Menu
Terug

Maak scherpe foto’s met je smartphone

23 mei 2018

Niets zo vervelend als dat ene, magische fotomoment dat volledig verpest wordt door een onscherpe opname. Te weinig licht, te veel beweging? Maakt niet uit, deze tips houden je smartphonesfoto’s perfect scherp.

Houd hem vast

De eerste stap naar scherpe foto’s is een juiste houding. Veel mensen houden hun smartphone vast met uitgestrekte armen en dan heb je veel meer kans op onscherpe foto’s omdat elke beweging uitvergroot wordt. Je houdt de smartphone beter dichter bij je lichaam, met je armen geplooid en je ellebogen tegen je romp gedrukt. Houd je smartphone met beide handen vast - let er wel op dat je geen vinger voor de lens houdt.

Zachtjes tikken

Met de standaard camera-app van je smartphone moet je op de virtuele ‘ontspanknop’ op het aanraakscherm tikken om de foto te maken. Door die aanraking kan je smartphone bewegen. Om dat te voorkomen, kun je de zelfontspanner gebruiken, zodat er twee seconden liggen tussen tikken en klikken. Als je mensen fotografeert, verwittig hen dan wel, zodat ze niet gaan bewegen omdat ze denken dat je de foto al gemaakt hebt. Om sommige modellen kun je de volumeknop op de oortjes gebruiken als ontspanknop.

Stel goed scherp

Soms is een foto onscherp omdat de camera niet goed heeft scherpgesteld. In de meeste camera-apps kun je op het scherm tikken om te tonen waar jij wilt scherpstellen. En meestal wordt dan ook de belichting zo aangepast dat het onderwerp op dat punt goed belicht is - twee vliegen in een klap. Als er weinig licht is, kan de camera moeilijker scherpstellen. Vraag dan eventueel iemand om met de lamp van zijn of haar smartphone even bij te lichten tot de camera heeft scherpgesteld (en laat die lamp dan weer doven).

Neem de controle

Als er weinig licht is, zal de camera de sluitertijd langer maken om een goed belichte foto te krijgen. Daardoor stijgt de kans op onscherpe foto’s doordat jij of je onderwerp bewegen terwijl de foto gemaakt wordt. In sommige camera-apps kun je de sluitertijd manueel kiezen. Een goede vuistregel is om die niet langer dan 1/50 van een seconde te maken. Stel je de sluitertijd zo in, dan zal de camera de gevoeligheid (ISO-waarde) verhogen. Het gevolg is een iets minder goede beeldkwaliteit. Maar liever dat dan een wazige foto.

Stabiliseer je camera

Voor foto’s met lange sluitertijden kun je je smartphone niet lang genoeg stilhouden. Een ministatiefje speciaal voor smartphones is dan handig. Heb je er geen bij de hand, steun je smartphone dan op een tafel, de rand van een stoel of muurtje, tegen een paal, … Sommige duurdere smartphones hebben beeldstabilisatie aan boord. De camera probeert dan zelf om camerabewegingen tijdens de opname te compenseren. Soms lukt dat goed, soms niet.

Filmen met een gimbal

Gebruik je je smartphone om te filmen, dan is het nog belangrijker dat je toestel zo stabiel mogelijk blijft. Anders is het resultaat niet te bekijken zonder dat je zeeziek wordt. Gebruik een ministatiefje, zet de smartphone ergens op of houd hem zo stil mogelijk. Wil je filmen terwijl je zelf beweegt, overweeg dan om te investeren in een gimbal voor je smartphone. Zo’n gimbal zorgt ervoor dat je smartphone gestabiliseerd wordt terwijl je ermee wandelt. Je kunt je camera er ook soepel mee laten draaien.