Menu
Terug

Live tv-kijken via het internet doe je zo

18 juni 2020

Aan een tv kun je fantastisch veel plezier beleven, maar erg draagbaar is hij niet. Wil je onderweg wat tv-kijken, of even in een andere kamer op je laptop het nieuws of je favoriete serie meepikken? Dat kan gelukkig met deze apps en websites.

Apps die horen bij je tv-abonnement

Goed nieuws, tv-kijken op je laptop of smartphone is doodeenvoudig. Tenminste, als je al een tv-abonnement hebt bij een van de providers in Vlaanderen. Via de Proximus Pickx-app, Telenet Yelo Play (of Telenet TV indien je de recentste decoder gebruikt), de Orange TV-app, of TV Vlaanderen Live TV-app heb je in een wip toegang tot live tv. In sommige gevallen heb je niet alle zenders uit je abonnement, maar zelfs dan blijft dit de gemakkelijkste weg om online tv te kijken.

tv-kijken, online
tv-kijken, online

Stievie: puur online kijken

Ben jij een zogenaamde 'cord-cutter'? Iemand die geen traditioneel tv-abonnement meer heeft, maar uitsluitend via het internet tv-kijkt? Dan heb je vermoedelijk al van Stievie Premium gehoord. Voor 9,99 euro per maand kijk je live naar 18 zenders (VTM, één, Vier, Canvas, Q2, Vijf, Vitaya, TLC, CAZ, CAZ2, Zes, Discovery Channel, National Geographic, National Geographic Wild, Eurosport, Ketnet en VTM Kids). Je kunt ook programma's tot zes dagen geleden terug bekijken. Of opnemen voor later. Die opnames kun je zelfs zonder internettoegang gebruiken.

www.stievie.be     Android / iOS

VRT en VTM: gratis kijken

Wil je gratis tv-kijken, dan moet je uiteraard wat beperkingen aanvaarden. Maar zelfs dan kun je nog heel wat tv-uitzendingen bekijken. Het aanbod van de VRT vind je via de VRT NU-website of de bijhorende smartphone-apps. Het aanbod van VTM kun je dan weer raadplegen via VTM GO (ook via de website of app).

VRT NU     Android / iOS

VTM GO    Android / iOS

 

 

tv-kijken, online
tv-kijken, online

Streamingdiensten

Oké, oké, het is niet echt tv-kijken in de traditionele zin van het woord, maar tegenwoordig kijken we allemaal ook flink wat naar streamingdiensten. Netflix, Amazon Video, YouTube, ... noem maar op. Het spreekt voor zich dat je al die diensten ook gewoon op je smartphone, tablet of laptop kunt gebruiken. Zowel via een browser als via een eigen app. Netflix heeft bovendien de handige eigenschap dat je afleveringen of films kunt downloaden, zodat je er ook offline naar kunt kijken.

Google Cast en Apple AirPlay 2

Heel wat van de bovenstaande apps bieden de mogelijkheid om beeld en geluid naar een tv te sturen via Google Cast of Apple AirPlay 2. Dat is handig als je bij vrienden of familie iets op het grote scherm wilt zetten, of wanneer je op reis bent.

tv-kijken, online
tv-kijken, online

Buitenland

Ja, heel wat van deze mogelijkheden werken ook in het buitenland. Zo blijf je ook op vakantie mee met je favoriete serie. Al kunnen er wel beperkingen zijn. Zo is het mogelijk dat de eigenaar van de app die je gebruikt niet over de nodige rechten beschikt om een bepaalde serie in het buitenland beschikbaar te maken. Mogelijkheden zoals opnemen of herbekijken kunnen ook beperkt zijn. Kijk dat dus even na voor je vertrekt.

Dataverbruik

Erg handig is dat, tv kijken via het internet! Houd wel je dataverbruik goed in het oog. Zolang je op WiFi zit, is er normaal gezien geen probleem. Surf je via 3G/4G dan kan het erg snel gaan. Zelfs voor SD-video moet je al snel rekenen op 700 MB tot 1 GB per uur. Voor HD-streams is dat uiteraard een veelvoud. In sommige apps kun je via de instellingen de videokwaliteit aanpassen. En je verbruikt uiteraard minder data als je de kwaliteit lager instelt. Vooral op een klein smartphonescherm maakt dat vaak weinig verschil, tenzij dan in je portefeuille.

tv-kijken, online
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()