Menu
Terug

Help, mijn kind wil een onmogelijk cadeau van Sinterklaas!

27 november 2020

Op de lijstjes voor Sinterklaas staan soms geschenken die echt niet geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd. De nieuwe PlayStation 5, een gigantisch muzieksysteem of een game-pc van enkele duizenden euro’s, bijvoorbeeld. Hier zijn betere alternatieven!

The sky is NOT the limit

Jonge kinderen zetten soms dingen op hun verlanglijstjes voor Sinterklaas (of de Kerstman) die echt niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Een zesjarige die droomt van een PlayStation 5 of Xbox Series X/S met bijhorende shootergame, wellicht wil je toch iets anders op het lijstje zetten. Gelukkig zijn er meestal wel alternatieven die beter geschikt zijn voor een jong kind. Waar ligt de grens tussen ‘geschikt’ en ‘ongeschikt’? Tja, dat is uiteraard aan jou om te bepalen en hangt ook af van het kind zelf natuurlijk.

sinterklaas, verlanglijst, cadeau

Gevraagd: de nieuwe Xbox of PlayStation

De nieuwe Xbox Series X/S of PlayStation 5 zijn de beste consoles qua graphics en beleving. Er zijn zeker games voor jongere spelers voor deze toestellen, maar de meeste titels richten zich toch op de oudere tiener en volwassenen. Je moet een console zoals de PS5 of Xbox Series X/S ook altijd koppelen aan een tv. Voor heel jonge kinderen kan een Switch van Nintendo een beter alternatief zijn. Het gameaanbod omvat veel titels die ook passen bij de jongsten (er zijn ook games voor oudere kinderen) en het bezit een eigen scherm zodat er ook op de achterbank of in de tuin kan gespeeld worden. Er is een gewone Switch en een Switch Lite. Het voornaamste verschil is dat de eerste ook met de tv verbonden kan worden.

sinterklaas, verlanglijst, cadeau

Gevraagd: een iPhone

Voor sommigen is ‘iPhone’ gewoon een synoniem voor smartphone geworden. In dat geval wordt het al meteen eenvoudiger voor Sinterklaas. Maar ook als er echt een iPhone wordt bedoeld, wil je misschien een alternatief. Een Apple iPhone blijft toch een kostbaar toestel. Wat kies je dan best? Wellicht een betaalbare budgetsmartphone van een merk als LG, Nokia of Motorola. Via de Family Link-app van Google kun je de smartphone helemaal instellen zoals jij verkiest. Je kunt tijdslimieten instellen, apps blokkeren en via je eigen toestel een oogje in het zeil houden. Bij het kiezen van een smartphone opteer je best voor een toestel dat goed in kinderhanden ligt, bijvoorbeeld omdat de achterkant wat ruwer is. Een goede beschermhoes en screen-protector zijn eigenlijk ook onmisbaar.

Gevraagd: een iPhone (2)

Wil je toch een iPhone vanwege enkele favoriete apps en is kunnen telefoneren eigenlijk niet nodig? Dan is de iPod Touch het bekijken waard. Deze mediaspeler draait alle iOS-apps van de iPhone en beschikt enkel over WiFi. Het toestel is dus heel goed geschikt om video’s te bekijken en om te gamen. In iOS zijn er ook instellingen voor ouders om het gebruik door kinderen in goede banen te leiden.

Gevraagd: een iPad

Misschien nog meer dan bij ‘iPhone’ wordt ‘iPad’ door kinderen wel vaker gebruikt als synoniem voor ‘tablet’. Aangezien de meeste apps beschikbaar zijn op zowel de Apple-tablet als bij Android-toestellen, kun je gerust uitwijken naar een betaalbaarder, kindvriendelijker toestel. Voor de allerjongsten zijn er tablets met een extra stevige behuizing die er ook nog leuk uitzien. Je vindt er bijvoorbeeld bij Kurio of bij Samsung. Kinderen vanaf zeven à acht jaar zullen eerder een ‘echte’ tablet verkiezen. Onder meer bij merken als Archos, Huawei, Lenovo en Samsung vind je al tablets voor heel bereikbare prijspunten. Voor kleinere kids kan een schermformaat van 7-8 inch beter geschikt zijn dan een forse 10-inch display - die past ook beter in de zak van Sinterklaas.

sinterklaas, verlanglijst, cadeau

Gevraagd: een kolossale tv op de kamer

Een 55-inch tv op de eigen slaapkamer, het is een droom van heel wat tieners. Dromen mag natuurlijk, maar wellicht vind je dat toch een beetje te veel van het goede voor Sinterklaas. Gelukkig zijn er ook betaalbare, kleinere tv’s. Voor gaming kan een monitor een betere optie zijn – en ook nog handiger als er later een computer bij komt. Nog een alternatief voor de televisie is een tablet. Streamingdiensten zoals Netflix en Disney+ kun je er ook op bekijken en omdat een tablet van dichtbij wordt bekeken, kan het nog altijd een big screen-ervaring zijn.

sinterklaas, verlanglijst, cadeau

Gevraagd: de ultieme game-pc

De allerbeste game-pc’s zijn vaak niet goedkoop. Ze bevatten de ultieme hardware (zoals twee high-end grafische kaarten en processors die apart al 500-600 euro kosten), aangevuld met geavanceerde koelsystemen en spectaculaire verlichting. Zo kom je aan prijskaartjes van 3.000 tot 6.000 euro - of meer! Gun je je kind wel een game-pc, maar vind je dat net te veel van het goede? Er zijn ook goed presterende gamecomputers die veel bereikbaarder zijn. Ook qua gamelaptops is het aanbod de laatste jaren democratischer geworden. Bonus: deze toestellen zijn vaak ook heel goed in andere zaken, zoals fotobewerking of het ongelooflijk soepel draaien van Office-apps.

Gevraagd: een megamuzieksysteem

Je kind wil rocken met megaspeakers die heel de slaapkamer vullen? Het kan een epische vergissing zijn om cadeau te geven – net zoals een drumstel. Het alternatief dat een mooi compromis biedt tussen genieten van muziek (kind) en genieten van de rust (de buren) is een Bluetooth-speaker. Er zijn ook modellen waarbij je twee stuks met elkaar kunt koppelen om echt stereogeluid te ervaren (zonder het volume de hoogte in te jagen), onder meer bij JBL en Sony.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()