Menu
Terug

Een grondige tech-schoonmaak in 10 stappen

Aan binnen- en buitenkant
Leestijd minuten
16 januari 2019

Er is een nieuw jaar begonnen en daar horen allerlei voornemens bij. Maar heb je ook een grondige opkuis van je pc ingepland? Zeker doen, want een computer verlost van alle rommel draait meteen veel beter. Hier zijn onze tips!

Tijdelijke bestanden elimineren

De schijf van je pc meteen wat ademruimte geven? Verwijder lastige tijdelijke bestanden met de functie Schijfopruiming. (of Disk Cleanup) Tik dat woord in de taakbalk van Windows om de functie te vinden. Kies Te verwijderen bestanden en druk op OK. Kies de optie Systeembestanden opschonen als je nog meer ruimte wil maken.

Verwijder ongebruikte applicaties

Doorheen het jaar installeer jij (of je gezinsleden) aan de lopende band software. Misschien tijd om even de apps die je niet langer nodig hebt te verwijderen? Open in Windows 10 Instellingen en kies Programma’s en dan Apps. Bij programma’s die je niet langer nodig hebt, kies je voor Verwijderen. Heb je de app geïnstalleerd via de Microsoft Store, dan elimineer je het via het Startmenu door met de rechtermuisknop te klikken op de app en dan Verwijderen te kiezen.

Lege opslag is gelukkige opslag

De harde schijf van je pc is niet gewoon een plaats waar je bestanden bewaart. De C-schijf wordt ook door het systeem gebruikt om tijdelijke Windows-bestanden te bewaren. Zorg dus dat je harde schijf goed georganiseerd is én ook nog wat vrije ruimte bevat. Vroeger moest je daarom regelmatig de schijf defragmenteren, maar moderne OS’en doen dat voor je. Oef! Het is wel een goed idee om na te gaan of er geen oude, grote bestanden zich ergens verstoppen. Dat kan heel snel door in de Verkenner in de zoekbalk te zoeken naar ‘grootte’ en dan te filteren van groot naar klein. Duurt wel even. Je kunt ook een gratis app als Treesize Free of Total PC Cleaner downloaden in de Microsoft Store. Let wel: verwijder niets uit de Windows-map.

Geldt zeker voor een SSD

SSD’s zijn fantastische dingen die sneller, compacter en stiller zijn dan harde schijven. (Lees hier alles over "Schijfmanagement")Wil je een pc of laptop een snelheidsboost geven, dan is een upgrade met een solid state disk een aanrader. Bij een SSD moet je wel rekening houden met een belangrijke zaak. Je vult hem best niet helemaal tot aan de rand met data. Prop je de SSD toch helemaal vol, dan kan de levensduur verkleinen (maar dat valt mee). Maar vooral: hij werkt opeens veel trager.

Roep de cloud te hulp

Het kan zijn dat je harde schijf vol met nutteloze bestanden staat. Drukken op delete is dus geen probleem. Maar wat als die bestanden toch belangrijk zijn? Een optie is een externe harde schijf aanschaffen waar je minder belangrijke bestanden naartoe verhuist. Een andere optie is die bestanden in de cloud plaatsen. Het mooie is dat zo’n cloud-drive in je Verkenner of Finder gewoon verschijnt als een mapje of een nieuwe schijf. Wel oppassen dat je die bestanden in de cloud niet synchroniseert met je harde schijf – want dan ben je terug bij af! Zowel Apple, Google als Microsoft bieden je gratis en betalende opslagformules aan. En je hebt ook Dropbox, dat heel populair is. Bonuspunt: je cloudbestanden kun je makkelijk op andere apparaten bereiken. Meer weten over Cloud oplossingen? Lees het hier!

Maar hoe de cloud opruimen?

Werken via de cloud is superhandig… maar de schijf in de wolken kan ook helemaal gevuld raken. Zeker bij gratis formules gebeurt dat sneller dan verwacht. Als je clouddrive vol staat en hij wordt helemaal gesynchroniseerd met je harde schijf, kun je gewoon grote bestanden zoeken via Verkenner of via een app. Is dat niet het geval, werk je best via de browser. Log in bij je clouddienst en kies voor de bestandenoverzicht, en sorteer op grootte. Microsofts OneDrive heeft een handige functie: ga naar de OneDrive-website, klik op Opties en dan op Opslag beheren. Je kunt dan via ‘Welke bestanden nemen ruimte in beslag?’ ontdekken welke de veelvraten zijn.

Doe een security-check

Je pc kan ook vertraagd zijn omdat er ongewenste software draait. Het is dus een aanrader om je computer eens grondig te laten nakijken door beveiligingssoftware. Nu ja, eigenlijk mag je dit niet enkel doen als er een nieuw jaar begint… Er zijn verschillende gratis virusscanners, maar een betalend pakket van een merk als BitDefender, Kaspersky of McAfee zal grondiger te werk gaan. Niet enkel wordt er gecheckt op malware, maar ook wordt je pc geoptimaliseerd en de beveiliging op punt gezet.

Ook de buitenkant opfrissen

Al die aandacht voor de software en niets zeggen over de buitenkant en de hardware? Dat kan niet, natuurlijk. Je pc verdient ook een poetsbeurt, vooral de onderdelen die je dagelijks aanraakt. Je scherm reinig je best met speciale pluisvrije doekjes uit microvezels. Eventueel kun je een reinigingsproduct gebruiken of een beetje water. Maar overdrijf niet en gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of alcohol. Zie wel dat je computer uitgeschakeld is voor je er aan begint.

Pak de toetsen aan

Een klavier kan behoorlijk vies en vuil worden. Soms is er geen redding mogelijk en moet je het ding gewoon vervangen. Maar misschien toch eerst eens proberen te reinigen. Neem een Post-it-blaadje en gaat met de klevende kant in de groeven tussen de toetsen. Kruimels en andere deeltjes haal je zo weg. Je kunt ook de stofzuiger er bij nemen, wel met een propere zuigopzetstuk. Eerst even tussen de toetsen blazen met perslucht kan hardnekkige deeltjes al losmaken. Heb je ooit cola gemorst? Neem dan een oorstokje, dop het in een beetje alcohol en probeer voorzichtig de restjes weg te doen. Maak tenslotte de toetsen proper met een microvezeldoekje licht gedrenkt in een verdunde reinigingsvloeistof.

Eens goed blazen

In de loop van het jaar kan de binnenkant van je pc heel stoffig worden. Elektronische onderdelen en ventilatoren trekken pluis en stof aan, waardoor ze minder goed afkoelen. Bij laptops merk je ook snel dat ze wat meer lawaai beginnen te maken. Een blikje perslucht kan al een groot verschil maken. Blaas koelopeningen vrij en – als je de pc eenvoudig kunt openen – haal stof weg van ventilators en andere onderdelen.

EMINENT Luchtspray Air Duster

EMINENT Luchtspray Air Duster

€ 9.99 Bekijk in webshop

Laat je het opkuisen liever over aan een professional?

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()