Menu
Terug

Hoe ziet de toekomst van de drone eruit?

Onze redactie blikt vooruit
Leestijd minuten
19 september 2018

Hoe zou het eigenlijk zijn met de drone? Is het hebbeding van vorig jaar op zijn retour of zijn er een heleboel nieuwe en innovatieve modellen op de markt verschenen? Eerder het tweede, zo ontdekken onze redacteurs.

Quadrikopters

Drones kennen we allemaal als quadrikopters, maar modelvliegtuigen met afstandsbediening bestaan natuurlijk al veel langer.  Voor een vliegtuig heb je echter flink wat plaats nodig. Voordelen zoals verticaal landen, opstijgen en blijven hangen zijn niet te onderschatten. Quadrikopters zijn populair geworden omdat ze eenvoudiger zijn in constructie dan helikopters. Maar een quadrikopter is veel moeilijker te besturen. Het is de combinatie van moderne, geminiaturiseerde sensortechnologie, elektrische motoren op batterij en gesofisticeerde besturingssoftware die drones mogelijk gemaakt heeft.

Belangrijke features

Waarop let je het best bij de aankoop van een drone? De prijs is natuurlijk je eerste filtercriterium, vooral aangezien die sterk kan uiteenlopen. Hogere prijzen resulteren in geavanceerde besturingssystemen en betere camera’s. Daarnaast kijk je het best naar de volgende zaken. Hoe lang kan je drone vliegen op één batterijlading, heeft hij een vervangbare batterij en is hij eventueel slim genoeg om gracieus te landen als de batterij op zijn laatste benen loopt? De cameraspecificaties verschillen sterk, denk dus goed na wat je echt nodig hebt. Misschien wil je de optie om er zelf een camera aan te hangen. Wil je echt stabiele foto’s, zoek dan een drone met een gimbal (stabilisatieophanging).

Het bereik van de drone geeft aan hoe ver hij van je weg kan vliegen voor je de controle verliest. Voor beginnende piloten is een ‘headless mode’ erg handig. De joystick reageert dan ten opzichte van jouw positie, eerder dan ten opzichte van het ‘hoofd’ van drone. Dat is minder verwarrend. Met ingebouwde gps krijg je features zoals automatisch naar huis terugkeren indien hij buiten bereik is of kun je de drone een voorgetekend pad laten vliegen. De ‘follow me’-modus is dan weer ideaal als je je sportexploten wenst te filmen. Sommige duurdere drones zijn uitgerust met obstakeldetectie. En wil je haast letterlijk plaatsnemen in de cockpit, zoek dan een drone die FPV (First Person View) biedt. Met een VR-bril op je neus zie je dan het beeld van de dronecamera en lijk je zelf te vliegen.

De kleinste drones

Miniaturisatie is de motor achter veel moderne technologie, en ook drones worden steeds kleiner. Wat dacht je bijvoorbeeld van de AEE Selfly, een drone die je opvouwt en in een bijgeleverde smartphonecase stopt? De UVify Oori is een drone die in je handpalm past. Deze kleine FPV-racer is echt gebouwd voor beginners: robuust, gemakkelijk te besturen en erg snel. De Byrobot Lightrone is nog zo’n kleine racer, hij is amper 8 x 8 x 6 cm en haalt tot 30 km/u.

Zelfs in of onder water

Ook voor de watersportliefhebbers zijn er al drones. De PowerVision PowerDolphin bijvoorbeeld, volgt je op het water en heeft een camera die zowel boven als onder water kan filmen. Hij kan zelfs uitgerust worden met sonar om vis te detecteren. De Sublue Shark Mini gaat tot 40 meter diep en neemt 4K-video op, ideaal om je duiktrips vast te leggen.

Gevleugelde drones

Uiteraard zijn er redenen waarom een vliegtuig vleugels heeft. De opwaartse druk die gegenereerd wordt door de vleugels maakt dat je minder energie nodig hebt om te vliegen, wat zich vertaalt in langere vliegtijden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat alle innovaties die we in drones gebruiken ook hun weg gevonden hebben naar gevleugelde drones. De Parrot Disco is een tot de verbeelding sprekend voorbeeld. Geen cockpit te bespeuren, alleen een grote vleugel. Een ander Parrot-model, de Swing, gebruikt dan weer twee gekruiste vleugels, waardoor het wat op een X-Wing lijkt. De Yuneec Firebird is een recent aangekondigd model dat tot een half uur kan vliegen.

Klaar voor de race

Naarmate drones sneller, robuuster en beter bestuurbaar werden, was het maar een kwestie van tijd voor er iemand het idee van een race opperde. Droneracing kreeg een extra dimensie omdat piloten hun drone besturen met een soort van VR-bril die hen het beeld toont van een camera op de drone. Ze vliegen in FPV-mode (first person view), dus alsof ze werkelijk op/in de drone zitten.

De Drone Racing League organiseert professionele vliegwedstrijden op spectaculaire parcours wereldwijd. Felverlichte drones met een kleur per piloot maken het gemakkelijk om de koers te volgen, soms gaan de drones sneller dan 120 km/u. Het parcours bestaat uit obstakels en poorten (allemaal felverlicht) waarrond of waardoor de piloten moeten vliegen, wat soms alleen lukt door ondertussen halsbrekende toeren uit te halen met hun drone. Zin om te proberen of je mee kunt met de allerbesten? Probeer dan de Drone Racing League Simulator, beschikbaar via Steam. Of je kunt natuurlijk zelf een racedrone in huis halen.

Huisbewaker

Camerabewaking, dat kennen we al langer. Maar wat als je een drone combineert met camerabewaking? Dat is de Avena Aire, een drone met alle rotoren netjes afgeschermd in een cilindrische behuizing. Hij is uitgerust met de modernste sonar en 3D-camera’s waarmee hij een kaart van het huis kan maken zodat hij autonoom kan rondvliegen. Een 4K-camera levert de bewakingsbeelden en autodocking zorgt ervoor dat hij zichzelf kan opladen. De drone is geïntegreerd met IFTTT en biedt Alexa-stembesturing. Zo’n robot – we kunnen nauwelijks nog spreken van een gewone drone – levert heel wat mogelijkheden om je huis in het oog te houden. De Aire is opgestart als een kickstarter-project, maar dat is ondertussen stopgezet omdat het achterliggende bedrijf met grote partners in zee kon gaan. Misschien hebben die nog knappere ideeën.

Zwerm

Een zwem drones, dat roept misschien beelden op van allerlei gevaarlijke militaire operaties. Maar er zijn ook fantastisch knappe en ongevaarlijke toepassingen. In China worden dronezwermen steeds meer ingezet om vuurwerk te simuleren. Vuurwerk is erg populair in China, maar is in meer dan 400 steden verboden wegens de luchtvervuiling. Drones bieden een milieuvriendelijk alternatief. Op de Olympische winterspelen in Pyongyang pakte Intel uit met een show van meer dan 1.200 drones. Het record staat momenteel op naam van het bedrijf Ehang, dat meer dan 1.300 drones inzet voor zijn shows. Dergelijke ‘vuurwerken’ kunnen ook beelden of zelfs animaties tonen die in de lucht blijven hangen. Dronezwermen doen ondertussen ook mee in Cirque du Soleil en tijdens Metallica-optredens.

Drones van de toekomst

Neen, we hebben het niet over X-Wings of Tie Fighters (alhoewel er drones bestaan in die vorm). Deze drones of concepten geven je wel een blik op wat je de komende jaren of binnenkort kunt verwachten. Wat dacht je bijvoorbeeld van opblaasbare drones? Airvada maakt met zijn Diodon-reeks drones die erg licht, robuust en waterbestendig zijn. In minder dan een minuut is de drone opgeblazen en klaar voor gebruik.

De S-MAD is dan weer een vliegtuig dat kan ‘landen’ tegen een verticale muur, ontwikkeld aan de universiteit van Sherbrooke, Canada. Het concept werd geïnspireerd door de manier waarop vogels landen. Net voor hij zou crashen, schakelt hij over op verticale oriëntatie, het landingsgestel absorbeert de resterende snelheid en kleine klauwtjes grijpen in de muur.

Vliegtuigen zijn beter voor lange afstand, maar drones kunnen blijven hangen en verticaal opstijgen. De THOR, ontwikkeld aan de universiteit van Singapore, combineert beide. Hij heeft de vorm van een vliegtuigvleugel, maar kan wisselen tussen vliegtuig- en dronemode terwijl hij vliegt.

Lees de wetgeving

Rondvliegen in de stad, dat doe je beter niet. Of toch niet voor je de relevante wetgeving even gelezen hebt, de vereiste attesten én toestemming hebt. Waar en wanneer mag je vrij rondvliegen met je drone? Zolang je alleen recreatief vliegt, boven privéterrein met toestemming van de eigenaar en niet hoger dan tien meter, met een drone die minder dan een kilogram weegt en die steeds binnen het zicht blijft, mag je zonder enig attest of andere formaliteit vliegen.

Alle regels in een app

Mag ik hier vliegen of niet? Zit je niet in de recreatieve klasse, dan blijft dit een vrij complexe vraag. Daarom hebben Belgocontrol en het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV) de app Droneguide gecreëerd.  Je kunt er je vluchtplan invoeren en nagaan of je vlucht wettelijk oké is. Er zit een logboekfunctie in voor al je vluchten en de Fly Now-knop laat je weten of er andere drones in de buurt zijn. Bovendien vind je er alle wetgeving op overzichtelijke wijze terug. (Download de app op iTunes - Download de app op Google Play)

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()