Menu
Terug

Nieuws vanop de CES 2021: de toekomst klopt op de deur

14 januari 2021

Elk jaar in januari ontdek je op de Amerikaanse CES-beurs (Consumer Electronics Show) wat er zit aan te komen op het vlak van nieuwe tv’s, smarthome, audio en meer. Normaal in Las Vegas, in 2021 volledig online. Dat scheelde ons 20 uur vliegen!

Virtueel event

Elk jaar neemt de CES-beurs verschillende hotels en gebouwen in Las Vegas over om de nieuwste technologieën te introduceren. Tv-fabrikanten tonen hier graag hun nieuwe modellen die ze later in het jaar in de winkels leggen, maar de CES is ook steeds meer een beurs voor heel wat andere innovatieve producten. Nieuwe robots en zelfrijdende auto’s, bijvoorbeeld. Dit jaar is dat wat minder omdat er geen fysiek event plaatsvond. Maar niet getreurd, want er was wel een digitale CES waar de grote merken hun coolste tech bovenhaalden. Dit zijn de grootste trends en knapste gadgets die op in 2021 op ons afkomen.

ces 2021
ces 2021

De butler die je verdiend hebt

Al die verplichte huishoudelijke klusjes, ben je die ook zo beu? Samsung sleutelt aan een oplossing: robots! Robotstofzuigers bestaan natuurlijk al (ook op de CES werden nieuwe modellen voorgesteld), maar een trio van nieuwe Samsung-robots is nog behulpzamer. De Bot Handy bijvoorbeeld is een echte butler. Dankzij zijn robotarm kan deze rijdende helper onder meer de vaatwasser inladen - en hopelijk ook uitladen -- of je een drankje brengen terwijl je in de zetel onderuitgezakt zit te bingewatchen. Het zijn nog prototypes, maar wij beginnen alvast te oefenen. “Nog een gin tonic, Jeeves!”

De oprolbare smartphone

"Hallo, hoe krijg je zo’n grote smartphone in je broekzak?" - "Het is de LG Rollable, meneer." Het scherm rolt uit als je hem gebruikt en rolt weer dicht zodat je een compactere smartphone krijgt. LG toonde al eerder grote oprolbare tv’s (en nu ook op de CES zelfs in een transparante versie!), maar brengt het concept nu ook naar een mobiel toestel. De Rollable zou dit voorjaar gelanceerd worden in Zuid-Korea voor een prijs die ergens richting 2.300 dollar neigt. Nu op de CES, binnenkort in je broekzak?

ces 2021

Hier zijn de tv’s van 2021

Wat zijn de grote tv-merken van plan dit jaar? Op de CES kom je dat (grotendeels) te weten. Samsung, LG, Sony en TCL onthulden meer of minder van de tv’s die binnen enkele maanden de winkels zullen bereiken. Bij Samsung is het grote nieuws de introductie van Neo QLED, met tien keer meer led’s dan voorheen. Dat biedt extra voordelen: een hogere helderheid, brede kijkhoeken en realistische kleuren. Neo QLED komt naar verschillende 4K- en 8K-modellen die in de loop van het voorjaar ons bereiken. Wil je echt het allerbeste dat Samsung je kan bieden? Op de CES toonde het ook een 110-inch topper met het indrukwekkende microLED-technologie.

Sony pakt bij vijf tv-families uit met de Cognitive Processor XR, een nieuwe chip die beter is in upscaling en contrast. Het zou ook – samen met een nieuwe koeling – voor het eerst een OLED-tv opleveren die extreme HDR-prestaties voorlegt. Ook bij LG staan OLED-tv’s met betere HDR-prestaties op het menu. Onder de naam OLED Evo verschijnt er een reeks premium-tv’s met 20 procent betere helderheid (onder meer de G1, C1 en A1). Nog op het menu: een 42-inch OLED-tv en Google Stadia-gamestreaming. LG zet eveneens in op LCD-tv’s. QNED Mini LED TV is een mondvol, maar betekent dat deze toestellen nog meer led’s gebruiken om een beter contrast te bieden. Panasonic van zijn kant introduceerde een nieuw topmodel, de JZ2000, uitgerust met AI en meer speakers voor overtuigende audioprestaties.

Waar is de vingerafdruklezer?

Je smartphone of tablet ontgrendelen door hem even aan te raken. Het is superhandig en werkt ook goed dankzij snelle vingerafdruklezers. Meestal zit zo’n lezer in een knop verwerkt, onder het scherm of aan de zijkant. De volgende stap: een onzichtbare scanner in het scherm. Dat is geen sciencefiction meer, er zijn al high-end smartphones mee uitgerust. In 2021 wordt zo’n scanner in het scherm pas echt wijdverspreid. Op de CES presenteerde Qualcomm (dat onderdelen maakt die bijna elke smartphonefabrikant gebruikt) een nieuwe scanner die sneller en groter is. Het grote voordeel: je moet niet heel precies je vinger plaatsen om je mobiele toestel te ontgrendelen.

ces 2021
ces 2021

Door de mist je bad niet vinden

Aan de kraan draaien in bad vinden we eerlijk gezegd niet zo vermoeiend, maar wie toch de ultieme handenvrije badervaring zoekt, kan bij Kohler stemgestuurde badkranen vinden. Ultiem? Jawel, want de meest luxueuze uitvoering van circa 16.000 dollar komt met sfeerverlichting en een mistmachine. Neen, we weten ook niet waarom. Het Amerikaanse merk introduceerde vorig jaar op de CES al een stemgestuurde wc met surroundspeakers.

