Menu
Terug

Een slim huis is comfortabel

03 november 2021

Heel kort door de bocht zou je kunnen zeggen: “hoe slimmer het huis, hoe luier de bewoner”. Er is niets verkeerds met af en toe lui zijn, maar toch verkiezen we: “hoe slimmer het huis, hoe comfortabeler het leven van de bewoner”.

Duur woord

Lang voor domotica überhaupt een woord was, was er al wel een idee van hoe het huis en huishouden van de toekomst eruit zouden zien. Zo voorspelde men in de jaren ‘50 dat een robot alle huishoudelijke werk voor zijn rekening zou nemen. Van het licht aan doen tot strijken en koken. Het draaide anders uit. En behalve wanneer we tegen onze wekelijkse strijkberg aankijken, lijkt dat vandaag ook niet meer zo’n goed idee. Tegelijk rijdt in alsmaar meer woningen ’s nachts wel een robotstofzuiger zijn rondjes.

comfortabel leven in een slim huis

Vanop afstand

Het is ook te kort door de bocht om de afstandsbediening voor televisies als de eerste echte stap naar een slim huis te zien. Maar toestellen vanuit je luie zetel kunnen bedienen sluit wel helemaal aan op die idee van ‘smart living is comfortabel leven’. Zo’n afstandsbediening in je auto waarmee je de garagepoort opent, noemen we niet slim. Dat doen we wel als die poort met je auto ‘praat’ en zich automatisch opent wanneer je de straat inrijdt. Je smartphone als afstandsbediening gebruiken om vanop je werk die robotstofzuiger nog snel even aan het werk te zetten omdat je onverwacht gasten krijgt, is sowieso een voorbeeld van slim wonen op z’n comfortabelst.

slimme deurbel met camera

Wie belt daar?

Dit om maar te zeggen dat men soms wat te vrijgevig is met termen als ‘slim’ of ‘smart’. Soms lijkt de aanwezigheid van een aanraakscherm of app al te volstaan. Maar veel liever dan naar een definitie zoeken, focussen we hier op voorbeelden van het comfort dat een slim huis geeft. Hoewel dat comfort dikwijls samengaat met efficiëntie, veiligheid en energiezuinigheid, reserveren we die specifieke smart living-troeven voor de andere blogposts hier. Nu gaat het om comfort zoals in gemak … en dan is die luiezetelinsteek zelden echt veraf.

Gemoedsrust

Denk bijvoorbeeld aan een deurbel met een camera. Niet zo heel uitzonderlijk vandaag de dag. Maar wat als die deurbel zijn beelden niet naar een vast toestel in je hal doorstuurt, maar naar je smartphone? Zo zie je, waar je ook bent, wie er aanbelt. Sommige van die camera’s zijn ook voorzien van een microfoon. Handig om bijvoorbeeld met bezoekers of pakjesbezorgers te praten, ook als je niet thuis bent. Helemaal ‘slim’ wordt het wanneer je de deur met diezelfde smartphone kunt ontgrendelen. En nog slimmer: de camera herkent de gezichten van bewoners en weet wie binnen te laten. Ook handig: ben je al op de snelweg en overvalt je die twijfel of je de deur wel op slot gedaan hebt? Dan kun je dat makkelijk checken en eventueel corrigeren. Want gemoedsrust valt ook onder comfort.

Slim licht

Je hebt de laatste jaren vast al wel eens van slim licht gehoord. Daarbij kun je de lampen in je woning bedienen, individueel of naar jouw voorkeur gegroepeerd. Zo creëer je verlichtingsprofielen op maat. Je kunt de helderheid, lichtwarmte en soms zelfs de kleur instellen, of wanneer je maar wilt bijsturen. Ook dat doe je weer via je smartphone of tablet. En net zoals met dat deurslot is het superhandig om vlak voor het slapengaan of nadat je de straat al uitgereden bent, even na te gaan of alle lichten wel uit zijn. Of die dan nog uit te doen.

slim huis, slimme deurbel en verlichting

Meer slimmeriken in huis

Zat de weersvoorspelling er weer eens grandioos naast? Werd het toch een zonnige dag? Dan laat je toch vanop je werk de zonnewering alvast zakken. Zo stap je straks geen broeikas binnen of moet je airco geen nodeloos hoge toeren draaien. De verwarming een graadje hoger zetten zonder je favoriete tv-serie te moeten pauzeren? Waarom niet. Een tv-serie die je overigens draadloos van diezelfde smartphone naar het grote scherm streamt.

Slimme ovens laten toe om een oogje op je gerecht te houden zonder om de haverklap je gasten te moeten verlaten. Slimme luchtreinigers schakelen automatisch een versnelling hoger als dat nodig is. Voorbeelden te over. En ook al hebben we het op de volgende pagina’s over ‘belangrijker’ klinkende voordelen van een slim huis, toch laten we de factor comfort zeker niet onderschatten.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()