Menu
Terug

Onmisbare accessoires om de beste video’s te maken

19 februari 2019

Het is met filmen zoals met klussen: je bent maar zo goed als je hulpmiddelen. Wil je iets mooiers maken dan wegwerpclipjes van een paar seconden, dan heb je naast een camera ook een paar handige accessoires nodig.

Beter filmen

Video is enorm populair geworden. We kennen allemaal de korte videoverhalen op Instagram, Snapchat of Facebook, en op YouTube zijn miljoenen vloggers actief, met even veel volgers. Dankzij de opkomst van smartphones, actiecamera’s en betaalbare digitale camera’s kun je met een beperkt budget heel mooie resultaten boeken. Uiteraard is de inhoud van je video erg belangrijk. Of je nu een reisverhaal maakt, over je leven of hobby blogt, of met een actiecamera halsbrekende toeren vastlegt, wat je filmt, doet er toe. Maar als je wilt dat mensen langer dan een paar seconden naar je video blijven kijken, dan is ook de kwaliteit belangrijk.

Stabiel beeld

Een heel eenvoudig trucje om je film naar een hoger niveau te tillen, is ervoor te zorgen dat het beeld stabiel is. Niets is enerverender voor de kijker dan video die schokt, trilt en davert. Tenzij dat echt de look is die je met jouw video wilt nastreven, zorg je er best voor dat de camera tijdens het filmen zo stabiel mogelijk blijft. Dat is uiteraard het makkelijkst met een stabiele camera. Je kunt de camera op een tafel zetten of op een statief. Dat hoeft geen groot driepootstatief te zijn; als je een compacte camera of een actiecamera gebruikt, volstaat een klein, zogenaamd tafelstatief met korte poten. Film je veel op verplaatsing, dan is een tafelstatief met buigbare poten handig. Door de poten te plooien, kun je zo’n statief makkelijk aan een paal, boomtak of afsluiting vastmaken.

Bewegen met een gimbal

Wil je de camera tijdens de opname laten bewegen, dan is het gevaar op schokkerige beelden natuurlijk het grootst. Gelukkig is er een handige en makkelijk te gebruiken oplossing voor dat probleem, in de vorm van een gimbal. Dat is een handgreep met een stabilisatiemechanisme dat de camera stabiel houdt terwijl je beweegt. Er zit meestal een knop aan om de camera te laten draaien (pannen en tilten). Sommige gimbals zijn bedoeld voor gewone camera’s en actiecamera’s; je bevestigt deze dan zoals je ze op een statief zou zetten. Andere gimbals zijn bedoeld voor smartphones; ze bevatten een klem waarin je je smartphone plaatst. Vaak is er een bijhorende app waarmee je functies van de gimbal zoals timelapse of voorgeprogrammeerde bewegingen kunt bedienen.

Camera en gimbal in één

Heb je nog geen camera? Kijk dan eens naar de DJI Osmo Pocket. Dat is een kleine handheldcamera met stabilisatie. De DJI Osmo Pocket maakt gebruik van een mechanische gimbal die de camera langs drie assen stabiliseert. Hij kan video vastleggen in de hoge 4K-resolutie aan zestig frames per seconde. Met intelligente functies zoals Active Track, FaceTrack en Motionlapse kun je makkelijk creatieve effecten te creëren. In combinatie met de Mimo-app van DJI op smartphone kun je camerabewegingen, filters en soundtracks instellen. Via de USB Type-C- of Lightning-adapter kun je je smartphone bovendien als een grotere zoeker gebruiken.

Beter geluid

Even belangrijk als een goed beeld is goed geluid. En daar wringt het schoentje; de ingebouwde microfoon van een (actie)camera of smartphone is vaak niet goed genoeg. Ook hier heb je verschillende betaalbare
oplossingen om makkelijk beter geluid te krijgen. Als je binnenshuis video opneemt en een computer in de buurt hebt, kun je een USB-microfoon gebruiken. Die plug je in de computer en je neemt het geluid op de computer op. Er is dan wel een extra stap nodig; in nabewerking moet je het geluid dat de camera heeft opgenomen, vervangen door het geluid dat de computer heeft vastgelegd. Een tweede optie is een externe microfoon die je op de flitsschoen van je camera plaatst. Je sluit deze aan op de microfooningang van je camera. Voordeel: het geluid wordt automatisch mee in de video opgenomen. Je hoeft het dus niet achteraf toe te voegen, zoals met de vorige oplossing. Let er wel op dat het geluid niet te luid wordt opgenomen; je kunt het volume regelen via het cameramenu.

Extern geluid

Heeft je camera geen microfooningang, investeer dan in een externe recorder. Dat is een klein apparaatje dat geluid opneemt op zijn intern geheugen. De meeste recorders bevatten een goede stereomicrofoon,
maar je kunt er ook eenvoudig een externe microfoon op aansluiten.  Wil je vrij kunnen bewegen zonder je iets van microfoonkabels aan te trekken, kies dan voor een draadloze lavaliermicrofoon. Dat is een kleine microfoon die je op je jas of T-shirt kunt vastklemmen. Via een zendertje dat je in je broekzak steekt, wordt het geluid draadloos naar de ontvanger gestuurd; vandaar neem je het op met je camera, computer of een externe recorder. Ook een smartphone kun je als externe recorder gebruiken in combinatie met een goede microfoon.

Meer licht

Goed licht kan helpen om je opnames er professioneel uit te laten zien. De laatste jaren zijn er heel wat uitstekende oplossingen op basis van LED-verlichting op de markt gekomen. Voor vloggers die zichzelf filmen,
is een LED-kubus een handige oplossing. Je zet deze op de flitsschoen en richt het licht naar jezelf. Een iets duurder alternatief is een klein LED-paneeltje dat je op de flitsschoen zet. