Menu
Terug

Met deze tips maak je buiten de mooiste foto’s van vrienden en familie

17 juni 2021

Je eerste samenkomsten met familie en vrienden deze zomer worden onvergetelijk met prachtige foto's. Hopelijk zit het weer wat mee en kun je genieten van de zon. Hoe maak je met jouw smartphone de mooiste herinneringen aan deze dagen? Met onze handige fototips natuurlijk!

1. Kies je locatie (thuis)

Als je thuis een grote tuin hebt, kun je daar afspreken. Je kunt natuurlijk foto’s maken terwijl iedereen zit (daarover verder meer), maar het is ook leuk om een groepsfoto te maken. Kijk vooraf eens rond waar je een groepsfoto het best kunt maken. Is er voldoende plaats voor iedereen, leidt de achtergrond niet te veel af (voor de composthoop is geen goed idee), en waar gaat de fotograaf staan (op de composthoop is geen goed idee)?

2. Kies je locatie (buiten)

Heb je geen tuin? Niet getreurd, je kunt ook buiten afspreken in een park, op een grasveld of in een bos waar je mag wandelen. Wil je bij je vrienden of familie overkomen als een echte pro? Ga dan vooral al eens een kijkje nemen op de afgesproken locatie. Zoek naar de mooiste plekjes om foto’s te maken en maak daar al een foto van als referentie. Zo kun je op de dag zelf je gezelschap feilloos naar de beste spots gidsen.

3. Kijk naar het licht

Tenzij je ervoor kiest om op een zwaarbewolkte dag buiten te zitten, zal er genoeg licht zijn voor mooie foto’s. Maar kijk uit voor felle zon. Als je mensen in de volle zon zet, zullen ze hun ogen dichtknijpen of verbergen achter een donkere zonnebril. De mooiste foto’s maak je daarom bij zacht, diffuus licht, bijvoorbeeld in de schaduw van bomen of van een muur. Let dus bij je locatiescouting (tip 1 en 2) ook op waar de zon staat!

4. Kijk uit voor kleuren

Besluit je op basis van de vorige tips dat je mensen gaat fotograferen in de buurt van een tuinmuur? Goed plan, tenzij je die muur geschilderd hebt met een kleur. Wie in de buurt gaat staan, krijgt dan onvermijdelijk een kleurtje - naast een bordeauxrode muur zien mensen er rood uit. Bij een witte of grijze muur heb je dat probleem niet. Als je muur overschilderen geen optie is, houd je best wat afstand van zo’n kleurvlak.

5. Eten op tafel, camera weg

Gaan jullie buiten iets eten? Smakelijk dan, maar leg de camera of smartphone alsjeblieft weg. Slechts een heel kleine minderheid van de wereldbevolking ziet er aantrekkelijk uit terwijl ze aan het eten is. Niemand staat graag met bolle kaken of uitstulpende lippen op de foto. Doe jezelf een plezier en eet gewoon mee met de rest. Maak wel wat foto’s van de hapjes en drankjes als herinnering.

6. Het is geen begrafenis

Als je deze zomer eindelijk weer mag samenkomen met familie en vrienden, is dat een reden voor vreugde. Zorg dat je foto’s dat ook tonen. Als mensen te serieus poseren, maak dan een grapje (of laat iemand anders een grap vertellen) zodat ze spontaan moeten lachen op het moment dat je de foto maakt. Dat komt veel natuurlijker over dan iemand die zijn best doet om geforceerd te lachen voor een foto.

7. Let op het onverwachte

Tenzij jouw familie de Kardashians zijn, zijn je familieleden (en vrienden) geen professionele modellen. Als gewone mensen merken dat ze op de foto gaan staan, gedragen ze zich vaak minder spontaan. De truc is om ze aan je aanwezigheid te laten wennen en dan onverwacht een foto te maken zonder dat het opvalt. Zodra mensen vergeten dat je er bent, zullen ze zichzelf een beetje laten gaan. Wees klaar voor die vluchtige momenten.

8. Leg diepte in je foto’s

Bij groepsfoto’s zullen veel mensen spontaan op een rechte lijn naast elkaar gaan staan, met de fotograaf net in het midden, alsof ze op een klasfoto moeten. Dat eindigt met een foto die even saai is als het laatste lesuur op vrijdagnamiddag. Laat mensen beter een halve cirkel vormen of laat ze diagonaal gaan staan. Zet jezelf ook niet in het midden, maar meer naar links of rechts. Zo krijg je een veel dynamischere groep.

9. Foto’s met een hoek af

Een horizon loopt horizontaal. Om dat te begrijpen, hoef je geen geleerde te zijn, maar er is geen enkele reden waarom dat op je foto ook altijd zo moet zijn. Je maakt veel leukere foto’s als je de camera wat schuin houdt. Kies eerst waar je op wilt focussen, het gezicht van enkele vrienden of een glas met een cocktail bijvoorbeeld, en draai je camera dan een klein beetje naar links of naar rechts. Overdrijf niet, want dan lijkt het alsof de fotograaf dronken was.

10. Ga hoog en laag

Maak niet elke foto vanuit hetzelfde standpunt - terwijl je als fotograaf staat of zit. Houd je camera hoog of juist laag, om zo vanuit verschillende hoeken te fotograferen. Dat zorgt voor afwisseling. Je moet nu ook niet plat op de grond gaan liggen of de camera op een meter boven iemand anders houden. Een extreem kikker- of vogelperspectief zorgt niet voor flatterende foto’s of mooie herinneringen, en daar is het toch om te doen.

11. Gebruik de bokeh- of portretmodus (niet)

De meeste moderne smartphones hebben tegenwoordig een portret- of bokehmodus aan boord. Als je hiermee fotografeert, wordt de achtergrond wazig gemaakt. Mooi, want daardoor springt de persoon op de foto meer in het oog. Maar je ziet niet of bijna niet meer waar de foto gemaakt is. Wissel daarom af tussen foto’s met en zonder vage achtergrond.

12. Gebruik de telelens

Heel wat smartphones hebben tegenwoordig een telelens. Als je die gebruikt, zoomt je camera in en dan kun je wat verder van je onderwerp gaan staan. Dat geeft zeker voor portretten vaak een veel natuurlijkere foto dan met de gewone (groothoek)camera, waar mensen vaak een joekel van een neus hebben omdat de fotograaf te dichtbij stond. Wil je de hele groep vrienden op de foto krijgen, dan gebruik je wel de groothoek- of ultragroothoeklens van je camera.

13. Nabewerken

Een smartphone maakt goede foto’s, maar vaak kunnen ze nog een beetje beter worden door er een mooi filter op te leggen. Dat kan in Instagram of in een app als Snapseed. Gebruik wel dezelfde filter voor alle foto’s van een feestje, zodat ze er ook allemaal hetzelfde uitzien. Wat je niet wilt doen, is een foto een heel donkere filter geven, de volgende een heel kleurrijke, dan weer anders, ...

14. Deel je foto’s

De foto’s die je maakt, zijn een mooie herinnering aan een (hopelijk) fijne dag, en je wilt ze graag delen met je familie en vrienden. Dat kan heel eenvoudig via een WhatsApp-groepje. Je kunt je foto’s ook toevoegen aan een album in Google Photos (Android/iOS) of Apple Fotos (iOS), en dat album delen met iedereen. Je kunt er zelfs een gedeeld album van maken, zodat ook anderen die aanwezig waren, er hun eigen foto’s aan kunnen toevoegen.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()