Menu
Terug

Kan je moeilijk kiezen tussen de Samsung Galaxy S20 en Apple iPhone 11? Wij helpen!

13 maart 2020

Zoek je het beste van het beste voor je nieuwe smartphone? Dan kom je snel terecht bij de verscheurend keuze tussen de nieuwe Samsung Galaxy S20 en de iPhone 11 van Apple. Maar welk toestel past het best bij jou? Wij helpen je kiezen!

Twee kemphanen

Met de lancering van de nieuwe Galaxy S20-smartphones heeft Samsung stevig met de spierballen gerold. Opnieuw staat de Galaxy S-reeks voor de meeste innovatie, spectaculaire displays en camera’s, en hardware van de bovenste plank. Is de nieuwe Samsung Galaxy S20 daarom beter dan de Apple iPhone 11? Dan hangt er van af … Daarom dat we in dit overzicht de twee kemphanen op de belangrijkste punten vergelijken. Zo kun je zelf beslissen wat jij belangrijk vindt.

samsung, galaxy, s20, s20+, ultra, apple, iphone 11, pro, max

Kleine nuance

Vooraleer we beginnen, moeten we die ‘twee’ hierboven nuanceren. Er zijn meer modellen. Van de Galaxy S20 zijn er drie versies: de S20, de S20+ en de S20 Ultra. Een overzicht van de verschillen vind je in ons eerder artikel over de nieuwe Samsung-telefoons. Het belangrijkste onderscheid is de schermgrootte (6,2, 6,7 en 6,9 inch) en gebruikte camera’s (de Galaxy S20 Ultra heeft veel meer megapixels en een betere zoom). Ook aan de kant van de iPhone heb je meer dan één model: de iPhone 11, de iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max. Daarnaast is er nog de iPhone Xr, maar die gaan we niet betrekken in deze vergelijking. Een overzicht van de drie iPhone 11-versies vind je hier. Uiteraard kun je bij Apple en Samsung nog meer variatie vinden. Zowel de iPhone 11 als de Galaxy S20-smartphones zijn beschikbaar in meerdere kleuren en met verschillende opslagcapaciteiten. Die opslag heb je nodig voor je apps en voor je mediabestanden.

samsung, galaxy, s20, s20+, ultra, apple, iphone 11, pro, max

Design

Het eerste wat opvalt, is dat de drie Samsung-smartphones qua design sterk op elkaar lijken. De schermen hebben een verschillende grootte en dus de toestellen zelf ook, maar qua design spreken ze dezelfde taal. Alle drie hebben Gorilla Glass 6 vooraan en gehard glas achteraan (de Galaxy  S20 Ultra is iets steviger). Bij de iPhone 11 is dat een beetje anders. In grote lijnen is het design van de iPhone 11 en de Pro-modellen hetzelfde, maar er zijn wel iets andere materialen gebruikt. De iPhone 11 gebruikt gehard glas en aluminium, de iPhone 11 Pro’s matglas en chirurgisch roestvrijstaal. Op een foto zie je het verschil niet zo, maar in de winkel kun je de twee naast elkaar leggen en merk je het verschil.

Waterdicht

Splash! Vroeger was dat geluid wel heel onheilspellend, maar zowel bij de iPhone 11 als de Galaxy S20 is een val in het zwembad - of erger - geen ramp meer. Zowel Samsung als Apple hebben hun toptoestellen voorzien van een IP68-certificaat. Ze kunnen dus tot een half uur onder water vertoeven zonder kapot te gaan. Hoe diep? De Galaxy S20’s kunnen officieel een diepte van anderhalve meter aan, de iPhone 11 twee meter en de Pro-modellen vier meter. Uiteraard zijn dit testlabcijfers onder ideale omstandigheden; in de praktijk laat je best je cocktail even staan en vis je meteen je smartphone uit het zwembad!

Scherm

De Galaxy S20-modellen hebben allemaal hetzelfde schermtype, enkel de grootte verschilt. En wat voor een display: een Dynamic AMOLED 2X-scherm waarop 1.440 x 3.200 pixels tonen. Wat een scherp beeld! Behoorlijk uniek is dat ze (optioneel) verversen aan 120 Hz of 120 keer per seconde, waardoor scrollen, video's bekijken en gamen supervloeiend verlopen. Films zien er ook zeer goed uit, dankzij ondersteuning voor HDR10+.

Bij Apple zijn er grotere verschillen tussen de iPhone 11 en de iPhone 11 Pro. Het goedkoopste model heeft een Liquid Retina HD LCD-display van 828 x 1.792 pixels, terwijl de twee Pro-versies uitpakken met een Super Retina XDR-display op basis van OLED-technologie. De Pro heeft een resolutie van 1.125 x 2.436 en de Pro Max 1.242 x 2.688. Ze zijn qua scherm dus veel meer vergelijkbaar met de Galaxy S20-modellen - al gaat het in alle gevallen om een zeer scherp beeld waarbij je niet snel individuele beeldpuntjes gaat kunnen onderscheiden.

samsung, galaxy, s20, s20+, ultra, apple, iphone 11, pro, max

Notch of niet?

