Menu
Terug

Hoe ga je aan de slag met een sportapp?

31 maart 2021

Deze winter moesten we noodgedwongen binnen blijven. De perfecte reden om nu sportief aan de slag te gaan. En als in groep sporten nog steeds moeilijk gaat, dan zijn er sportapps als Strava en Komoot waarmee je virtueel samen kunt joggen of fietsen. Onze instapgids zet je op weg.

Meer fun met apps

Wanneer je begint met sporten heet de grootste uitdaging ‘motivatie’. Iedereen begint er met veel ‘gusto’ aan, maar na de eerste keren wordt het opeens een stukje moeilijker om de loopschoenen aan te trekken of op de fiets te springen. Vandaar dat lokale atletiekclubs en caféwielerploegen goed werken. Door het sociale aspect blijf je ervoor gaan. Maar daarnaast - of als vervanging - kan de juiste sportapp je enorm helpen om met meer plezier te gaan sporten of bewegen.

Veel sportapps focussen op het registreren van jouw prestaties, zodat je zelf ziet op welke vlakken je beter wordt. Er is ook altijd een sociaal stukje bij. Je ontdekt of jouw tijd voor die rit echt spectaculair goed was of dat je eerder in de middenmoot zit – sneller trappen volgende keer. Bij bepaalde apps, zoals bij de koning-der-sportapps Strava, is de community gigantisch groot.

Niet alles is een race

Maar niet iedereen is even competitief ingesteld of wil per se zijn ranking kennen bij het beklimmen van de lokale heuvel. En dat is niet erg, want er zijn ook apps die je vooral helpen meer te bewegen of het sporten gevarieerder te maken door je nieuwe routes aan te bieden. Ook hier is er vaak een sociaal gedeelte om het gezelliger te maken. Je kunt bijvoorbeeld in Komoot een geweldig eigen MTB-parcours uitstippelen en dit met je buddies delen.

Het is dus heel belangrijk dat je de juiste app vindt die bij jou en je favoriete activiteit past. Als je dat sociale ook belangrijk vindt, neem je ook best een app die ook door je vrienden wordt gebruikt. Het is toch net iets leuker om jezelf te meten met mensen die je kent.

Wearables

Een smartwatch of activitytracker is een uitstekende aanvulling voor een sportapp. Je prestaties worden nauwkeurig gemeten en je krijgt tijdens het sporten ook via een slim horloge feedback. Als je bijvoorbeeld mikt op het verhogen van je gemiddelde snelheid, dan is een wearable die aangeeft of je boven of onder je streefdoel zit, wel handig. Bij langere routes kan een smartwatch ook de navigatieaanwijzingen van sportapps doorgeven. Strava en Komoot zijn de apps die het best samenwerken met wearables. Sommige wearablemerken, zoals Fitbit, Garmin en Polar, hebben ook eigen apps die heel volledig zijn. Ook bepaalde smartphonefabrikanten (LG, Huawei en Samsung bijvoorbeeld), hebben gezondheidsapps met sportfuncties. Het is meestal ook geen probleem om meerdere apps naast elkaar te gebruiken.

De populairste: Strava

Bij ons is Strava wellicht de populairste app bij lopers en fietsers. Eigenlijk ondersteunt de app meer sporten, zoals wandelen, kajakken, skiën en windsurfen. Maar het lijkt toch vooral bij loop- en fietssporters een groot publiek te bereiken. Hoe groot? Dat merk je meteen als je Strava opent en bijvoorbeeld onder ‘Ontdekken’ clubs in je buurt bekijkt. In Strava kun je namelijk lid worden van virtuele clubs (bijvoorbeeld in een gemeente of met liefhebbers van een bepaald fietsmerk). Er zijn er heel veel en ook de lokale clubs tellen veel leden. Met deze functie kun je ook met vrienden snel een loopclubje opzetten. Even veel fun zijn de challenges die je uitdagen om pakweg 1.000 km te fietsen op een maand tijd. Motiverend bij Strava zijn de segmenten. Als je een langere route loopt of fietst, passeer je wellicht ‘segmenten’ waar andere sporters ook zijn geweest. Je ziet daar je persoonlijke tijd en hoe die zich verhoudt met anderen.

Delen met vrienden

Tijdens het sporten meet Strava je activiteit. Standaard registreert het dingen als je snelheid en route, maar met extra sensors (zoals een hartslagmeter) op je smartwatch of activitytracker zal het meer informatie toevoegen en nauwkeuriger meten. En dan het leukste op het einde: je route en stats delen op Strava (en eventueel op Facebook) om te pronken bij de vrienden. Maar ja, wedden dat er altijd iemand bij is die toevallig dubbel zoveel kilometers heeft gefietst? Achteraf kun je een analyse bekijken, bijvoorbeeld van de afgelegde hoogtemeters. Sinds vorig jaar zijn de functies in de gratis versie van Strava wel beperkt en moet je voor een uitgebreide analyse (bijvoorbeeld van je hart- en vermogenszones) een betalend abonnement afsluiten.

Anders dan de rest: Komoot

Komoot is een uitstekend voorbeeld van een app die helemaal anders is dan traditionele sportapps en toch heel nuttig is voor wie meer wil bewegen. Het is in essentie een routeplanner en navigatiehulp gericht op wandelaars en fietsers. Bijzonder is dat Komoot die laatste categorie fijnmazig benadert. Je kunt aangeven met welke soort fiets je gaat rijden (gewoon, koers, MTB of gravel - en zelfs elektrisch), en de app zal hier rekening mee houden bij het opstellen van een route. Dat is een enorm pluspunt: gedaan met routes die je met je dunne tubes recht een veldweg op leiden. De wegendatabank wordt deels aangevuld door gebruikers en is gedetailleerd genoeg om een onderscheid te maken tussen trage en snelle wegen. Het is makkelijk om een voorgestelde route te tweaken, en zo kun je hele mooie ritten of trektochten maken. Dit maakt Komoot ook een goede keuze op vakantie in het buitenland.

Navigeren

Tijdens het sporten werkt Komoot als een navigatieapp. Je bent niet snel de weg kwijt en als je een foute afslag maakt, zal de app de route herberekenen. Komoot is gratis om te gebruiken, maar je hebt dan enkel toegang tot de kaarten van een regio (zelf te kiezen). Ga je voor een betalende formule, dan krijg je naast kaarten nog andere voordelen. Een fietsverzekering op reis bijvoorbeeld, gesproken navigatie en een planner voor meerdaagse tochten.

Een app bij je loopschoenen

Heel wat bekende sportapps zijn inmiddels gelinkt aan een bepaald schoenmerk. Dat maakt ze niet minder interessant, want apps als Runtastic (Adidas Running) of RunKeeper (nu van Asics) blijven de moeite waard om te gebruiken. Al moet je wel een beetje sluikreclame erbij nemen. Een populaire app is Nike+ Run Club (er is ook een Fitness Club-app) die veel vertrouwde zaken biedt, zoals challenges, trofees en rankings met vrienden. Bij RunKeeper vind je gelijkaardige zaken, inclusief audiobegeleiding.

Virtueel fietsen

De fietssensatie van het voorbije coronajaar was ongetwijfeld Zwift. Ook op competitief niveau, want het was ook dit virtuele fietsplatform waarin de Ronde van Vlaanderen werd gereden. Zwift werkt met een combinatie van oefenfiets op rolletjes met een scherm (een laptop, iPad of Apple TV met een monitor bijvoorbeeld) waarop je een virtueel landschap ziet en andere fietsers. De software zorgt ervoor dat de weerstand bij het ter plekke fietsen overeenkomt met het reliëf dat je ziet op het scherm. Bergop is dus echt bergop (maar helaas: bergaf is toch nog altijd trappen). Je kunt de woonkamer misschien niet verlaten, maar zo kun je wel eens stevig doortrappen op de Mont Ventoux! Zwift integreert onder meer met Strava, zodat die virtuele kilometers ook echt meetellen. Tip: omdat je ter plekke fietst, koel je niet af door de wind. Een ventilator ga je op prijs stellen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()