Menu
Terug

Koopwijzer: De ideale laptop

23 april 2018

Het blijft een pittige uitdaging: een mobiele computer vinden die het exacte evenwicht vindt tussen je budget en je noden, en de beste technische specificaties. Deze handige gids zet je alvast op weg naar jouw ideale laptop.

Een laptop kopen doe je niet zomaar. Als je niet oplet, schaf je een laptop aan die net niet goed genoeg is voor jou. Daarom is het een goed idee om wat dieper in het onderwerp te duiken zodat je echt de geschikte keuzes kunt maken.Laptops kun je op vele manieren indelen. Dat maakt de zoektocht er niet makkelijker op. In plaats van de vele types te beschrijven, is het beter te starten bij jezelf. Stap één is bepalen wat jij nodig hebt en wat jij belangrijk vindt.

Waarvoor ga je hem gebruiken?

Ga je een laptop vaak buitenshuis gebruiken en moet je hem vervoeren in een tas? Dan zijn het gewicht en de autonomie (hoe lang de laptop werkt op een batterijlading) belangrijke aandachtspunten. Moet je veel meetings bijwonen en klanten bezoeken, dan wil je wellicht ook een apparaat dat tegen een stootje kan, en er zakelijk en elegant uitziet. In deze categorieën kom je ook flexibele toestellen tegen die je kunt omvormen van laptop tot tablet. Zo’n 2-in-1 of convertible is interessant als je ’s avonds naar de computer grijpt om even een film of serie op Netflix te bekijken, bijvoorbeeld. Met een convertible kun je het scherm loskoppelen van het toetsenbord, waardoor je toch met een lichtere en handigere tablet eindigt.

Design en prijs

Zoek je eerder een allround laptop die je niet echt mobiel gaat gebruiken? Is de grootste afstand die hij aflegt van de keukentafel naar de zitbank? Dan zijn het prijskaartje en het mooie design misschien belangrijker, net als een groter scherm. Deze gezinslaptops hebben misschien niet altijd de laatste technologische nieuwigheden aan boord, ze doen hun job wel uitstekend en zijn voor velen een uitstekende keuze. Vaak hebben ze een scherm van 15 inch, ideaal voor in de zetel of een thuiskantoor.

Gamers, maar ook mensen die veel zware applicaties draaien (zoals videobewerkingssoftware) zijn in de eerste plaats op zoek naar prestaties. Je komt dan snel uit bij zogenaamde desktopvervangers: grote laptops die stevig kunnen presteren, maar eigenlijk niet echt draagbaar zijn. Dat heeft te maken met het scherm van 17 inch en de grote batterij. Er zijn ook gespecialiseerde gamelaptops, vaak met een groot scherm, maar je hebt ze ook met een compactere 15-inch display. Eigen aan gamelaptops zijn functies waarvan het hart van een gamer sneller begint te kloppen. Een goed toetsenbord, een apart en stoer design, uitstekende koeling, snelle hardware en wellicht ook wat coole verlichting zijn zaken die elke gamer warm maken.

Het scherm bepaalt de grootte

Het zichtbaarste onderdeel van een laptop is het scherm. Dit is nu eenmaal het deel waar je uren aan een stuk naar zit te kijken. Een belangrijk onderdeel, dus. De schermgrootte wordt uitgedrukt in inch, net zoals bij televisies, en verwijst naar de schermdiagonaal. Laptops komen met schermen vanaf 10 tot 17 inch. Hoe kies je nu het juiste schermformaat voor jou? Bedenk dat kleine schermen geschikt zijn om aan documenten te werken en e-mails te verwerken, maar dat games en complexe applicaties met drukke menu’s minder goed getoond worden. Meerdere documenten of webvensters tegelijkertijd bekijken, zal ook moeilijker gaan op een klein scherm. Maar een groot scherm betekent ook een grotere laptop, met een bescheidenere autonomie.