Over het scherm gesproken: vind je een notch lelijk of maakt het je niet uit? De notch is de inkeping bovenaan het scherm waar de selfiecamera’s en andere sensors een plekje krijgen. Bij de iPhone 11 is die notch er nog, zij het minimaal. Samsung heeft hem helemaal weten te elimineren. Er is enkel een klein gaatje in het scherm voor de selfiecamera.

samsung, galaxy, s20, s20+, ultra, apple, iphone 11, pro, max

Megapixels

Op een topsmartphone verwacht je de allerbeste camera’s. En dat is precies wat zowel Apple als Samsung bieden. Allemaal bezitten ze multicamera’s, waarbij meerdere lenzen en sensors zijn voorzien. Die verschillende camera’s werken samen zodat je mooie foto’s van objecten dichtbij kunt maken, maar ook ver kunt inzoomen. De iPhone 11 heeft een dubbele camera (2 x 12 MP), de iPhone 11 Pro’s pakken uit met 3 x 12 MP. De extra camera heeft een telephoto-lens. De drie Galaxy S20-smartphones hebben altijd drie camera’s plus een DepthVision-camera die helpt om scherper te fotograferen. De Galaxy S20 en S20+ komen met 2 x 12 MP (breed en ultrabreedhoek) en een telelens waarachter 64 MP schuilt gaat. De Galaxy S20 Ultra pakt uit met een sensor van 108 MP (!) voor de breedhoeklens (die je het meest gebruikt), 48 MP voor de telelens en 12 MP voor de ultrabreedhoeklens (die je inzet om bijvoorbeeld een heel gebouw of iedereen in een kamer in beeld te brengen).

Zoomen

Word je wat overdonderd door de vele megapixels hierboven? Begrijpelijk, maar weet wel dat de cijfers niet alles vertellen. Een streepje uitleg over megapixels brengt misschien wel wat helderheid. Zowel Apple als Samsung zetten immers sterk in op het ver kunnen inzoomen. Dat kan op twee manieren: optisch en digitaal. Optisch is het beste, maar het moeilijkste. De iPhone 11 kan zo 2x inzoomen, de iPhone Pro-modellen 4x. Dankzij de vele megapixels kan er nog verder digitaal ingezoomd worden. Eigenlijk knip je dan een stuk van het beeld uit en toon je het in het groot. Vandaar dat die vele megapixels handig zijn, want zo’n uitgeknipte digitale zoom verliest natuurlijk veel megapixels. Hoe meer je digitaal inzoomt, des te minder megapixels er overblijven. Bij de Galaxy S20’s worden technologische snufjes gebruikt om optische en digitale zoom te combineren voor een hybride zoom (3x bij de Galaxy S20 en S20+, 5x bij de S20 Ultra). Dankzij die 108 MP kan de Ultra-versie puur digitaal tot 100x inzoomen. Een record, al zijn die 100x-foto’s uiteraard niet zo detailrijk als een niet-ingezoomd kiekje.

Selfies

De selfiecamera is voor veel mensen even belangrijk als de camera’s achteraan. De iPhones combineren een TrueDepth-camera met een 12-MP sensor, waardoor de iPhones portretten met mooie bokeh-effecten kunnen maken. De Galaxy S20 en S20+ bezitten een 10-MP Dual Pixel-camera, de S20 Ultra gaat alweer voor een record met 40 MP.

samsung, galaxy, s20, s20+, ultra, apple, iphone 11, pro, max

Batterij

De batterijen van de Galaxy S20-modellen variëren van 4.000 tot 5.000 mAh, wat logisch is omdat een groter scherm meer stroom verbruikt. Bij de iPhone 11-smartphones gaat het van circa 3.050 tot 4.000 mAh. Minder, maar in de praktijk is het verschil toch niet zo groot. Beide kun je draadloos opladen, de Galaxy S20 ondersteunt wel snelladen via de Qi-lader. Snelladen via de kabel is ook handig, omdat je in een half uur tijd de batterij weer serieus vol kunt tanken. De Galaxy S20 Ultra is wel een koploper met zijn 45-watt laadfunctie, al moet je daarvoor wel een speciale lader op de kop tikken.

samsung, galaxy, s20, s20+, ultra, apple, iphone 11, pro, max

Opslagruimte

De drie iPhones zijn beschikbaar met 64, 128 of 256/512 GB (iPhone 11 of iPhone 11 Pro). De Galaxy S20’s zijn er met 128 GB, met een speciale S20 Ultra-editie van 512 GB. Wel kun je bij de Samsung-smartphones het geheugen uitbreiden met een geheugenkaartje. Dat is geen optie bij de iPhones, je kiest dus best meteen een model met voldoende opslagruimte.

Video

De Samsung Galaxy S20-smartphones zijn de eerste op de markt die video kunnen maken in 8K-kwaliteit (via de achtercamera). Straf en heel leuk als je ook een 8K-televisie bezit. De keerzijde is wel dat 8K-videobestanden behoorlijk groot zijn. Filmen in 4K of Full HD kan echter ook, zelfs aan 240 beelden per seconde. Dat is leuk om mooie slow motion-beelden te maken. De iPhone 11-modellen maken geen 8K-video, maar doen voor de rest niet onder. Ook zij filmen in 4K en Full HD, met ondersteuning voor zeer hoge framerates. Een extra troef van de iPhone 11: hij kan met de selfiecamera Full HD-video's maken aan 120 fps. Opnieuw heel leuk in slow motion!

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()