Menu
Terug

IFA: de place to be voor gadgetliefhebbers

Sneller, groter en vol verrassingen
Leestijd minuten
29 augustus 2018

Deze week gaat de IFA weer van start, in Berlijn. De IFAwatte, zeg je? Mocht je het niet kennen - en dat zou niet zo gek zijn, want het is iets voor insiders - de IFA is een van de grootste beurzen voor elektronische toestellen, gaande van verbluffende tv-schermen voor je woonkamer tot knappe keukenhulpjes die je kookkunsten sneller en beter laten verlopen. En dan vergeten we nog de vele nieuwe laptops, smartphones, slimme horloges, smarthome-apparaten en audiotoestellen die hier worden getoond, vaak voor het eerst. De IFA is dus de place to be voor iedereen die wil weten wat er zit aan te komen qua consumentenelektronica, IT en huishouden. Natuurlijk zijn wij er bij!

Supergroot!

De IFA is belangrijk omdat nagenoeg elk merk hier zijn nieuwste producten komt tonen. De Berlijnse beurs is natuurlijk heel bekend omdat er nieuwe tv-toestellen worden gepresenteerd. Die zijn er dit jaar zeker bij, onder meer bij Philips en Samsung, maar er valt ook zoveel meer te beleven. Baanbrekende 3D-printers, drones en fitnesstrackers staan hier broederlijk naast de nieuwste soundbars en wasmachines. In een oogopslag ontdek je alle nieuwe trends. Nu ja, in een oogopslag ... De beurs zelf is bijzonder groot, met verschillende hallen en gebouwen verspreid over het grote Messe-gebied aan de westrand van Berlijn. Met een grootte van 150.000 m² is het immens. Er zijn zelfs bussen om je snel van de ene kant naar de andere te transporteren. Al die ruimte is echt nodig, want er is plaats vereist voor de stands van ongeveer 1.600 bedrijven - en voor de circa kwart miljoen bezoekers die hier op enkele dagen passeren. Hier wordt op enkele dagen tijd heel veel Berlijnse curryworst verorberd!

IFA

8K en meer

Je zal in de komende dagen vaak de naam IFA horen vallen, gewoonweg omdat er in heel korte tijd veel nieuwe producten worden aangekondigd. Qua nieuwe televisies komen er een aantal spectaculaire zaken op ons af. Zo is het duidelijk dat we bij de belangrijkste fabrikanten voor het eerst 8K-televisies gaan zien die je echt kunt kopen. Maar 8K, dat vier keer zoveel pixels toont als Ultra HD of 4K, is nog vooral een portie spierballengerol. De komende jaren blijft het nog iets om mee uit te pakken, maar is het wel Ultra HD dat voor de mensen thuis relevant blijft. Plannen om films in 8K uit te brengen, zijn er helemaal niet, onder meer omdat Hollywood daar nog helemaal niet mee bezig is. Daarnaast zal er op de IFA weer veel OLED te zien zijn, onder meer bij Sony dat vooraf al een nieuw en dun topmodel presenteerde. Het zal niet de enige zijn ...

Wie houdt van muziek en bioscoopgeluid ontdekt in Berlijn ongetwijfeld weer nieuwe toestellen die verbluffend klinken. Samsung hintte bijvoorbeeld dat er een paar soundbars aankomen die het meeslepende Dolby Atmos-geluid van in de bioscoopzaal naar je woonkamer gaan brengen. Ja, er bestaan al dergelijke soundbars, maar de nieuwe generatie zou de lat wel heel hoog leggen!

Goed nieuws ook voor gamers: op de IFA zijn er voor hen ook nieuwe monitoren geïntroduceerd, zoals de UltraGear-schermen van LG. Denk aan ultrabrede 21:9-schermen die ook inspelen op de nieuwste technologieën van Nvidia en AMD, en gaan voor de snelste prestaties. Gemaakt om te winnen dus.

AirPlay 2

Apple is er (niet)!

Apple is een van de weinige die niet op de IFA staat, al houdt het later in de maand wellicht wel zijn eigen persconferentie. Toch is de invloed van de iPhone-maker op de beurs heel voelbaar. Tijdens de zomer lanceerde Apple namelijk AirPlay 2, de verbeterde manier om draadloos muziek en video door te sturen naar speakers. Nieuw is onder meer dat je meerdere AirPlay 2-speakers kunt koppelen en je kunt Siri gebruiken om via spraaksturing muziek af te spelen. Surprise, surprise, heel wat fabrikanten tonen in Berlijn daarom speakers en andere audiotoestellen die AirPlay 2-compatibel zijn, zodat je een huis kunt vullen met audiotoestellen van verschillende merken en ze toch samen bedienen met een app op je iPad of iPhone.

Snellere laptops

De IFA gaat van start met heel wat events van de belangrijkste computerbouwers, zoals Acer en Asus. Wat stellen zij voor? Misschien is het niet zo moeilijk te raden als we je vertellen dat Intel net voor de beurs nieuwe, zuinige versies van zijn nieuwste processors voor mobiel gebruik presenteerde, onder de welluidende codenamen ‘Whiskey Lake’ en ‘Amber Lake’. Verwacht dus veel mooie laptops met deze Core-chips van de achtste generatie. Het gaat trouwens niet enkel om snelheid bij deze processors. Ze bevatten de snelste Gigabit WiFi (zeer snel), terwijl de zuinigste edities (te herkennen aan een ‘Y’ achteraan) 16 tot 19 uren blijven werken op een batterijlading.

Mobiele verrassingen

Als het gaat om smartphones en wearables is het afwachten wat we in Berlijn te zien zullen krijgen. Dat er heel wat leuks zit aan te komen, dat is zeker. Maar wat precies, dat moeten we in de komende dagen ontdekken. Voorstellingen van nieuwe ‘flagship’ smartphones (de topmodellen) zijn er wellicht niet. De Galaxy Note9 van Samsung werd een paar weken eerder getoond en de nieuwe Huawei Mate 20 is wellicht voor na de beurs. Maar we verwachten toch een paar middenklassers met een betaalbare insteek en leuke features. Qua smartwatches en fitnesstrackers staat er heel wat op stapel. Iets minder spectaculair, maar in real-life toch echt belangrijk zijn de accessoires voor mobiele toestellen. Alle ogen zijn gericht op de grote schermen, maar de liefhebber van trendy, modieuze of misschien gewoon ook ultrahandige tassen en rugzakken kan hier tussendoor de nieuwe collecties bewonderen!

Galaxy Note9

Alles wordt slimmer

Google Assistent, Alexa en Siri komen uiteraard ook naar Berlijn. Meer zelfs, we vermoeden dat het moeilijk zal zijn om de slimme assistenten op de IFA te negeren. Zelfs bij huishoudtoestellen duiken de eerste apparaten op die je kunt aansturen met je stem. De meeste AI-gestuurde apparaten zullen echter eerder in de audiosfeer zitten. Zo heeft Harman Kardon alvast een heel stijlvolle draadloze woonkamerspeaker voorgesteld die Scandinavisch design mengt met stemsturing via Google. We kunnen niet wachten om hem te horen!

Je hoort het: er staat veel te gebeuren de komende dagen. Meer nieuws lees je hier en op de Facebook- en Instagram-kanalen van MediaMarkt.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()