Schermresolutie

De grootte van het scherm vertelt niet het volledige verhaal. Je moet namelijk ook kijken naar de schermresolutie. Dat is het aantal pixels dat je te zien krijgt, wat wordt uitgedrukt in horizontale pixels x verticale pixels. Heel wat laptops hebben een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels, ook bekend als Full HD. Op een klein scherm oogt die resolutie scherper dan op een groter, aangezien elk beeldpuntje bij die laatste groter is. De scherpte van een scherm is belangrijk, zeker als je lang op je laptop werkt of met beelden werkt. Een hogere resolutie laat ook toe om meer vensters op het bureaublad te tonen; de keerzijde is dat je soms de lettergrootte moet vergroten om alles goed leesbaar te houden. Bij de duurdere laptops kun je rekenen op 4K-resoluties, zoals 3.840 x 2.160 pixels. Het beeld dat je dan ziet, is verbluffend scherp. Zelfs met je neus op het scherm geplakt, zal je nauwelijks aparte beeldpunten onderscheiden.

Hoe belangrijk is de hardware?

Net zoals bij een auto hangen de prestaties van een laptop af van de totaalsom van de onderdelen. De processor is een belangrijke component, maar zonder de rugdekking van voldoende werkgeheugen en een goede grafische chip zal een supersnelle CPU toch een trage computer opleveren. Ook de opslag zal grote invloed hebben op hoe soepel een laptop functioneert. De processor blijft nog altijd het brein van de computer. De meerderheid van laptops bevat chips van Intel, maar er zijn ook toestellen met processors van AMD. Op zich zijn de verschillen tussen die merken niet zo groot. Intel heeft het echter niet eenvoudig gemaakt om processortypes te vergelijken. Een hoger getal wil niet per se zeggen dat de chip sneller is.

Je moet ook kijken naar bijhorende lettercodes om te zien waar een processor voor ontworpen werd. De allersnelste Intel-chips hebben een modelnaam die eindigt op ‘HK’ of ‘HQ’, zoals een Core i7-7820HK. Ze leveren maximale prestaties, maar verbruiken wel veel stroom. Computers die vooral lang moeten blijven werken op een batterijlading, zullen eerder een chip eindigend op ‘U’ hebben, zoals de Core i7-7700U. Chips als de Core m3 of met een ‘Y’ in de naam hebben dan weer specifieke voordelen, zoals een ontwerp voor heel dunne laptops of toestellen met een zeer laag prijskaartje.

Windows en macOS springen vrij efficiënt om met geheugen. Als je voornamelijk in Office of met een internetbrowser werkt, heb je geen berg gigabytes nodig. 4 of 8 GB kan dan volstaan. Wil je gamen, doe je aan video- of fotobewerking, of wissel je vaak tussen applicaties die naast elkaar draaien, dan zal 16 GB of meer comfortabeler werken. Interessant is dat je de meeste laptops later kunt uitrusten met meer geheugen. Het is een goedkope manier om een computer beter te laten presteren. Vind je het upgraden zelf te uitdagend, dan is dat iets dat de Solutions Corner in je MediaMarkt-winkel eenvoudig kan afhandelen.

Heb je een GPU nodig?

De derde ‘poot’ van de prestatiedriehoek is de grafische chip. Deze is niet enkel belangrijk voor gaming, maar heeft eveneens invloed op hoe vlot Windows of macOS presteert. Bij betaalbare laptops is de grafische chip geïntegreerd met de processor en kun je rekenen op degelijke prestaties, zolang je geen grafisch intensieve games wilt spelen. Ook bepaalde apps werken beter met een grafische chip, zoals grafische programma’s. 

Krachtigere laptops bezitten een aparte grafische chip, van Nvidia of AMD. Deze chips of GPU’s (Graphics Processing Unit) leveren een dubbele prestatieboost: niet enkel toveren ze graphics mooier en sneller op het scherm, ze bezitten eigen geheugen waardoor het eigenlijke werkgeheugen vrij blijft voor ander gebruik. Een geïntegreerde grafische chip zal het werkgeheugen aanspreken om grafische data te stockeren, waardoor er minder overblijft voor de app of het game.

