Menu
Terug

E-mobiliteit verovert onze wegen

07 september 2020

Voor lange afstanden neem je het openbaar vervoer of de wagen. Maar wat doe je met die laatste kilometers tot je bestemming? Wandelen? Dat kan leuker en vooral sneller met de nieuwste elektrische oplossingen op wielen. Compact, trendy én praktisch.

Snel en cool

Het is je ongetwijfeld al opgevallen: steeds vaker zie je in het straatbeeld kleine elektrische voertuigen passeren. Ze geraken verrassend vlot door het verkeer en rijden gewoon tussen de voetgangers en fietsers. Maar wat zijn die speciale voertuigen nu eigenlijk? We hebben het natuurlijk over de lichte elektrische voertuigen (LEV’s): steps, monowheels, hoverboards, longboards en allerhande tussenvormen. Ze zijn trendy, cool en vooral heel praktisch in gebruik. Jaar na jaar winnen ze aan populariteit en binnen Europa is België zelfs een van de koplopers.

Ook bij MediaMarkt vind je tegenwoordig een interessant aanbod van LEV’s. Je ziet ze vooral opduiken in grote steden met veel pendelaars, zoals Antwerpen, Brussel of Gent. Wie in de afgelopen drie jaar het auto- en mobiliteitssalon van Brussel bezocht, kon daar onder begeleiding al kennismaken met deze nieuwe mobiliteitsoplossingen op een heuse testpiste. Ook de autosector voelt dus dat er iets aan het veranderen is in ons mobiliteitsgedrag en dat er een plaats is voor deze nieuwe LEV’s.

e-mobiliteit

Bye bye Segway

Bij het grote publiek geraakten de LEV’s zo’n twintig jaar geleden voor het eerst bekend door de Segway Personal Transporter (PT). Die zelfbalancerende elektrische tweewieler werd vooral gebruikt op beurzen, in magazijnen, bij rondleidingen door steden of in luchthavens. Segway maakt sinds 2015 deel uit van de Chinese fabrikant Ninebot en die besloot recent om de productie van de Personal Transporter te stoppen. De bekende naam ‘Segway’ wordt wel nog gebruikt voor een reeks andere producten van Ninebot. De klassieke Segway is dus niet meer. Maar niet getreurd, want er staat intussen een volledig nieuwe generatie ‘voortbewegingstoestellen’ klaar die steeds meer in de smaak vallen. Tijd om op zoek te gaan naar de redenen achter hun succes.

e-mobiliteit

Troef 1: betaalbaar

Mobiliteit kan duur zijn en vormt binnen het gezin vaak de op een na grootste kostenpost, na de woning. Voor een nieuwe auto of motorfiets moet je wel even sparen. Lichte elektrische voertuigen hebben een veel gunstiger prijskaartje en betekenen in die zin een socialere vorm van individuele mobiliteit. De instapdrempel van een elektrische step ligt (figuurlijk) veel lager dan die van een nieuwe auto. Denk ook aan kostenbesparende combinaties. Misschien heb je dat abonnement op het openbaar vervoer niet meer nodig als je het volledige werktraject (of de laatste kilometers) met een elektrische step kunt afleggen. Of misschien is de combinatie openbaar vervoer-hoverboard wel snel genoeg om je auto weg te doen. De toegenomen actieradius van de LEV’s schept nieuwe mogelijkheden.

Troef 2: milieuvriendelijk

Tegen 2050 heeft Europa zichzelf tot doel gesteld om de steden volledig vrij te maken van voertuigen met verbrandingsmotoren. Alle vormen van elektrisch rijden zullen de komende jaren dus aan belang winnen, ook de LEV’s. Als ze op grote schaal gebruikt worden, kunnen ze een aanzienlijke milieu-­impact hebben. Zeker als je groene stroom gebruikt om de batterij op te laden. Niet alleen de plaatselijke uitstoot van schadelijke gassen verdwijnt, ook de geluidsoverlast van verbrandingsmotoren.

Troef 3: tegen de file in

Was je deze week alweer te laat op het werk? Ondanks verkeersapps zoals Waze blijft het moeilijk te voorspellen wanneer je precies met de auto op je bestemming geraakt. De bussen en treinen van het openbaar vervoer staan ook niet bepaald bekend om hun stiptheid. Dat probleem heb je niet - of toch veel minder - wanneer je onderweg bent met een elektrische fiets, step of motorfiets, bijvoorbeeld. Met deze alternatieven geraak je veel vlotter door het verkeer en is de tijdsduur van het traject constanter.

e-mobiliteit

Troef 4: gemakkelijk mee te nemen

Lichte elektrische voertuigen zijn bij uitstek geschikt om te combineren met andere vervoersmiddelen, zoals de auto of het openbaar vervoer. Het grootste deel van het traject leg je bijvoorbeeld af met de auto. Voor de ‘moeilijke’ laatste kilometers gebruik je een plooibare elektrische step. Weg files, parkeerstress en -kosten! Elektrische steps, hoverboards of monowheels zijn compact en wegen relatief weinig, waardoor je ze gemakkelijk kunt meenemen. Ook voor het laden van de batterij hoef je geen schrik te hebben. Het is kinderspel: gewoon de kabel in een stopcontact steken en enkele uren later kun je weer verder rijden op stroom.

e-mobiliteit

Troef 5: pure fun

“Dat kan leuker!”, je kent de kreet wel. En laat rijplezier nu net een van de grootste troeven van elektrische voertuigen zijn. Of je nu kiest voor een fiets, step of hoverboard op stroom, ze geven allemaal het gevoel dat je vlot vooruit geraakt. Met deze LEV’s zoef je geruisloos en gezwind door de straten. Je kunt ze niet alleen gebruiken om je professionele verplaatsingen sneller en aangenamer te maken, maar ook recreatief. Nood aan een pauze? Ga even het blokje om met je monowheel en haal een frisse neus. Omdat ze nog relatief nieuw zijn, springen deze toestellen in het oog. Ideale gespreksstof dus om het ijs te breken bij collega’s, vrienden of klanten.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()