OLED op je bureau

OLED-tv’s zijn zeer geliefd en bij smartphones is deze schermtechnologie het van het. Laptops en monitoren met een OLED-paneel zijn echter nog zeldzaam. Dit jaar komt daar verandering in. Er worden nu meer OLED-schermen geproduceerd, zodat er nu wél voldoende overblijven voor andere soorten producten. De eerste laptops met OLED-scherm en OLED-monitoren staan nu al in de winkel, later dit jaar kun je er meer verwachten.

ces 2021
ces 2021

Net iets meer scherm

Over laptops gesproken, een subtiele, maar merkbare trend bij laptops is de overstap naar bredere schermen. Waar de meeste modellen een 16:9-verhouding hebben, doken er op de CES meer toestellen op met een 16:10-scherm, onder meer bij HP. Dat lijkt geen misschien geen groot verschil, maar hierdoor wordt je bureaublad circa elf procent groter. Het wordt zo makkelijker om twee apps naast elkaar te openen of in creatieve apps meer van je project te tonen.

Zingen onder de douche mag

Bluetooth-speakers zijn populairder dan ooit. Een van de meest verkochte speakers zijn de modellen uit de Charge-reeks van JBL. En aangezien het merk dit jaar 75 jaar bestaat, is het maar logisch dat er ook een nieuwe editie verschijnt. De Charge 5 is volledig stof- en waterdicht, en komt met zijn kenmerkende design dat doet denken aan een groot gepantserd blik bier. De ingebouwde batterij van 7.500 mAh is goed voor 20 uur muziek of kan gebruikt worden om je smartphone op te laden. Vandaar 'Charge', nietwaar? De Shower Power-speaker van Ampere heeft een minstens even toepasselijke naam. Deze luidspreker voor in de douche kun je veilig gebruiken. Er komt geen stroomkabel aan te pas, want het toestel haalt zijn stroom uit het stromen van het water. Waar is die playlist met ‘shower hits’ weer naartoe?

ces 2021
ces 2021

Iedereen wil Dolby Atmos

Dolby Atmos levert 3D-geluid dat je echt in het midden van de actie zet. Dat maakt het tot de must-have functie op soundbars die in het komende jaar verschijnen. Samsung heeft er een aantal voorgesteld op de CES, gaande van betaalbare modellen tot een nieuw vlaggenschip met 9.1.4-kanalen en draadloze speakers voor achter de sofa. Dolby Atmos is er trouwens niet enkel voor filmliefhebbers, ook gamers houden er van. Dat hebben ze bij Panasonic zeker begrepen, want op de CES presenteerde het zelfs een exclusieve Final Fantasy Online-editie van een 2.1-soundbar. Andere merken (zoals JBL met de nieuwe Bar 5.0 MultiBeam en Samsung) denken ook aan gamers, onder meer met speciale gamegeluidsmodi.

Lekker!

De meeste soundbars zijn lange, rechte staven. Vind je dat maar niets? LG heeft een alternatief voor je. De QP5 Éclair heeft de vorm van het bekende Franse gebakje, laten we zeggen, en is een zeer kleine Dolby Atmos-soundbar die goed past bij kleine woonkamers. We krijgen er wel een beetje honger van.

ces 2021
ces 2021

Waar vind ik Luke Skywalker weer?

Er zijn gewoon te veel goede series en films die je via streaming kunt bekijken. Hoe spoor je nu die ene film op? Alle streamingdiensten aflopen is niet nodig met Google TV. Deze nieuwe software komt naar nieuwe televisies, onder meer van Sony en TCL. Google TV doet alles wat Android TV deed, maar komt met een nieuwe interface die zoeken over streamingdiensten heen mogelijk maakt en beter werkt met spraaksturing van de Google Assistant.

Mondmasker met Bluetooth

Het verbaast ons eerlijk gezegd dat dit er nog niet was: een mondmasker met geïntegreerde Bluetooth-oortjes. Zo heb je iets om naar te luisteren terwijl je op een veilige manier op 1,5 meter afstand voor de winkel in de rij staat! De MaskFone is trouwens slimmer dan eerst lijkt. De ontwerpers stopten ook een microfoon in het masker zodat je handenvrij en gemaskerd kunt telefoneren.

ces 2021
ces 2021

“Schat, er beweegt iets beneden”

De nieuwste WiFi-routers brengen niet enkel een snel draadloos netwerk in de lucht. Een onverwachte bonus van de WiFi 6E-technologie is dat het ook kan gebruikt worden om beweging te detecteren. Als iemand rondloopt door een WiFi-netwerk, dan veroorzaakt dat immers kleine storingen. Onder meer een nieuwe router van Linksys kan dat detecteren en lokaliseren, en je inlichten als je manlief ’s nachts weer op plundertocht trekt richting de koelkast.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()