Menu
Terug

Je wachtwoorden verdienen tien keer meer aandacht

02 augustus 2021

Een goed wachtwoord is belangrijk voor je gemoedsrust. Wanneer je een wachtwoord moet kiezen voor je e-mails, een ander voor je Facebook-account, enzovoort, dan wordt het moeilijk om het overzicht te bewaren. Enkele tips om op beide oren te slapen.  

Tien apps, tien wachtwoorden

Een ander wachtwoord voor elke account, dat betekent tientallen wachtwoorden die je moet onthouden. Toch is dit een essentiële voorzorgsmaatregel. Beeld je maar eens in dat je unieke wachtwoord in de verkeerde handen valt … Het is dan ook beter om een manier te vinden om verschillende wachtwoorden te bedenken die je altijd kunt terugvinden. Zo kun je wel duizend wachtwoorden creëren volgens een bepaalde regel die alleen jij kent.

Beter lang en complex dan kort en simpel

Criminele organisaties met computers die wachtwoorden automatisch ingeven, kunnen duizenden combinaties uitproberen per seconde. Volgens specialisten in cybercriminaliteit moet een wachtwoord tegenwoordig twaalf tekens bevatten, met een mengeling van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale karakters. Dat bemoeilijkt uiteraard het werk van hackers, maar maakt je wachtwoorden tegelijk moeilijker om te onthouden.

Laat ze niet raden

Je geboortedatum, de voornaam en geboortedatum van je vrouw: erg veilig is dat allemaal niet. Hackers nemen de tijd om je wachtwoord te raden. Door te surfen op sociale media kunnen ze heel wat informatie terugvinden om eventueel een te eenvoudig wachtwoord te ontmaskeren. Dat geldt ook voor logische reeksen van cijfers of letters. Je kunt bijvoorbeeld beter de eerste letters van een bekend citaat kiezen of bepaalde letters vervangen door cijfers.

Gebruik een hulpmiddel

Laten we even op adem komen. Je hebt de eerste alinea’s van dit artikel gelezen en denkt misschien dat het je nooit zal lukken. Gelukkig bestaan er wachtwoordmanagers om je te helpen. Dat zijn handige apps die al je wachtwoorden verzamelen en beveiligen met één uniek wachtwoord. Zo vind je ze altijd terug zonder ze allemaal te moeten onthouden. Vanzelfsprekend wordt het wachtwoord van deze wachtwoordmanager het allerbelangrijkste en liefst ook het meest complexe.

Zoals je tandenborstel

Zou je overwegen om je tandenborstel uit te lenen? Natuurlijk niet. Hanteer hetzelfde principe voor je wachtwoorden. En vergeet niet dat belangrijke diensten zoals je bank, je energieleverancier of het bedrijf dat je alarmsysteem plaatste, je nooit zomaar vragen om je wachtwoord door te geven. Let op voor de talloze phishingpogingen bedoeld om je online rekening te plunderen.

Maak geen wachtwoorden op onbekende toestellen

Informatica is een complex vakgebied en je weet nooit hoe een computer precies geconfigureerd is. Kun je niet werken op een eigen toestel, wacht dan liever om een wachtwoord aan te maken. De bekende cookies kunnen misbruikt worden als spion. Dat gebeurt uiteraard in absolute discretie en ervaren hackers kunnen er zelfs in slagen om je gegevens te stelen zonder dat je het ooit zelf beseft.

Dubbele authenticatie, dubbele veiligheid

Steeds meer diensten – denk bijvoorbeeld aan Outlook, Gmail, Facebook, Skype, Amazon of Dropbox ­­– bieden je de mogelijkheid om je account te beschermen met dubbele authenticatie (tweestapsverificatie). Ze versterken je wachtwoord door je een tweede handeling te laten uitvoeren die bewijst dat jij het echt bent. Je ontvangt bijvoorbeeld een tijdelijke code per sms, moet een andere app openen, een digitale vingerafdruk ingeven of een bepaald patroon tekenen op het scherm van je smartphone. Dit zijn maar enkele voorbeelden. Soms maakt het gebruikte toestel zelf de verbinding mogelijk.

Gebruik geen standaardwachtwoord

Heel wat toestellen, bijvoorbeeld de decoder van je televisie, stellen je een standaardwachtwoord voor om toegang te krijgen tot verschillende diensten. Vaak zijn deze wachtwoorden identiek voor alle nieuwe gebruikers. Het is dan ook logisch dat een hacker die je netwerk wil binnendringen via bijvoorbeeld deze decoder eerst het standaardwachtwoord van de fabrikant zal uitproberen. Het is dus beter om dit wachtwoord meteen te veranderen om onaangename verrassingen te voorkomen.

Denk vooral aan je e-mailaccount

E-mailberichten hebben in veel gevallen de klassieke, papieren post vervangen. Dat betekent ook dat vaak zeer gevoelige informatie verstuurd wordt via e-mail. Je begrijpt uiteraard dat het dan ook zeer belangrijk is om je e-mails zo goed mogelijk te beschermen. Je e-mailaccount dient bovendien als login voor heel wat apps en trekt meer dan welke andere account ook de aandacht van hackers.

Verander je wachtwoord indien nodig

De tijd speelt in het voordeel van mensen met slechte bedoelingen. Door je wachtwoorden nooit te veranderen, riskeer je dat robots die duizenden combinaties proberen per seconde uiteindelijk het juiste wachtwoord vinden. Je kunt dit risico verminderen door je wachtwoorden regelmatig te veranderen. Doe dat ook wanneer je in de pers verneemt dat een bepaalde dienst gehackt werd of een database met wachtwoorden gestolen werd. Het is essentieel om dan je wachtwoorden te wijzigen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()