Menu
Terug

Zo maak je de beste foto’s op de kerstmarkt

Tips & Tricks
Leestijd minuten
07 December 2018

De weken voor kerst en eindejaar vind je overal in België gezellige kerstmarkten. Dat zijn niet alleen leuke plekken om van de sfeer te genieten, je te goed doen aan het lekkere eten en drinken en de laatste cadeautjes te vinden: het zijn ook mooie locaties om te fotograferen. Met deze tips, een warme muts en sjaal maak je gegarandeerd de beste foto's op de kerstmarkt!

1. Wees voorbereid

Er bestaan handschoenen speciaal voor aanraakschermen.

Als je je buiten waagt, kleed je dan goed aan – warm genoeg, zodat je niet staat te rillen van de kou, want dan krijg je gegarandeerd alleen wazige foto’s. Heb je snel last van verkleumde handen, gebruik dan een paar goede handschoenen. Voor smartphonegebruikers bestaan er speciale handschoenen die werken met het aanraakscherm van je toestel (ook handig als je fototoestel een aanraakscherm heeft!). Een extra batterij voor je camera of een powerbank voor je smartphone zijn ook een aanrader: door de kou gaan batterijen minder lang mee.

2. Let op de belichting

Gebruik geen flits, want dat is nefast voor de sfeer.

In je foto’s wil je er voor zorgen dat de lucht zwart blijft en de lichtjes goed zichtbaar. Dat is het gemakkelijkst als je je camera in manuele modus zet. Kies een sluitertijd van 1/60 of 1/125 en een groot diafragma, bijvoorbeeld f/4, en zet de gevoeligheid (ISO waarde) op automatisch. Heeft je camera geen manuele modus, kijk dan of er een scenepreset voor nachtopname is. Ook de nieuwste generatie smartphones hebben vaak een aparte preset voor nachtopnames. Schakel in elk geval de flits uit. Flitslicht is fel wit en dat pas niet bij de sfeer die je wil vastleggen.

3. Bewaar de sfeer

Bewaak de witbalans zodat de sfeer bewaard blijft.

Over sfeer gesproken: de kerstverlichting en de vele kaarsen zorgen voor een wondermooi en warm licht. Als je je camera op automatische witbalans laat staan, bestaat de kans dat de camera daarvan een kil, wit licht maakt. Zet daarom de witbalans op een van de voorinstellingen. De instelling ‘Bewolkt’ of ‘Schaduw’ zal de kleuren warmer maken. Dat werkt ook op een smartphone als je camera-app je controle geeft over de witbalans. Probeer verschillende instellingen en controleer het resultaat op het scherm. Als je in raw-formaat fotografeert, kan je de witbalans nog in nabewerking aanpassen.

4. Maak de achtergrond onscherp

Met een groot diafragma maak je de achtergrond onscherp

De kerstlichtjes en kaarsen vormen een mooie achtergrond voor portretfoto’s en voor foto’s van details in kraampjes. Om het onderwerp op de voorgrond beter tot zijn recht te laten komen, gebruik je best een lens met een groot diafragma. Een 50mm f/1.8 (voor full-frame en APS-C) of een 25mm f/1.7 (voor Micro Four Thirds) zijn daarvoor ideaal; ze zijn bovendien compact en niet te duur. Met een smartphonelens is het veel moeilijker om de achtergrond onscherp te maken. Nieuwere smartphones hebben daarvoor de ‘bokeh modus’. Daarmee wordt de achtergrond via software onscherp gemaakt. Als je dat goed doet geeft dat een heel overtuigend resultaat.

5. Leg actie vast

Gebruik een korte sluitertijd om actie vast te leggen.

Op heel wat kerstmarkten tref je wel een schaatsbaan aan. Wil je je vrienden of kinderen vastleggen terwijl ze zich op het ijs wagen? Dan is het belangrijk dat je camera een sluitertijd gebruikt die kort genoeg is. Zet je camera daarvoor op sluitertijdvoorkeuze en stel een sluitertijd van 1/500 seconde in. Gebruik de continu autofocus om ervoor te zorgen dat de camera blijft scherpstellen op bewegende onderwerpen. Lukt het niet om te fotograferen? Geen nood, schakel dan over naar video. Hou je camera stabiel vast en beweeg hem om de schaatsers te volgen wanneer ze voorbij komen rijden.

6. Gebruik lange sluitertijden

Dankzij een lange sluitertijd staat het reuzenrad dynamisch op de foto.

Als je een rustig plekje vindt om met je camera te gaan staan, experimenteer dan eens met lange sluitertijden. Het best is het als je een statief gebruikt maar dat is niet altijd mogelijk in een drukke omgeving zonder mensen te hinderen! Een ministatiefje dat je op een muurtje of hek kunt plaatsen is handiger, en als je dat niet hebt kan je je camera of smartphone ergens op laten leunen. Probeer met een sluitertijd van 4 seconden. Mensen die bewegen worden dan weergegeven als schimmen. Probeer zo eens een foto van het draaiende reuzenrad te maken. Is je foto te licht of te donker, maak dan de sluitertijd korter of juist langer.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()