Menu
Terug

De wondere wereld van opslag: wat past er op één byte, gigabyte of yottabyte?

20 juli 2021

Hoor jij het in Keulen donderen als er iemand over bits en bytes begint? Zou jij niet weten wat er op je harde schijf van 500 gigabyte past? Wij leggen het allemaal uit in mensentaal!

Bit

De bit is de molecule van de computerwereld. Het is een minuscule eenheidsmaat waaruit al je bestanden worden opgebouwd. Het is ofwel een 0 ofwel een 1. Binaire code (of computertaal) bestaat dus uit een eindeloze reeks nullen en eentjes. Een letter bestaat bijvoorbeeld uit 8 bits. 01100001 is de letter A.

Wat kun je opslaan op één bit? Één achtste van een letter.

Byte (B)

Een verzameling van 8 bits noemt men een byte. Elke letter of pixel in je mail, document of Instagram-post bestaat dus uit één byte. Met acht nullen en enen zijn er in totaal 256 verschillende combinaties mogelijk. Er bestaan dus ook maar 256 verschillende bytes.

Wat kun je opslaan op één byte? Één letter.

Kilobyte (kB)

De kilobyte is de eerste eenheidsmaat die je in het dagelijks leven kunt tegenkomen. Een kilobyte is duizend bytes groot en in de begindagen van het computertijdperk was dat al heel wat. Herinner je je de floppydiskette nog? Die was vaak amper 800 kilobyte groot.

Wat kun je opslaan op één kilobyte? Een halve A4-pagina tekst, een spraakbericht van 0,3 seconden lang

Megabyte (MB)

Een megabyte bestaat dus uit een miljoen bytes. Vandaag zie je het woord megabyte onder meer op je computer als je kijkt naar de grootte van je geluidsbestanden. Bij MediaMarkt vind je ook nog één type drager wiens grootte in megabyte wordt uitgedrukt: de CD-R . Op deze schijfjes past 700 megabyte.

Wat kun je opslaan op één megabyte? Een boek van 500 pagina’s, 1 minuut aan muziek, een afbeelding van 11 op 7,5 centimeter.

Gigabyte (GB)

De gigabyte klinkt waarschijnlijk het bekendst in de oren. Het geheugen van veel van onze hedendaagse technologie wordt in gigabyte uitgedrukt. Op een USB-stick  is plaats voor minstens 8 gigabyte en op een harde schijf  kun je minsten 500 gigabyte kwijt. Het topmodel van de iPhone 12 Pro Max  (alsook vele laptops) heeft een geheugen van 512 gigabyte.

Wat kun je opslaan op één gigabyte? 50 complete encyclopedieën, twee uur aan muziek, 7 minuten HD-televisie, de volledige Wikipedia-databank van 2004.

Terabyte (TB)

De terabyte is de grootste opslagruimte die je in huis hebt. Op een goede microSD-kaart of USB-stick  kun je 1 terabyte opslaan en op een harde schijf  tot liefst 8 TB. Dat is ontzettend veel. Ter vergelijking: als je 25 jaar geleden 1 terabyte aan data moest opslaan, moest je maar liefst 1.250.000 floppydiskettes in huis halen.

Wat kun je opslaan op één terabyte? Alle tekst van een grote universiteitsbibliotheek, acht dagen aan muziek, 250.000 foto’s, 250 langspeelfilms.

Petabyte (PB)

Een petabyte wordt enkel door de grote jongens gebruikt. Alle foto’s op de servers van Facebook zijn bijvoorbeeld één petabyte groot. Dat zijn maar liefst tien miljard beelden. Met petabytes gaan wij, gewone stervelingen, in de toekomst dus nog niet direct werken.

Wat kun je opslaan op één petabyte? 2,5 jaar aan films in 4K-kwaliteit (dat is meer dan de volledige Netflix-catalogus), 500 miljard pagina’s tekst (dat zijn 20 miljoen grote archiefkasten vol).

Exabyte (EB), Zettabyte (ZB) en Yottabyte (YB)

En dan heb je de écht grote eenheden: de exabyte (1.000 petabyte), de zettabyte (1 miljoen petabyte) en de yottabyte (1 miljard petabyte). Die laatste is twee keer zo groot als het volledige internet. Het zijn eenheidsmaten waar we ons niets meer bij kunnen voorstellen, maar lig daar vooral niet van wakker. De tijd dat je bij MediaMarkt harde schijven van 1 yottabyte kunt kopen, gaan we waarschijnlijk toch niet meer meemaken.

Wat je kun opslaan op één exabyte? 25 eeuwen aan 4K-films.

Wat kun je opslaan op één zettabyte? Ongeveer heel het wereldwijde internetgebruik van het jaar 2016.

Wat kun je opslaan op één yottabyte? Het volledige internet … twee keer!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()