Opslag in overvloed

Bij gezinslaptops en instapmodellen kom je nog harde schijven tegen. Maar de trend gaat toch richting SSD of Solid State Disk. Een SSD bestaat uit geheugenchips in plaats van metalen schijven die heel snel draaien. Daardoor zijn ze minder kwetsbaar en bovendien sneller. Alleen zijn SSD’s nog altijd wel wat duurder om te produceren. Daarom kiezen veel fabrikanten om laptops uit te rusten met een SSD én een harde schijf. De SSD heeft een capaciteit van 128 of 256 GB en bevat Windows en belangrijke apps; de harde schijf dient voor ‘trage’ bestanden. Denk dan aan mediabestanden, je documenten en savegames. De combinatie van de twee levert dus het beste van twee werelden op.

Je moet je ook afvragen hoeveel opslagruimte je echt nodig hebt. Dankzij de cloudtrend moet je minder bestanden op je eigen harde schijf bijhouden. Ook als je een NAS-oplossing in huis hebt, kun je grote bestanden daarop parkeren. Zo houd je opslagruimte op je laptop vrij. Naast het werkgeheugen uitbreiden is het vervangen van een harde schijf door een SSD een probaat middel om je laptop danig te versnellen. Bij de meeste laptops is de schijf vervangen niet extreem moeilijk, al is wat technische kennis zeker welkom. Een schijf vervangen kan ook via de Solutions Corner in je MediaMarkt-winkel.

Mag het ook mooi zijn?

Het design van een laptop is meestal een combinatie van functie en vorm. Voor een deel komt het dus op smaak neer - en daar is niks mis mee. Het zal niet verbazen dat de gebruikte materialen en afwerking luxueuzer worden naarmate het prijskaartje stijgt. Dat gezegd zijnde, ook instaplaptops zijn tegenwoordig vrij goed afgewerkt. Wel zal je bij duurdere laptops verfijndere zaken tegenkomen, zoals ranke scharnieren die heel duurzaam zijn en fijne motieven op het laptopdeksel. Van zo’n chiquere laptop kun je verschillende zaken verwachten. Het gebruik van aluminium en andere lichte metalen levert toestellen op die toch wat lichter zijn. Op papier lijken de verschillen soms klein, maar een laptop die pakweg anderhalve kilogram weegt, betekent in de praktijk veel minder gesleur dan eentje van drie kilogram.

Randapparaten aansluiten

Veel mensen hangen nooit iets aan hun computer. De aansluitingen aan de zijkanten van de laptop blijven jarenlang onbenut. Voor anderen zijn aansluitingen net wel belangrijk. Een HDMI-aansluiting heb je nodig om een projector aan te sluiten, USB-poorten zijn vereist voor externe schijven en USB-sticks. Via USB sluit je ook randapparatuur aan, zoals printers en mobiele toestellen. De meeste nieuwe computers komen met een aantal USB 3.0-poorten. Die zijn veel sneller dan oude USB-poorten en toch kun je oude USB-apparaten blijven gebruiken.

USB Type-C is een nieuwe USB-standaard die al goed ingeburgerd is bij smartphones en ook bij laptops steeds vaker opduikt. Los van de handige connector is USB Type-C ook veelzijdiger. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een toestel op te laden. Thunderbolt 3 zie je ook bij duurdere laptops, zelfs met dezelfde stekker als USB Type-C. Thunderbolt is even veelzijdig en kan bijvoorbeeld heel veel data vlug naar een externe schijf sturen. Een geheugenkaartlezer is dan weer een must als je veel fotografeert met een fototoestel.

Software

Tenzij je kiest voor een Apple-computer zal je laptop uitgerust zijn met Windows 10. Op elk toestel presenteert Windows hetzelfde, waardoor je software niet moet betrekken in je keuzestress. Je zal wel merken dat laptops met een aanraakscherm kunnen schakelen tussen een klassiek bureaublad en een tabletmodus. We raken daarmee ook een opvallend verschil tussen Windows en macOS aan: Apple ondersteunt geen aanraakschermen bij zijn computers. Een convertible moet je dus in de Windows-hoek zoeken.

Wie net die softwarezijde wat uitdagend vindt, kan overigens terecht bij de Power Service in je MediaMarkt-winkel. Voor 79 euro schaf je een jaar ondersteuning aan, inclusief het startklaar maken van je laptop. Dat omvat alle noodzakelijke dingen, zoals het instellen van e-mailaccounts, randapparatuur installeren en meer. Deel van die ondersteuning is ook hulp bij problemen, inclusief bij een computervirus.