Menu
Terug

Het mooiste fotoboek in 12 stappen

04 augustus 2020

Een familiefeest, een huwelijk of een verjaardag: er zijn tal van gelegenheden om een fotoboek van te maken. Het is ook veel leuker om in een echt boek te bladeren dan om foto’s online te bekijken. Maar hoe begin je eraan?

1. Verzamel je foto’s

Nog voor je aan het boek begint, verzamel je alle foto’s die in aanmerking komen, zoals alle foto’s van een mooie reis vorige zomer. Je kunt bestanden gewoon samen in een map op je computer zetten, of bewaren in Google Fotos, Apple Fotos, Adobe Photoshop Express, … Als je in RAW-formaat fotografeert, dan moet je eerst je foto’s bewerken in een programma zoals Adobe Lightroom.

fotoboek

2. Strenge selectie

De drang zal groot zijn om aan het boek te beginnen, maar je kunt best eerst een selectie maken. We maken sowieso veel meer digitale foto’s dan nodig; alleen de echt goede verdienen een plaatsje in je fotoboek. De minder goede vallen sowieso af. In de meeste fotosoftware kun je een score of sterren toekennen aan foto’s. Als je dat consequent doet, vind je makkelijk de beste terug.

fotoboek

3. Verbeter je foto’s

Bekijk nu elke foto die je overhoudt. Zijn de kleuren en het contrast goed? Moet je hem wat bijsnijden zodat een storend element niet mee in je boek komt te staan? Met je favoriete fotosoftware is het makkelijk om je foto nog net dat tikje beter te maken. De meeste software om fotoboeken te ontwerpen laat je toe om dat te doen terwijl je je album maakt, maar het is beter om dat vooraf te doen.

4. Controleer de scherpte

Tegenwoordig kun je met elke camera en smartphone foto’s maken die groot genoeg zijn om in een fotoboek te drukken. Alleen als je de foto heel hard zou bijsnijden, is hij misschien niet groot genoeg. Maar dan waarschuwt de software je sowieso. Het is wel een goed idee om extra te controleren of de foto wel scherp is. Als de autofocus niet goed gewerkt heeft, is hij soms wazig. Zoom in op 100% om de scherpte te beoordelen.

5. Maak een verhaal

Je hebt nu alle foto’s verzameld en afgewerkt. Nu kun je nadenken over wat je met die foto’s wilt vertellen. Soms ligt het voor de hand om de foto’s chronologisch te plaatsen, bijvoorbeeld als je een album over je huwelijksdag maakt. Bij een meerdaagse reis kun je ook een thematische aanpak kiezen. Je deelt de foto’s dan in per onderwerp, zoals zon en strand; uitstapjes; en eten en drinken. Jij kiest zelf!

fotoboek

6. Verschillende types

Er zijn twee soorten fotoboeken. Een fotoboek op digitaal bedrukt papier is het betaalbaarst. De afdrukkwaliteit is te vergelijken met een mooi magazine of boek. Een fotoboek op fotopapier is wat duurder, maar de kwaliteit is ook beter. Je kunt meestal nog kiezen tussen mat of glanzend fotopapier. Beide types zijn verkrijgbaar met een zachte (goedkoper) of harde kaft (steviger).

fotoboek

7. Kies je formaat

Vervolgens selecteer je een formaat voor je boek. De afmetingen van een fotoboek bepalen hoe groot je foto’s afgedrukt worden en hoeveel foto’s er op een pagina passen zonder te klein te worden. Grote formaten zijn duurder, maar maken meer indruk. Kleinere zijn handig om mee te nemen en passen zeker in je boekenkast. Je kunt ook kiezen tussen staand, liggend of vierkant formaat.

8. Maak de opmaak

De online bestelsoftware voor een fotoboek geeft je allerlei mogelijkheden om je fotoboek vorm te geven. Je kunt kiezen uit vaste thema’s zoals huwelijken, reizen of baby’s. Met een thema krijgt ook elke pagina een bijpassende achtergrond. Kies een thema dat bij je foto’s past. Je kunt ook zonder thema werken: dan zijn er geen achtergronden op de pagina. Dat oogt rustiger en is voor sommige projecten beter.

9. Kies je pagina’s

In de software kun je kiezen uit tientallen paginalay-outs. Die bepalen hoeveel foto’s per pagina geplaatst worden en hoe ze op de pagina staan - bladvullend, naast of onder elkaar, recht of schuin, … Wissel deze paginasjablonen af. Als je steeds hetzelfde gebruikt, bijvoorbeeld één foto in het midden van de pagina, wordt je boek eentonig. Wissel je op elke pagina van opmaak, dan riskeert je boek een rommelige indruk te maken.

fotoboek

10. Plaats je foto’s

In de bestelsoftware zit vaak een optie om een ‘automatisch’ fotoboek te maken. Daarbij worden je foto’s in chronologische volgorde geplaatst. Het programma wisselt dan zelf het formaat en de schikking van de foto’s af. Dat gaat snel en levert soms een mooi resultaat op. Je kunt de schikking altijd nog aanpassen door foto’s weer te verwijderen of te wisselen, of door een andere paginaopmaak te kiezen.

11. Zet tekst en titels

Via de software kun je titels en bijschriftjes bij je foto’s plaatsen. Dat is handig bij een reisboek - dan moet je niet alles uitleggen aan wie het boek bekijkt. Kies een rustig lettertype dat goed leesbaar is en let erop dat je tekstjes niet te groot of te klein op de pagina staan. Ook op de coverpagina van je fotoboek komt een titel die goed omschrijft wat jouw boek wil tonen.

12. Kwaliteitscontrole

Als je fotoboek afgewerkt is, kijk het dan nog eens goed na voor je het bestelt. Kijk na of alle foto’s goed geplaatst zijn, en of er geen stukken afgesneden zijn. Controleer de plaatsing van de foto’s en paginasjablonen. Lees alle teksten nog eens na, of beter nog: laat iemand anders dat doen. Kijk de titelpagina extra na, want fouten daarop vallen harder op. Nu ben je klaar om te bestellen, en dan is het gewoon wachten op je fotoboek!

Tip: MediaMarkt-fotoboeken 

Bij de fotoservice van MediaMarkt vind je fotoboeken op papier en op fotopapier, met verschillende formaten en covers (softcover, hardcover, linnen cover, lederen cover). Je kan je boek in de browser maken en bewaren: je hoeft dus geen software op je computer te installeren. Je kan het boek thuis laten bezorgen of afhalen in je MediaMarkt-winkel. 

fotoboek
Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()