Menu
Terug

De vijf nieuwste smartphonefeatures op een rijtje

07 november 2018

De nieuwe ontwikkelingen op het vlak van smartphones stoppen niet. Altijd leggen de fabrikanten de lat weer wat hoger. Maar wat kun je dit jaar verwachten van nieuwe toestellen? We zetten het even kort en bondig op een rijtje:

1. Nieuwe Android-versie

Het gaat snel bij het besturingssysteem van Google, dat door nagenoeg elke smartphonefabrikant wordt gebruikt. Dit jaar hebben de meeste toestellen Android 8.0 Nougat aan boord, maar er zijn er al die Android 9.0 Pie meekregen (of een update zullen ontvangen). Die nieuwe software is belangrijk, want elke Android-versie brengt nieuwe en leuke features. Zo heeft Pie AI-functies die leren hoe jij je smartphone gebruikt en het nodige aanpast.

2. Betere batterijen

Of misschien zouden we beter zeggen een langere autonomie. De batterij in nieuwe smartphones is niet groter geworden, maar de software en hardware maakt ze wel zuiniger.

3. AI in de camera

Er wordt veel gesproken over Artificiële Intelligentie, maar in de camera van de nieuwste smartphones zie je wat het concreet doet. AI-functies kijken mee terwijl je begint te fotograferen en passen instellingen aan het onderwerp aan. Of ze vertalen de tekst op het onleesbare Fins bordje dat je fotografeert tijdens een citytrip naar Helsinki.

4. Brede schermen

Grote schermen zijn handiger en leuker, omdat zowel tekst, beelden als graphics groter tonen. Maar laat het scherm groeien en je eindigt met een smartphone die heel lastig is om te gebruiken, zeker met een hand. Het antwoord anno 2018 is schermen langer maken, maar niet breder. Ze krijgen een beeldverhouding van 18:9 of 2:1. Ze zijn dubbel zo hoog als breed, waardoor je ze in een hand kunt vasthouden en toch over de volledige breedte kunt vegen. Handig!

5. Pincodes zijn passé

Als je gehaast bent, is ontgrendelen met een pincode nogal omslachtig. Al een tijdje komen daarom steeds meer toestellen met vingerafdruksensors. De nieuwe evolutie is dat die sensor onder het scherm zit, in plaats van apart achteraan of in de thuisknop. Of het toestel wordt ontgrendeld via gelaatsherkenning. Een snelle blik werpen op de toestel volstaat!