Menu
Terug

Fix je WiFi in huis!

22 juli 2020

De kans is bijzonder groot dat je de voorbije maanden op de grenzen van je WiFi-ontvangst gebotst bent. Hoe kan het ook anders als je plots thuisonderwijs, thuiswerk en een heftige portie entertainment over je WiFi-netwerk moet verwerken. Gelukkig bestaan er eenvoudige oplossingen om dat probleem snel op te lossen.

Zo vaak een probleem

Na een drukke thuiswerkdag wil je even chillen op je terras met een streepje muziek. Hoofdtelefoon op, Spotify opgestart en dan … blijkt het allemaal te haperen. Klinkt vertrouwd? Negen op de tien keer ligt het aan je draadloze netwerk. Je terras en tuin zitten net op de grens van het bereik van je WiFi-router, waardoor stukjes data je soms wel, soms niet bereiken. Een heel ander fenomeen heb je wellicht in de voorbije weken ontdekt: met een of twee toestellen is er geen probleem, maar zodra het hele gezin aan de slag gaat, vallen er verbindingen weg en mislukken videogesprekken. Of heb je in de lockdown een nieuwe werkplek in de slaapkamer moeten inrichten en merkte je dat ook daar internetten niet bepaald vlot ging? WiFi-problemen alom dus. Hoe lossen we het op?

wifi

De router staat verkeerd

Stap één is ontdekken wat er precies fout gaat. In de meeste gevallen heb je op sommige plaatsen in het huis slechte WiFi-ontvangst omdat de router een beperkt bereik heeft. De technicus van je internetaanbieder heeft hem in de kelder gehangen, ver weg van de slaapkamer, zolder en tuin. Bovendien zitten een kelder en benedenvloer vaak vol met elementen die het WiFi-signaal storen, zoals metalen waterbuizen en elektriciteitskabels. Het mag wel mooier zijn, die lelijke router en bijhorende kabels uit het zicht verbannen, maar vaak werkt het niet goed.

wifi

File in de slaapkamer

Op het platteland zie je geen auto rijden, op de ring rond Brussel is het altijd aanschuiven. Hetzelfde probleem heb je met WiFi. In een stad of dorpskern zijn er veel WiFi-netwerken in de lucht: van alle woningen in de buurt, enkele van naburige scholen en bedrijven, en dan nog hotspots van internetproviders. Die netwerken gebruiken allemaal dezelfde frequenties, waardoor datapakketten ook virtueel in de file komen te staan en het bereik ingeperkt wordt. En net zoals bij files is het probleem op het ene moment groter dan op het andere. Nieuwe routers pakken het probleem aan door een ander kanaal te zoeken, maar zoveel opties zijn er niet. Je kunt die bestrijden door een nog krachtigere router te installeren. Maar als iedereen dat doet, ben je terug bij af. Mesh-toestellen zijn op dat vlak een betere optie omdat ze een bubbel creëren binnen je woning.

Meerdere oplossingen

Een oplossing is je router centraler plaatsen. Helaas is dat vaak niet mogelijk omdat de kabel van de internetprovider in de kelder of technische ruimte binnenkomt. Gelukkig zijn er meerdere opties:

  • Plaats tussen de modem/router van je provider en de plaats waar je WiFi-netwerk heel traag is een WiFi-repeater. Dit kun je ook meermaals doen. Nadeel van deze aanpak is dat je netwerk in het algemeen trager wordt.
  • Koop een WiFi-router of -toegangspunt (access point) en plaats dat toestel op een centrale plaats in huis. De verbinding tussen de router van je internetprovider en het nieuwe toestel realiseer je door een netwerkkabel te leggen. Kies de juiste router en je bereikt alle kamers. Een beetje meer technische kennis maakt deze oplossing wel makkelijker te plaatsen.
  • Installeer een powerline-oplossing. Die gebruikt de stroomkabels in de muren om een netwerk te leggen tussen een adapter in de kelder (die aan je modem/router van je provider hangt) en een adapter die boven in het stopcontact steekt - zonder breekwerk.
  • Je kunt ook kiezen voor de zogenaamde mesh-technologie. Je plaatst dan een of meerdere toestellen in je woning die samen één sterk WiFi-netwerk in de lucht brengen. Je toestellen verbinden automatisch met het snelste signaal. Mesh-toestellen zijn discreter en compacter dan volwaardige WiFi-routers.

Van twee kanten

Meestal volstaat een routerupgrade om het surfen een versnelling hoger te schakelen. Valt het toch nog tegen? Dan moet je misschien kijken naar de andere kant van de vergelijking: het toestel waarmee je surft. Heel oude laptops, smartphones en tablets kunnen niet profiteren van de mogelijkheden van nieuwe WiFi-technologieën. Moet je die dan opeens vervangen? Als je dat doet, haal je wellicht ook profijt uit andere zaken. Een nieuwe laptop zal vaak ook op andere vlakken beter presteren, zeker in vergelijking met een hele oude. Bij toestellen die nog te nieuw zijn om zomaar te vervangen, kun je ook enkel het netwerkgedeelte upgraden. De makkelijkste manier om dat te doen, is met een WiFi USB-adapter. Kies dan uiteraard een met een nieuwere WiFi-versie dan wat je al hebt.

wifi

Nieuw is niet per se sneller

Over de jaren heen zijn er verschillende versies van de WiFi-technologie verschenen. Technisch zijn er veel verschillen, maar het is niet altijd helder wat er precies nieuw of beter is. Al is er een strohalm waar je je aan kunt vastklampen: alle WiFi-versies werken met elkaar samen. Die laptop van tien jaar geleden zal nog altijd verbinden met je fonkelnieuwe WiFi-router. Uiteraard zullen oude toestellen niet opeens veel sneller werken. Echt antieke toestellen kunnen echter het hele netwerk vertragen, waardoor ook je nieuwe smartphone zich slomer gedraagt tijdens het surfen. Dit is echter heel uitzonderlijk.

wifi

Versie 6

WiFi-technologieën werden altijd aangeduid met het etiket ‘IEEE802.11’ en dan een letter of twee. Je ziet op dozen van routers en laptops bijvoorbeeld ‘IEEE802.11ac’ staan. ‘ac’ was tot voor kort de snelste versie, maar nu komt ‘ax’ eraan. Om het voor de consument toch iets duidelijker te maken, gaan fabrikanten in plaats van ‘IEEE802.11ax’ de term ‘WiFi 6’ gebruiken. Goed om te weten, is dat niet elke WiFi-versie zomaar sneller ging. Soms werden ook nieuwe technieken geïntroduceerd die zaken aanpakten om een groter WiFi-bereik of betere verbindingen in huizen te krijgen.

Wat stoort WiFi?

  • Keukentoestellen: als de microgolf of koelkast in de buurt van je router opspringt, gaat je WiFi even op vakantie.
  • Spiegel: wie is de mooiste van het land? Het antwoord online opzoeken kan niet want de spiegel aan de muur is een serieuze barrière voor WiFi-signalen.
  • Glas: enkel glas blokkeert WiFi in beperkte mate, gelaagd glas houdt niet enkel de zon tegen.
  • Hoorapparaten: sommige hoorapparaten kunnen de WiFi-ontvangst verstoren als de persoon die het draagt dicht bij de WiFi-router komt.
  • Stroomkabels: zo’n verlengkabel van bedenkelijke kwaliteit waar een tiental apparaten op aangesloten zijn? Het is niet enkel een brandgevaar, het bedreigt ook je live stream op YouTube.
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()