Menu
Terug

Olympus PEN E-PL9: Camera met klasse

06 augustus 2018

We maken vandaag allemaal foto’s met een smartphone. De Olympus PEN E-PL9 biedt je een betere fotokwaliteit in een kleine, stijlvolle verpakking. Dankzij het aanraakscherm is de camera erg makkelijk te bedienen.

Leren op de tast

Dat je met een echt fototoestel nog steeds betere foto’s kan maken dan met een smartphone is zeker. Maar voor velen is de stap naar een fotocamera nog groot; ze worden afgeschrikt door de bediening en het menusysteem. Met de Olympus PEN E-PL9 kun je al de mogelijkheden stap voor stap leren kennen door creatieve programma’s te selecteren op het aanraakscherm.

Selecteer de AUTO-modus om de camera verschillende fotosituaties, van gezichten tot groepen en zelfs bewegingen, te laten herkennen en zelf de beste instelling te laten kiezen. Op het scherm zie je meteen hoe de foto eruit zou zien, zelfs nog voor je afdrukt. Is het niet helemaal wat je wilt, dan kun je met behulp van schuifregelaars de instellingen zoals helderheid, kleur en contrast aanpassen. Wil je mooie foto’s van mensen maken, kies dan de e-Portrait-modus om de huidtinten glad te maken.

Wees creatief

De camera’s van Olympus bevatten al heel lang baanbrekende technieken, zoals Live Composite. Daarmee kun je heel makkelijk een opname met heel lange belichtingstijd maken, bijvoorbeeld van iemand die aan lightpainting doet. Maar die optie zat goed verborgen in het cameramenu. Met de PEN E-PL9 tik je gewoon op het pictogram in de Advanced Photo modus, zet de camera op een stevige ondergrond en klaar. Ook andere creatieve opties, zoals meervoudige belichting, HDR, panoramafoto’s en focus-bracketing (een techniek die onmisbaar is voor scherpe macrofoto’s) zijn zo heel makkelijk te gebruiken.

Olympus introduceerde al een hele tijd geleden de Art Filters: digitale filters waarmee je je foto’s al bij de opname een unieke look geeft. Ook deze kun je nu ook makkelijk kiezen via het aanraakscherm. Je kunt ze ook beter vergelijken. Een nieuwe filter is Instant Film: een nostalgische knipoog naar de overdreven kleuren van de vroege instant-camera’s. Bij gebruik overdag zijn de effecten subtiel. Gebruik het filter ‘s nachts met een flits op mensen voor een heel bijzonder effect: donkere gebieden worden groen en de huid krijgt een warme gloed.

Bijleren

Wil je meer weten over de instellingen en bijleren over fotografie, dan kun je via de gratis OI. Share-app een reeks van duidelijke videogidsen bekijken. Dezelfde app zorgt er ook voor dat de foto’s die je met de PEN E-PL9 maakt naar je smartphone gestuurd worden. De PEN E-PL9 combineert een energiebesparende Bluetooth LE-verbinding met WiFi om ervoor te zorgen dat de camera altijd verbonden blijft met je smartphone, zelfs wanneer hij in stand-bymodus is. Wil je beelden bekijken, open dan de app om een verbinding te maken met de camera - dat lukt zelfs wanneer de camera al in je tas zit.

PEN E-PL9

De lens voor portretten

Maak je graag portretten, dan is de M. Zuiko Digital 45mm F1.8-portretlens de ideale bondgenoot van de PEN E-PL9. Door de brandpuntsafstand van 45 mm krijg je een mooi perspectief zonder vervorming - heel anders dan met het groothoeklensje van je smartphone. Het grote diafragma zorgt ook voor een natuurlijk onscherpe achtergrond. Terwijl smartphones dat effect steeds vaker proberen na te bootsen, gaat er niets boven de juiste lens.