Bij nieuwe smartphones wordt vaak gezegd dat je ze sneller kunt opladen. Soms hoor je termen als ‘Quick Charge’ of ‘Super Charge’. Wat betekent het allemaal en hoe zorg je nu dat het batterijtje op je scherm van je smartphone snel weer groen kleurt?
Snel weer aan de slag
De batterij van de nieuwste smartphones gaat langer mee dan vroeger. Dat is te danken aan grotere exemplaren, zuinigere hardware en slimme softwarefuncties. Maar vroeg of laat is het sprookje voorbij en moet die batterij toch worden bijgetankt. Gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat je je smartphone een paar uur kwijt bent omdat hij aan het stopcontact hangt. Ben je onderweg? Dan is een powerbank dé oplossing. Thuis of op het werk? Dan kan een snellaadfunctie redding bieden. In korte tijd - dertig minuten of zelfs minder - laad je de batterij voor een groot deel weer op. Je kunt dan een aantal uurtjes verder. Maar hoe doe je dit?
Is je smartphone er klaar voor?
Het eerste wat je moet controleren is of je smartphone het snelladen ondersteunt. Je vindt dit in de specificaties van je toestel. Even googelen of in de winkel vragen, en je weet het. De meeste smartphones die snelladen toelaten, hebben de Quick Charge-functie ingebouwd. Dat komt omdat deze functie deel is van de Qualcomm-chips die de meeste smartphonebouwers gebruiken. Soms hanteren de fabrikanten wel een andere naam, zoals Fast Charging of Quick Charging. Maar eigenlijk gaat het wel gewoon om dezelfde snellaadfunctie.
Er bestaat Quick Charge 2.0, 3.0, 4 en 4+, die telkens sneller laden. Om je een idee te geven wat die cijfers betekenen: Quick Charge 3.0 laadt een batterij in een half uur 50 procent op en Quick Charge 4+ doet hetzelfde in een kwartiertje! Heb je een toestel met een gigantische batterij, dan kan het enkele minuten langer duren. Sommige merken, zoals Huawei, hebben wel een eigen technologie met een andere naam. Het grote verschil met QuickCharge is dat die merkeigen snellaadfuncties meestal enkel werken met speciale laders, vaak van hetzelfde merk als je smartphone.
De juiste lader
Met elke USB-lader waar je een laadkabel aan kunt verbinden, kun je een smartphone opladen. Wil je echter versneld laden, dan moet die lader dat aankunnen. Dat betekent niet enkel dat er een hogere voltage kan gestuurd worden (zodat de batterij sneller oplaadt), maar ook er op een veilige manier wordt opgeladen. De lader zal bijvoorbeeld tijdig de stroomkraan dichter draaien als de batterij bijna vol is. Dat is beter voor de levensduur van batterij van je smartphone. Dat is waarom snelladen altijd heel vlug een batterij tot pakweg 50 tot 80 procent kan voltanken, maar dat die laatste procentjes veel langer duren.
Meestal zal de lader die je bij je smartphone krijgt het snelladen ondersteunen. Maar niet altijd of misschien slechts gedeeltelijk. Soms leveren fabrikanten laders mee die wel sneller laden, maar niet de pieksnelheid halen die mogelijk is. Gelukkig vind je wel makkelijk losse laders die het snelladen helemaal ondersteunen.
Hoe weet je of een lader geschikt is?
Vaak zal de verpakking vermelden welke versie van Quick Charge het toestel ondersteunt. Je kunt niet veel misdoen, want een lader met Quick Charge 4.0 kun je ook gebruiken met een oudere smartphone die enkel Quick Charge 3.0 aan boord. Ontbreekt een label? Dan moet je naar de technische specificaties kijken. Bij een lader zal een vermogen vermeld worden, zoals 18 watt (W). Ontbreekt dit cijfer, dan kun je de voltage nemen en vermenigvuldigen met de stroom. Staat er bijvoorbeeld op de lader 5V en 3A, dan levert de lader een maximaal vermogen van 15 watt. Quick Charge 2.0 vereist een lader die 18 watt biedt, Quick Charge 3.0 eentje van 36 watt en Quick Charge 4 of 4+ eentje van 100 watt. Het is wel een goed idee om een lader te kopen van een gereputeerd merk en bij een betrouwbare winkel als MediaMarkt. Deze beantwoorden altijd aan strenge Europese standaarden voor veiligheid.
Wat brengt de toekomst?
Nog kortere laadtijden. QuickCharge 4.0/4.0+ is compatibel met USB-Power Delivery, een gelijkaardige technologie die laptops met een USB Type-C-poort sneller voltankt. Het idee is dat je met één lader zowel je smartphone, tablet als laptop kunt opladen, en liefst zo snel mogelijk. Dat is geen toekomstmuziek. De laders die je nu bij de nieuwste high-end laptops krijgt, kunnen ook bepaalde nieuwe smartphones met via de USB Type-C-aansluiting wel heel vlug opladen. Deze zomer werd ook Quick Charge 5 voorgesteld dat iets ongelooflijk belooft: in vijf minuten je smartphone voor de helft weer opladen!