Menu
Terug

IFA 2019: wat is er nieuw?

09 september 2019

De IFA-beurs in Berlijn is hét moment waarop grote merken hun nieuwe producten voorstellen. Van haarscherpe 8K-tv’s tot wasmachines waarmee je mag spreken, hier zie je het allemaal. Benieuwd wat er allemaal zoal werd getoond? Dit zijn de eerste tien hoogtepunten van de beurs!

Berlijn is een van de hipste steden op deze aardbol, tijdens de IFA wordt de Duitse hoofdstad ook nog eens dé plek waar de meeste spitstechnologie ter wereld te zien is. Dit zijn alvast de eerste highlights die we live gespot hebben op de beursvloer!

1. De toekomst is 8K

Grote tv-schermen kom je veel tegen op de beurs. Tv-fabrikanten zoals Philips en Samsung pakken er graag uit met nieuwe modellen. Deze keer is 8K het woord dat het meest valt. Vooral Samsung zet sterk in op toestellen die deze resolutie tonen, hoewel ook LG een 8K-OLED presenteerde. Als je voor een 8K-tv staat, ben je meteen overtuigd. Hij toont vier keer meer beeldpunten dan Ultra HD, waardoor het beeld amper te onderscheiden valt van wat je ziet door een raam. Aan 8K heb je het meest op een groot scherm, maar Samsung brengt ook een 55-inch versie voor mensen die woonkamer op normaal formaat hebben.

ifa
ifa

2. Muziek binnen en buiten

Zoek je draadloze speakers om overal in het huis (multiroom) naar muziek te luisteren? Dan kom je snel bij Sonos uit. Maar zodra je naar de tuin ging, kon de Sonos-speaker niet mee - want hij werkt via WiFi. Daarom presenteert Sonos nu de Move, zijn eerste speaker die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. De Move rust in een elegante cirkelvormige lader, zodat de batterij altijd opgeladen is als je hem naar buiten meeneemt. In de tuin – of in een vakantiehuis of aan het strand – verbind je via Bluetooth om muziek te beluisteren. De Move is bestand tegen vuil en water (IP64), dus van een regenbui moet je geen schrik hebben.

3. Spreken met je huishoudtoestellen

Je kunt al heel wat doen via de Google Assistant. Informatie vragen, muziek afspelen op een speaker, een video kiezen op YouTube, … Maar op de IFA ontdekken we dat de Google Assistant (en andere stemassistenten) hun weg vinden naar heel andere apparaten. Siemens en Bosch kondigen bijvoorbeeld aan dat hun huishoudtoestellen in de toekomst met de Google Assistant zullen werken. “Hey Google, hoe lang duurt mijn was nog?”

ifa
ifa

4. Waar is je tv?

Iedereen wil een grote tv, maar weinigen houden van een groot zwart scherm als het uitgeschakeld is. De oplossing van Panasonic: een transparante OLED-tv. Het knappe toestel werd samen met meubelmerk Vitra ontwikkeld, en lijkt op het eerste gezicht nog het meest op een houten vitrinekast. Op de Panasonic-stand werden enkele beeldjes achter de tv geplaatst die je kon bewonderen door het glas van de tv heen. Geen elektronica te zien! Schakel je de tv in, dan wordt het scherm wel actief en kijk je zoals altijd. Vanaf 2020 in de winkel, zegt Panasonic.

5. Waar is je tv? (deel 2)

LG heeft een andere oplossing voor een uitgeschakeld tv-scherm: je rolt het gewoon op. Met een flinterdunne OLED-display kan dat. Druk op de knop en het scherm rolt op in een discreet kastje op de vloer. LG toonde in het verleden al prototypes, maar op de IFA 2019 kondigde het aan dat de LG Signature Series OLED TV R echt naar de markt komt. Wel eerst naar de Zuid-Koreaanse.

ifa
ifa

6. Een compactere smartphone

Bij elke high-end smartphone die gelanceerd wordt, lijkt het motto: groot, groter, grootst. Sony doet het anders. Volgens de fabrikant zijn er mensen die wel de beste prestaties willen, maar niet geïnteresseerd zijn in grote schermen. Voor hen is er de Xperia 5, een (relatief) slanke smartphone die goed in de jaszak of handtas moet passen. Toch bezit hij een 6,1-inch display, wat best groot is. Het geheim zit hem in de lange vorm, wat de Xperia 5 ook een elegante touch geeft. Qua specificaties zit dit model aan de top, met drie camera’s op de achterkant en zeer snelle hardware.

7. Filmen als een Hollywood-cameraman

In filmstudio’s en op sportevenementen gebruiken ze al jaren zogenaamde gimbals om het beeld stabiel te houden. De technologie is sinds enkele jaren ook beschikbaar voor Jan met de pet, in de vorm van compacte en handige gimbalhouders voor camera’s en smartphones. Op de IFA presenteert DJI de derde generatie van zijn Osmo Mobile voor smartphones, nu aan een zeer scherpe prijs. De nieuwe Osmo is nog handiger geworden omdat je hem kunt opvouwen na gebruik. Ook is er een knop om snel de smartphone te roteren, zodat je in een wip kunt gaan van liggende naar rechtopstaande video’s.

ifa
ifa

8. Moderne verlichting in een retro-jasje

Signify (voorheen Philips Hue) maakt slimme WiFi-lampen die je op allerlei manieren bedient, van kleur laten veranderen en kunt automatiseren. Heel futuristisch dus, maar in Berlijn doet het toch tegelijkertijd een gooi naar het verleden. De nieuwe Filament-reeks kun je net als andere Hue-lampen vanaf je smartphone dimmen en schakelen, maar toch ogen ze als een gloeilamp uit de jaren stilletjes. De drie Filament-lampen zijn in Edison-stijl, met een dikke gloeidraad die heel zichtbaar licht geeft. Uiteraard gaat het wel om zuinige LED-verlichting, maar de uitstraling is helemaal retro!

9. De laptop van morgen nu op de IFA

De slome laptop van vele kilo’s zwaar en die in alle kleuren beschikbaar is (zolang je kiest voor zwart) is allang verleden tijd. Moderne laptops zijn supersnel, superlicht en superflexibel. Hebben we dan nu het tijdperk van de perfecte laptop bereikt? Nog niet, denken verschillende merken. Asus bijvoorbeeld, toont de ZenBook Pro Duo, een dunne laptop met twee schermen. Dat is niet helemaal nieuw, maar innovatief is dat het tweede aanraakscherm net boven het toetsenbord zeer groot is. Daardoor wordt het een interessante aanvulling voor het 14-inch hoofdscherm, bijvoorbeeld als schrijfoppervlak of als plaats voor de menu’s van beeldwerkingsapps.

ifa
ifa

10. Gelukkige verjaardag!

De Walkman is veertig jaar oud! Opnieuw een cassettespeler uitbrengen zou misschien té gek zijn, maar Sony wil het feestelijke gebeuren ook niet vergeten. Daarom brengt het een special edition van zijn NW-A100-muziekspeler uit in een klassiek Walkman-jasje. Het blijft een digitale muziekspeler dus – sorry, tapeheads! – maar wel met een Walkman-interface die lonkt naar vroeger.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()