betalen voor een geavanceerde camera.

Slimme telefoon

Opvallend: bij de topmodellen valt dit jaar constant de term ‘AI’ of Artificiële Intelligentie. Deze toestellen bevatten een chip die uitgebreid is met een stukje AI-technologie die heel goed is in het leren van zaken. Het heeft bijvoorbeeld in de fabriek al objecten leren onderscheiden bij het fotograferen, waardoor het bij het fotograferen automatisch de juiste instellingen kiest. Of je nu je kater of een bordje risotto voor de lens plaatst, de smartphone weet dat het ene een haarbal met karakter is en het andere een Italiaans gerecht. AI is nog een beetje een verhaal dat zich moet ontwikkelen. App-bouwers hebben bijvoorbeeld nog niet genoeg tijd gehad om de nieuwe mogelijkheden te benutten. Een AI-toepassing die er wel al is, is betere vertaling. Zo kan de Samsung Galaxy S9 tekst die voor de camera verschijnt meteen vertalen. Handig als je op vakantie een menu in een vreemde taal wilt doorgronden.

Steeds scherpere schermen

Schermen zijn een ander gebied waarop hogere modellen zich onderscheiden van lagere. En dan vooral qua resolutie of het aantal pixels. Full HD (1.080 x 1.920 pixels) is stilaan de norm bij goedkopere toestellen, terwijl duurdere modellen uitpakken met resoluties zoals 1.080 x 2.160 pixels of 1.440 x 2.960 pixels. Ja, je krijgt steeds meer pixels voor je geld. Ook opvallend is dat steeds meer nieuwe toestellen een scherm met een 18:9-beeldverhouding krijgen, in plaats van het traditionele 16:9. Maar wat wil dit zeggen? Een 16:9-scherm is 1,77 keer hoger dan het breed is. Dit is dezelfde verhouding als bij een tv (maar een tv-scherm ‘ligt’ natuurlijk). De meeste nieuwe topmodellen bij smartphones hebben een display die twee keer hoger is dan breed. Ze ogen dus wat langer. In een oogopslag zie je meer van apps en games presenteren mooier. Ook bij het fotograferen is het leuk, omdat je naast het beeld van de camera nog plaats hebt voor instellingen. Omdat een lang scherm wat lastiger is om helemaal met de vingers van een hand te bereiken, heb je meestal speciale modus voor gebruik met een hand.

Preventie en herstelling

Een leven zonder smartphone is haast niet voor te stellen. Het is en blijft ook een kostbaar en heel persoonlijk voorwerp. Als je geïnvesteerd hebt in een waardevolle smartphone, is het ook niet gek dat je het nodige doet om preventief schade te voorkomen. Een screenprotector aanbrengen is bijvoorbeeld een low-cost oplossing die heel effectief is om krassen te voorkomen. Dat zelf doen schrikt velen af, maar via de Solutions Corner in de MediaMarkt-winkels is het op een wip professioneel aangebracht. De Solutions Corner kan je bovendien helpen bij het configureren van je smartphone en kan ook in het ergste geval je toestel herstellen. Als je smartphone na een jaar of twee last heeft van een slechte USB-connector of het scherm gebarsten is na een val, kunnen de MediaMarkt-medewerkers in de Solutions Corner je wellicht wel helpen. Ze kunnen tachtig procent van alle bestaande smartphones herstellen en geven met plezier advies over andere toestellen.

IPS of OLED?

OLED heeft zijn voordelen, IPS-LCD ook. Toch zie je bij high-end toestellen en steeds vaker in de middenklasse OLED-schermen. Dat komt doordat OLED veel levendigere kleuren biedt en bij gedimd gebruik minder stroom verbruikt.