Menu
Terug

Is mesh-technologie dé oplossing voor trage en slechte WiFi?

19 augustus 2020

Oei, is de WiFi in de tuin of in de slaapkamer weer supertraag? Zo wordt thuiswerken of even chillen wel heel lastig… Gelukkig is er zoiets als mesh-technologie, nu te vinden op de nieuwe WiFi-routers. Maar hoe werkt het juist en hoe haal je het in huis?

Waarom werkt WiFi niet overal even goed?

In een ideale wereld maakt het niet uit waar je vertoeft in huis. Overal surf je even snel en vlot. In de praktijk blijkt vaak dat er geen goede WiFi-dekking is. Hoe komt dat? Helaas, er is geen eenduidig antwoord. Slome WiFi kan vele oorzaken hebben. Misschien volstaat de WiFi-router niet of staat het op een onhandige plaats, zoals een diepe kelder. Mogelijk zijn er zoveel andere WiFi-netwerken van de buren dat je eigen netwerk gestoord wordt. Of zijn er structurele zaken die hinderen, zoals een vloer uit gewapend beton of een schuifdeur uit meerdere lagen glas. Vaak zijn het zaken die je niet op 1-2-3 kunt veranderen. Moet je dan gewoon met trage wifi leren leven? Absoluut niet, want dankzij een nieuwe generatie WiFi-apparaten met mesh-technologie kun je altijd en overal een goede dekking krijgen.

mesh

Geen nieuwe mobiele toestellen nodig

We gaan je meteen geruststellen: meshtechnologie is niet iets totaal nieuw of anders dan WiFi. Het is een extra functie bij WiFi-verdeelpunten, soms ook aangeduid als ‘multiroom-wifi’. Dat is goed, want het betekent dat meteen het draadlos surfen upgradet door de bestaande WiFi-router te vervangen. Je moet niets veranderen aan je smartphone, tablet, laptop en andere toestellen die met WiFi werken. Oef!

mesh

Mesh-routers werken samen

Wat doe je wel? Die ene WiFi-router in de kelder die heel de woning moet dekken vervang je door meerdere toestellen of node die je strategisch door het huis verspreidt. Je plaatst één in de kelder, één in de keuken en één boven, bijvoorbeeld. Waar juist hangt wat af van de opbouw van je woning. Soms volstaan twee toestellen, soms drie, of zelfs meer als je echt in een kasteel woont. Het mooie aan mesh-toestellen is dat je altijd achteraf kunt uitbreiden. Koop er bijvoorbeeld eerst twee of drie in een voordelige pack. Blijken er achteraf nog dode WiFi-zones te zijn, dan voeg je simpelweg een node toe.

Heel wat slimmer

Maar meerdere WiFi-verdeelpunten in je huis plaatsen kon vroeger toch ook? Dat klopt, maar de nieuwe generatie mesh-toestellen zijn heel wat slimmer. Ze werken immers samen om één groot WiFi-netwerk te creëren en ook toestellen zoals je smartphone automatisch met de sterkste zender te verbinden. Als je boven zit te videochatten via Whatsapp en je loopt naar de eetkamer, dan schakelt je smartphone tijdens het wandelen van één zender naar het andere over. De verschillende mesh-nodes haken dus echt in elkaar en bouwen een slim WiFi-netwerk dat altijd en overal optimaal presteert.

Meerdere antennes

Toen je vroeger meerdere WiFi-punten in je woning plaatste, moest je naar elk punt een netwerkkabel brengen. Dat is niet altijd haalbaar. En ja, je kon sommige WiFi-punten draadloos met elkaar laten verbinden zodat die kabel niet nodig was. Maar dat ging gepaard met een halvering van de surfsnelheid. Ouch! De nieuwe mesh-toestellen verbinden ook draadloos met elkaar (de zogenaamde ‘backhaul’), maar met amper snelheidsverlies. Dat kan omdat ze veel meer radio’s en antennes bevatten. Als je snel internet wil op het terras, moet je dus gewoon een mest-toestel in het stopcontact steken. Voor dat je het weet is dat nieuwe WiFi-punt opgenomen in het netwerk en is het WiFi-bereik weer wat groter. Je hebt hier geen technische kennis voor nodig. Het instellen van deze type toestellen gaat grotendeels automatisch en via een app voor je mobiel toestel.

mesh

Over het stopcontact

Er zijn trouwens mesh-toestellen die met elkaar (en het internet) verbinden over het lichtnet. Dat is handig omdat je met minder toestellen een groter draadloos netwerk kunt opzetten. Als de backhaul over WiFi loopt, moet je elk mesh-toestel immers voldoende dicht bij een ander toestel plaatsen. Gebruik je het lichtnet, dan kun je een mesh-toestel echt aan de grens van het bereik van een ander apparaat plaatsen.

mesh

Interessante extra’s

Mesh-toestellen zijn volwaardige WiFi-routers met alle netwerkfuncties die je zou verwachten. Soms bezitten ze ook extra mogelijkheden die heel praktisch zijn. Zo kun je bepaalde modellen koppelen met Google Assistant en met de stem bedienen. Ze bieden ook vaak functies voor ouderlijke controle (om bijvoorbeeld de smartphone van een jongere beperkt te laten surfen) en gasttoegang. Er zijn zelfs mesh-toestellen van Linksys die het WiFi-veld gebruiken om inbrekers te detecteren!

Welke kies ik?

De meeste gereputeerde netwerkfabrikanten bieden mesh-apparaten aan, vaak in handige packs maar ook apart. Om te starten ga je minstens twee nodig hebben. Merken kan je meestal niet combineren. Dus als je kiest voor pakweg Devolo, D-Link, Huawei, Linksys of TP-Link, dan moet je achteraf als je eventueel een extra toestel aanschaft bij je gekozen merk blijven. Ook mooi meegenomen: omdat een mesh-toestel overal in het huis kan staan, hebben de meeste fabrikanten gezorgd voor een mooi design. Zo kun je in een woonkamer plaatsen zonder dat de kamer helemaal ontsierd wordt! Let bij het aankopen ook op de maximale overdrachtsnelheid die een mesh-toestel kan bieden. Daar zit wel wat verschil op, wat je vooral merkt als je met veel simultane gebruikers zit.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()