Menu
Terug

Hoe stel je de Google Assistant in?

29 oktober 2019

Nu dat Google de Nest mini en Nest Hub ook in België aanbiedt en er steeds meer toestellen de Google Assistant ondersteunen, wordt het wel heel makkelijk om je huis slimmer te maken met spraakbediening. Maar wat heb je nodig en hoe doe je het?

Via de Google Home-app

Als je pakweg een slimme speaker met de Google Assistant in huis haalt of een Google Nest Hub, moet je die wel eerst verbinden met jouw Google-account. Dat doe je via de Google Home-app, ook als het gaat om een toestel van een ander merk. Daarna koppel je in de app het toestel aan een bepaalde kamer en geef je het een naam, zoals ‘Soundbar’ of ‘Verwarming woonkamer’. De Home-app is er niet enkel om zaken in te stellen, maar werkt eveneens als een afstandsbediening die per kamer toegang geeft tot de slimme toestellen die er zijn: speakers, lampen, de verwarming en nog veel meer. Bij het instellen geef je verder onder meer aan via welke streamingdienst er muziek wordt afgespeeld als je ‘Speel het nieuwe album van Elbow’ roept. Wil je weten wat je nog zo allemaal kunt vragen? Kijk dan hier bij Google!

google assistant

Waar zit de microfoon? In je smartphone

Je vraagt je misschien af hoe de Google Assistant hoort wat jij vraagt. Dat gebeurt via een ingebouwde microfoon in het toestel dat Google Assistant-ondersteuning biedt. Welk toestel? Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals je Android-smartphone. Druk op een nieuwe Android-smartphone iets langer op het Home-knopje en de slimme Google Assistant begint te luisteren. Je kunt je smartphone ook instellen om te reageren op “Hey Google”.

google assistant

In je Google Nest-toestel of speaker

De microfoon zit ook in een Google Nest-toestel, zoals de Google Nest mini of de Google Nest Hub. Deze toestellen zijn gemaakt om ergens in je huis een vaste plek te krijgen, zodat je niet steeds naar je smartphone moet grijpen. Je kunt er ook meerdere plaatsen, in elke (relevante) kamer eentje. De Google Nest-toestellen bezitten een ingebouwde microfoon waarmee je de Google Assistant kunt aanspreken. Het zijn meestal tegelijkertijd slimme speakers waar je muziek op kunt beluisteren, al is dat niet altijd zo. De Nest mini bijvoorbeeld, is een kleine, betaalbare puckvormige speaker. Hij is met een mooi stofje afgewerkt zodat je hem discreet op een meubel kunt plaatsen. Of een speaker met een microfoon kan ook. Er zijn steeds meer draadloze speakers en soundbars met een eigen microfoon ingebouwd. Je hebt je smartphone of een Google Home-toestel in dit geval niet nodig. Het voordeel van deze toestellen is dat je vaak iets meer kunt bedienen.

In je smartdisplay of tv

Een aantal fabrikanten, zoals Archos, JBL en Lenovo, hebben iets nieuw uitgevonden. Een smartdisplay is een tablet maar die bedoeld is om een vaste plek te krijgen, bijvoorbeeld op een kookeiland. Via dit scherm kun je je bijvoorbeeld een YouTube-video van een recept op het scherm bekijken tijdens het kokkerellen of alvast een blik werpen op de gezinskalender voor de komende week. Google heeft ook zo’n smartdisplay, de Nest Hub. Bepaalde nieuwe televisies werken ook met de Google Assistant. De tv-toestellen met Android TV (Philips en Sony) kunnen het meestal, bij LG is de Google Assistant mogelijk bij ThinQ-toestellen. Ook Samsung springt dit jaar nog op de Google Assistant-kar.

En met een hoofdtelefoon

De meeste nieuwe draadloze hoofdtelefoons, zoals de Bose Noise Cancelling Headphones 700, zijn compatibel met de Google Assistant. Druk op een knop en je spreekt met de AI van Google. Op zich zijn hoofdtelefoons met de Google Assistant eerder bedoeld voor mensen die onderweg zijn, maar je kunt ze ook thuis gebruiken. Tijdens het studeren in de slaapkamer een Whatsapp-berichtje dicteren, dat is best handig! Overigens kun je bij al deze toestellen bijna altijd de Google Assistant-functie en/of de microfoon uitschakelen wanneer je niet van de persoonlijke Assistant-functie gebruik wenst te maken.

bose, google assistant

En Chromecast dan?

De Google Chromecast is een heel compacte adapter die je verbindt met een HDMI-ingang van je televisie. Ze zijn heel interessant als je een ouder tv-toestel hebt met weinig smartfuncties, want je kunt vanaf je smartphone gewoon video ‘casten’ of doorsturen naar de Chromecast-adapter om het beeld op je grote tv-scherm te tonen. Dat kan vanuit talloze apps, zoals YouTube of Netflix. Chromecast zit trouwens ingebouwd in Android TV.

google assistant

Enkel muziek

Er zijn ook heel wat audiotoestellen met Chromecast, bijvoorbeeld van LG of Pioneer. Naar deze toestellen, zoals soundbars of speakers, kun je op dezelfde manier muziek streamen als bij een Chromecast-adapter. Dat kan via de apps van tientallen muziekdiensten, waaronder alle belangrijke. Maar wat heeft dit met de Google Assistant te maken? Een Chromecast-adapter of toestel met Chromecast ingebouwd kun je in een spraakbevel aanwijzen als de plaats waar muziek moet afspelen. “Speel Stranger Things in de woonkamer” – en het gebeurt! In de Home-app dien je vooraf wel aan te geven welke muziekdienst (bijvoorbeeld Spotify) en welke videoaanbieder (bijvoorbeeld Netflix) je daarbij wilt gebruiken.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()