Op enkele jaren tijd ging de gimbal, of het stabiliserende statief, van ‘leuk, maar onbetaalbaar’ naar ‘leuk, ik wil er ook eentje!’. We leggen je uit hoe zo’n ding werkt en waarom je er zo’n spectaculaire beelden mee kunt maken.
Het beeld wordt stabiel
De term ‘gimbal’ klinkt misschien een tikkeltje bizar. En we moeten toegeven: een gimbal is ook een gek toestel. De eerste keer dat je het gebruikt, kun je het haast niet geloven. Het is bijna magisch wat het doet: je camera of smartphone perfect stilhouden terwijl je opnames maakt. Het maakt daarbij niet uit hoe hard je beweegt. Je maakt moeiteloos vloeiende beelden, zonder een spoor van trillingen of schokken.
Ook voor foto's
Dat is heel handig bij het maken van video’s, maar ook als je foto’s neemt. Een gimbal stabiliseert bij het fotograferen net als een statief, maar is veel compacter. Daardoor kun je flexibeler vanuit verschillende standpunten fotograferen. Voor sporters en avonturiers is een gimbal helemaal top, want je maakt moeiteloos professioneel ogende video’s en foto’s tijdens het lopen, fietsen, skiën en zelfs kanovaren.
Van de NASA tot Hollywood
De techniek achter gimbals duikt overal op. Bij de NASA bijvoorbeeld, dat gimbals gebruikt om bijvoorbeeld radioantennes op satellieten of telescopen altijd perfect op een doel gericht te houden. Trillingen of de bewegingen van een ruimteschip worden dankzij de gimbal niet doorgegeven aan de telescoop.
Een gimbal blijkt ook onmisbaar in Hollywood, waar vooral het merk SteadyCam zeer bekend werd. Dankzij peperdure SteadyCam-harnassen, gedragen door cameramensen, werden totaal nieuwe beelden mogelijk. Denk aan longshots waarbij een personage gevolgd wordt terwijl het wandelt door een stad. Vroeger kon dat enkel door rails te leggen en daar met een camera op een karretje over te rollen, met een gimbal gaat het veel vlotter.
Slimme motors
De gimbals die je in statiefvorm koopt, zitten wel iets anders in elkaar. In plaats van de verschillende metalen ringen die in elkaar gemonteerd zijn, werken deze statieven met drie kleine motors die heel stil zijn en traploos werken. Traploos wil zeggen ‘niet in stappen’, dus met schokvrije bewegingen. Het kloppende hart van een gimbal is een computerchip die verbonden is met sensors die bewegingen registreren. Als de chip detecteert dat een trillende hand zorgt voor beweging, dan krijgt de gepaste motor het commando om exact de tegenovergestelde beweging te maken. En dat vele malen per seconde! Zo blijft de camera op de gimbal perfect stil.
Supervloeiend
Door de slimme technologie en grotere motors is een gimbal veel effectiever dan het stabilisatiesysteem dat ingebouwd is in je smartphone of fototoestel. Die systemen kunnen kleinere schokken wegwerken, maar niet bijvoorbeeld de bewegingen die ontstaan bij het wandelen. Een gimbal kan dat wel. Bij grotere bewegingen tonen ze echt hun nut.
Creatieve shots
De meeste gimbals hebben knoppen om de motor te bedienen. Ook dat maakt creatieve shots mogelijk. Sta stil en gebruik de gimbalknop om je smartphone of camera te laten draaien (pannen). Op een video wordt dat een vloeiend filmpje, veel mooier en scherper dan als je met het toestel in de hand zelf om je as was gedraaid. Compacte gimbals zijn ook ideaal voor professioneel ogende selfievideo’s.
Werken met apps
De meeste gimbals voor smartphones hebben een app die je installeert op je mobiele telefoon. Hiermee kun je allerlei instellingen aanpassen en de gimbal besturen via Bluetooth.