Je smartphone wijst je de weg, zorgt voor je muziek, is je pocket-gameconsole en houdt je in contact met je vrienden. Trekt al dat tiktokken en surfen de batterij van je smartphone helemaal leeg? Wat jij nodig hebt, is een powerbank. Maar welke?
Een extra batterij op zak
Een powerbank is niets meer dan een oplaadbare batterij die je kunt gebruiken om je smartphone onderweg op te laden. Ideaal als je niet de tijd hebt om je smartphone voor een uur of twee aan een stopcontact te hangen. Je kunt zelfs de smartphonebatterij opladen terwijl je het toestel verder blijft gebruiken. Handig! De powerbank is echt een onmisbare accessoire als je heel de dag je smartphone nodig hebt of niet zeker bent wanneer je weer je toestel via een adapter gaat opladen. Bijvoorbeeld als je op reis bent.
Niet alleen voor smartphones
Een powerbank kun je eveneens gebruiken om andere toestellen op te laden, zoals digitale camera’s of tablets. De enige vereiste is dat je ze oplaadt via een USB-kabel. Je gebruikt gewoon de kabel die bij je smartphone werd geleverd. Er bestaan ook ultrakrachtige powerbanks waarmee je laptops van nieuwe stroom kunt voorzien. Deze zijn wel wat forser en duurder dan de kleinere powerbanks die enkel voor mobiele producten geschikt zijn, maar je kunt ze ook gebruiken voor je smartphone of tablet.
Hoe kies ik het juiste model?
Er zijn veel powerbanks beschikbaar, met heel uiteenlopende designs en in diverse kleuren. Je vindt dus vast eentje die bij je past. De twee kernzaken waar je rekening mee moet houden: de grootte en de capaciteit. Het ene heeft natuurlijk met het andere te maken. Een powerbank met een grote capaciteit bevat meer onderdelen en is dus groter (en zwaarder). Wil je er eentje die je makkelijk in een jaszak of een kleine handtas stopt? Dan kies je best voor klein model van circa 2.000 mAh. Heb je een powerbank nodig die je meeneemt in een rugzak of reiskoffer, of die je zal gebruiken voor de tablets van de kinderen op de achterbank? Dan kies je een groter model, bijvoorbeeld van 8.000 of 10.000 mAh.
Hoe vaak kan ik laden?
De capaciteit van een powerbank wordt uitgedrukt in mAh - net als de batterij van je smartphone. Dat maakt het makkelijk te berekenen. Een smartphone heeft doorgaans een batterij van 2.500 tot 4.500 mAh. Met een volgeladen powerbank van 10.000 mAh kun je dus in theorie een smartphone twee tot vier keer opladen, naargelang je smartphone. In de praktijk zal het eerder twee tot drie keer zijn. Tablets hebben snel een batterij van 6.000 mAh of meer, dus daar heb je sowieso een grotere powerbank voor nodig. Omdat powerbanks over verloop van tijd een stukje capaciteit verliezen, is het een goed idee om voor een grotere capaciteit te kiezen.
Apart of meerdere tegelijkertijd laden
Compacte powerbanks hebben meestal maar één USB-poort waar je een laadkabel insteekt. Grotere modellen komen met twee of zelfs meer USB-poorten, zodat je simultaan meerdere mobiele toestellen van stroom kunt voorzien. Check even de opschriften bij die poorten. Vaak hebben powerbanks een poort die sneller laadt dan de andere. Er staat dan bijvoorbeeld bij eentje ‘2A’ en bij de tragere ‘1A’. Bij de krachtigste modellen die je voor een laptop kunt gebruiken, zie je nog hogere cijfers, zoals ‘3,4A’. Sommige merken, zoals Huawei, verkopen powerbanks die de speciale snellaadfunctie van hun eigen smartphones ondersteunen.
Hoe gebruik ik mijn powerbank het best?
Als het warm is, daalt de capaciteit van een powerbank. Daarom is het slim om bijvoorbeeld een powerbank niet in fel zonlicht te bewaren. Niet op het dashboard van je auto leggen, dus! Gebruik de snellaadpoort ook enkel als je het echt nodig hebt. Trager je smartphone laden is beter voor je powerbank en wellicht ook voor de batterij van smartphone.
Speciale talenten
Sommige powerbanks kunnen net iets meer dan de reguliere modellen. Er zijn bijvoorbeeld powerbanks met een ingebouwde zaklamp. Dat is handig bij het kamperen! Powerbanks met zonnepanelen zijn dan weer praktisch als je niet de kans hebt om de powerbank regelmatig op te laden. Let wel, zonnepanelen zijn goed om het batterijniveau op peil te houden, maar echt vanaf nul opladen duurt lang. Er zijn ook powerbanks met een ingebouwde draadloze lader. Je legt je (compatibele) smartphone er gewoon op om hem vol te tanken. Dit duurt wel langer dan via een kabel, maar het is wel handiger.
Wat, dit is ook een powerbank?
Wil je twee vliegen in één klap slaan? Kies dan voor een Bluetooth-speaker met powerbank-functie. Je vindt ze bij verschillende fabrikanten, zoals JBL en Sony. Het zijn Bluetooth-speakers die muziek spelen zoals je zou verwachten, maar die ook toelaten om de laadkabel van je smartphone in te pluggen. Je laadt dan je mobiele toestel op met de batterij van de speaker - zonder dat de muziek stopt! Uiteraard zal je speaker dan iets sneller een lege batterij hebben. Maar aangezien dat Bluetooth-speakers tien, twintig of meer uren kunnen spelen op een volle batterij, is dat niet zo erg.