Menu
Terug

Fotograferen bij slecht weer

Tips & tricks
Leestijd minuten
17 januari 2018

Ons nationale weertype? De ene regenbui na de andere. Maar dat hoeft geen reden te zijn om je fotocamera thuis te laten, want onze specialist neemt je mee op stap.

Hou het droog

Bescherm je camera tegen de regendruppels met een plastic zak of regenhoes.

Het belangrijkste is dat je camera de uitstap in de regen overleeft. Sommige compactcamera’s en de duurdere systeem- en reflexcamera’s kunnen tegen een regenbui. Is dat niet het geval, gebruik dan extra bescherming zoals een regenhoes. Er bestaan verschillende soorten, van een eenvoudige plastic zak die over je camera past tot complete regencapes met openingen voor de lens en je handen.

Fotograferen bij slecht weer - hou het droog
Fotograferen bij slecht weer - let op de lens

Let op de lens

Ook al kan je camera tegen de regen, hou de lens altijd schoon.

Ook als je een regenhoes gebruikt, blijft de voorzijde van je lens onbeschermd. Dat is meestal geen probleem als de regen recht naar beneden valt. Maar als het waait, komen er onvermijdelijk regendruppels op je lens terecht. Gebruik een microvezeldoekje om je lens droog te deppen als je dat merkt. Druppels op de lens zullen ook op je foto te zien zijn, en er is heel wat nabewerking nodig om die op een overtuigende manier te verwijderen.

 

Ruis is ruig

Zet de gevoeligheid hoger als het donker wordt.

Regenweer betekent donker weer, met sombere wolken en weinig licht. Om te vermijden dat je foto’s onscherp zijn doordat de sluitertijd te lang is, kun je een statief gebruiken. Maar veel handiger is om de gevoeligheid (ISO-waarde) van je camera te verhogen. Een nadeel van hoge ISO-waarden is dat er ‘ruis’ in je beeld te zien zal zijn. Maar voor foto’s van slecht weer stoort dat niet, integendeel, de ruis maakt je foto’s net ruiger.

Fotograferen bij slecht weer - ruis is ruig
Fotograferen bij slecht weer - zoek reflecties

Zoek reflecties

Gebruik reflecties in plassen voor intrigerende beelden.

Net na een regenbui liggen er overal plassen. Gebruik die creatief door reflecties in de plassen te fotograferen. Houd wat afstand tot de plas en houd je camera geleidelijk lager, tot je de gewenste weerspiegeling ziet. Trek er ook eens ‘s avonds op uit, wanneer de straatverlichting in het water weerkaatst. Vind je de foto te helder, stel dan de belichtingscompensatie (het pictogram plus/min) op -1 of zelfs -2 om de foto donkerder te maken.

Onder de regenboog

Verhoog het contrast en de verzadiging om de regenboog goed weer te geven.

Als na een regenbui de zon verschijnt, is er kans dat je een regenboog te zien krijgt. Kijk van de zon weg, naar de richting waar nog regen valt. Vaak zal de foto te helder zijn om de regenboog goed te zien. Stel daarom weer de belichtingscompensatie in (-1 of -2) en maak meerdere foto’s. In nabewerking kun je het contrast en de kleurverzadiging vergroten om de regenboog nog duidelijker weer te geven.

Fotograferen bij slecht weer - onder de regenboog
Fotograferen bij slecht weer - kijk uit bij bliksem

Kijk uit bij bliksem

Wees altijd voorzichtig als je bliksemschichten wilt fotograferen.

De bliksem fotograferen is een vak apart. Je doet dat best ‘s avonds of ‘s nachts. Werk met lange sluitertijden (enkele seconden of langer) om meer kans te hebben dat de bliksem op de foto staat. Druk af zodra je een bliksem opmerkt; de kans is groot dat meteen erna nog een bliksemschicht volgt. Wees echter voorzichtig: fotografeer bij bliksemweer nooit in een open veld of onder een boom. Zelfs onder een afdakje riskeer je door de bliksem getroffen te worden. Het veiligst ben je in een gebouw of in je auto - als je niet onder een boom parkeert.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()