Je muziek of slimme apparaten bedienen via de Google Assistant kon al in België, maar nu wordt het nog makkelijker. Google lanceert eindelijk zijn slimme Google Nest Hub en de Nest Mini bij ons.
Wat kan de Google Assistant allemaal?
Met je stem muziek afspelen in de woonkamer, een recept opvragen in de keuken en de verwarming hoger zetten in eetkamer? Dat kan met de Google Assistant en via de juiste hardware. Om het nog eenvoudiger te maken, lanceert Google in België voor het eerst de Google Nest-producten. In het Nederlands kun je nu gewoon aan Google vragen wat je wilt!
Slimmer dan je denkt
De Google Assistant is een slimme assistent, net zoals Siri van Apple of Cortana van Microsoft. Het doet twee dingen: het verstaat wat je zegt en doet achter het schermen het nodige om het gevraagde te leveren. Stel je de vraag ‘welk weer wordt het morgen?’, dan vertaalt de Google Assistant dat in een zoekopdracht die het afvuurt op een weerdienst. De AI gebruikt daarbij de beschikbare gegevens, zoals je locatie en de tijd. Je krijgt dus even later het weerbericht voor jouw dorp of stad voorgelezen, niet een waarschuwing dat er morgen in ‘Ghent, Kentucky’ een tornado verwacht wordt.
Ook voor je slimme huis
Veel cooler is het als je via de Google Assistant andere slimme toestellen aanstuurt. Je lichten in- en uitschakelen bijvoorbeeld, of de volgende aflevering van Stranger Things op de tv afspelen. Een streepje muziek in de woonkamer? Natuurlijk, een simpele “Speel Billie Eilish in de woonkamer” volstaat. Vraag je iets praktisch, zoals “dim het licht in de woonkamer”, dan communiceert de Google Assistant met de software van de slimme lampen om te zorgen dat het licht minder fel schijnt. Er gebeuren dus best complexe dingen, maar jij hebt daar geen last van. Het bijna magische aan de Google Assistant is dat een simpele spraakcommando leidt tot iets concreet. De mogelijkheden nemen almaar toe, want meer en meer fabrikanten bouwen de Google Assistant-ondersteuning in. Van televisies tot wasmachines, stembediening komt naar het hele huis!
Wat heb ik nodig?
De Google Assistant kun je dingen vragen via je Android-smartphone. Maar als je staat te koken of in de zetel ligt te chillen, is naar je smartphone grijpen niet altijd zo handig. Daarom is er nu de Google Nest Mini en de Google Nest Hub, beide met een (uitschakelbare) microfoon waarmee je vanuit de zetel of achter het kookeiland handenvrij dingen kunt vragen. De Nest Mini is een low-cost toestel om je woning helemaal slim te maken. Met zijn kleine, ronde vorm, afgewerkt in een hip stofje, zet je het toestel ergens discreet op een meubel. De microfoon is heel slim en begrijpt je ook als je vanuit de zetel iets vraagt. Eens de Nest Mini ergens staat, kun je hem gebruiken om weer andere toestellen aan te sturen, zoals soundbars.
Een handig scherm
De Nest Hub met zijn groot scherm is ideaal in de keuken, aan een bureau of naast je bed. Je zou het kunnen omschrijven als een tablet met een vaste voet, maar het is vooral een handige display waarop de Google Assistant zaken kan tonen. Een video van YouTube over hoe je een ananas correct snijdt bijvoorbeeld, of je agenda voor de komende week. Je hoeft het maar te vragen en het wordt getoond. Bedien je slimme speakers met Google Assistant-ondersteuning, zoals die van Sonos of Harman Kardon, dan kun je dat gewoon vragen aan de Hub of via de handige mediaknoppen die getoond worden de luidsprekers bedienen. Gebruik je het even niet? Dan toont het een slideshow van je eigen foto’s (of natuurbeelden, jij kiest!) en de tijd.
Maar wat kan ik precies vragen?
Als het gaat om informatie die je zoekt: alles. “Hoe lang is het rijden naar Amsterdam?” levert je bijvoorbeeld de actuele reistijd met de auto op. Of wil je weten hoeveel 100 dollar in euro is? Ook dat kom je snel te weten, aan de huidige wisselkoers. “Welke tram rijdt naar de Groenplaats?” Google Assistant vertelt je welke lijn je moet nemen, wanneer de volgende tram vertrekt en hoe ver het stappen is naar de dichtstbijzijnde tramhalte. Sommige informatievragen die in het buitenland wel werken, moeten nog mogelijk worden. Zo kun je nog niet vragen om hoe laat een bepaalde film in de bioscoop in je buurt geprogrammeerd staat.