Menu
Terug

Negen zaken waarop je moet letten bij de aankoop van een smartphone tijdens de solden

24 juni 2019

De soldenperiode is het perfecte moment om eindelijk je oude smartphone te vervangen door een nieuwe. Nu kun je een echt koopje doen en voor een goedkope prijs een toestel met een fantastische camera of een groter scherm bemachtigen. Maar welk toestel kies je? 

Wat is jouw ideale smartphone?

De juiste smartphone kiezen is best uitdagend. Er zijn heel veel toestellen, elk met pluspunten en handige extra’s. Het prijskaartje speelt natuurlijk ook een rol. En net daarom is de soldenperiode een ideaal moment om een smartphone te kopen. Voor een zachtere prijs verover je een beter toestel. Maar hoe herken je die droomsmartphone? Het antwoord: richt je op de belangrijke zaken (voor jou). Gewapend met onderstaande tips kun je beginnen aan de jacht. Een bezoekje brengen aan je lokale MediaMarkt-winkel om in alle rust een smartphone te selecteren, is dus een goed idee - met het nodige advies van de MediaMarkt-experts op de winkelvloer!

Drie, vier of meer camera’s?

Bijna iedereen fotografeert en filmt met zijn smartphone. Daarom dat nieuwe toestellen altijd uitpakken met betere camera’s. Premiummodellen fotograferen inmiddels echt op hoog niveau. De zaken om naar uit te kijken als je jaagt op een topper op film- en fotografievlak zijn meerdere camera’s, optische beeldstabilisatie en een laag diafragma. Dit getal ziet eruit als ‘f/2’ en geeft aan hoe goed een smartphone fotografeert als er minder licht is. Onder f/2 is goed, f/1,8 of lager is uitstekend. Meerdere camera’s op de achterkant? Check of je dan kunt rekenen op een grote zoom of macrofunctie. Zo kun je nog creatiever zijn!

Selfiecamera’s

Ook aan de voorkant duiken dubbele camera’s op, soms zelfs bijgestaan door een 3D-sensor die gezichten scherper helpt vastleggen. Ja, de selfiecamera wordt stilaan even goed als de camera’s achteraan. Er zijn zelfs smartphones met betere camera’s aan de voorkant. Voor geslaagde selfiefoto’s is een breedhoeklens handig.

Grotere schermen

Bigger is better - zolang de smartphone nog in je handtas of broekzak past. Gelukkig hebben de betere smartphones dunne schermranden. Hierdoor kun je een maatje groter gaan qua scherm zonder dat het toestel zelf groter wordt. De schermgrootte bepaalt trouwens minder de prijs dan de resolutie (aantal beeldpunten op het scherm). Hoe hoger de resolutie (4K bijvoorbeeld), hoe scherper het beeld. Voor wie veel op zijn smartphone kijkt en leest is dit echt wel belangrijk.

Ga ultrabreed

Het viel je misschien op dat sommige smartphones langer zijn dan andere. Dat komt omdat hippe toestellen ultrabrede schermen bezitten. Waarom? Zo krijg je een groter scherm zonder dat de breedte van het toestel toeneemt - en je de smartphone dus met een hand kunt bedienen. Een zeer breed scherm is ook fijn bij het bekijken van video’s en als je even wilt gamen. Filmliefhebbers: voor jullie is HDR-ondersteuning een pluspunt.

Langer werken

Een grotere batterij is beter omdat je dan je smartphone langer kunt gebruiken zonder op te moeten laden. 3.500 mAh is prima, 4.000 mAh of meer nog beter. Ook handig: een snellaadfunctie die bijvoorbeeld in een half uur de batterij grotendeels voltankt. Let wel: hier heb je een speciale lader voor nodig - meestal steekt die mee in de doos. Draadloos opladen vinden veel mensen praktisch, al gaat het wel trager dan met een kabel.

Design ontmoet functie

Design is smaak, en smaak is persoonlijk. Een smartphone uit metaal, glas of keramiek, jij kiest wat je het mooist vindt! Maar houd je ogen open voor zaken die ook praktisch zijn, zoals geharde glaslagen over het scherm die krassen voorkomen, behuizingen die tegen regen en gemorst bier kunnen, en selfiecamera’s die weinig plaats innemen.

Goede grip

Vergeet ook de achterzijde niet! Dit is het deel van een smartphone dat je in de hand vasthoudt. Het moet dus goed aanvoelen en veel grip geven. Bij instapmodellen wordt er gekozen voor kunststof, bij middenklassers en hogere modellen voor glas, metaal en keramiek. Kies iets mooi dat je goed kunt vasthouden als je bijvoorbeeld de roltrap moet afstormen om je trein te halen.

Hoe hard gaat de hardware?

We gaan je niet lastigvallen met een lijstje chipnamen die je mee naar de winkel moet nemen. Weet gewoon dat een snelle chip noodzakelijker wordt naarmate je uitdagendere dingen wilt doen. Filmen en videobewerking in 4K bijvoorbeeld, of gamen. Als je over dit aspect twijfelt, kun je altijd advies vragen in de winkel of via de chatfunctie online.

Software

Als het gaat om smartphones heb je de iPhone met iOS en alle andere smartphones met Android van Google. Wil dat zeggen dat al die Android-smartphones identiek zijn? Neen, want elke fabrikant voegt nog zijn eigen geheime saus toe, in de vorm van apps, een eigen look en zelfs speciale functies. Je hebt ook toestellen die net wel gaan voor een ‘pure’ Android-ervaring. In elk geval is een nieuwere Android-versie beter.