Menu
Terug

Doe meer met je fototoestel: de beste accessoires

17 december 2021

Een digitale camera is maar volledig met de juiste accessoires. Maar wat heb je juist nodig? We lijsten de belangrijkste categorieën voor je op.

Geheugen

Een digitale camera is onbruikbaar zonder geheugenkaart. Bij de aanschaf van een reflexcamera koop je dus meteen een geheugenkaartje van het juiste type. Het meest gebruikte is vandaag het Secure Digital-geheugenkaartje (SD). De capaciteit (in gigabyte) geeft aan hoeveel foto’s en video’s er op het kaartje passen. De maximale schrijfsnelheid is belangrijk als je ook in 4K-resolutie wilt filmen.

Lenzen

Als je een reflexcamera of systeemcamera koopt, zit daar meestal al een lens (fotografen spreken vaak van een ‘objectief’) bij. Daarnaast kun je ook andere lenzen voor dat merk gebruiken. Welke lens je nodig hebt, hangt af van wat je wilt fotograferen. Voor landschappen en architectuur is een groothoeklens nodig. Sport en dieren in de natuur vragen om een telelens waarmee je vanop afstand kunt fotograferen. En om kleine voorwerpen groot in beeld te nemen, is een macrolens onmisbaar.

Fototas

Om je camera, lenzen en een extra batterij mee te nemen, heb je een goede tas nodig. Daarbij heb je de keuze uit verschillende draagsystemen, zoals schoudertassen, heuptassen, rugzakken of trolleys op wieltjes, en binnen elk systeem zijn er verschillende formaten en afwerkingen. Sommige tassen hebben een waterdichte hoes die je erover kunt trekken als het stevig begint te regenen.

Statief

Wanneer je fotografeert als het donker is, heeft je camera meer tijd nodig om een foto te maken. Het is soms heel lastig om de camera daarbij volledig stil te houden, met ‘bewogen’ opnames tot gevolg. Een statief is daarom onmisbaar als je met lange sluitertijden werkt. Er bestaan ook speciale statiefkoppen voor video-opnames.

Gimbal

Een gimbal is eigenlijk de tegenhanger van een statief. Een gimbal zorgt ervoor dat je camera stabiel blijft wanneer je ermee beweegt en rondloopt. Zo blijft video vloeiend en zonder schokken, en dat is aangenamer om naar te kijken. Er bestaan gimbals voor smartphones en voor echte camera’s.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()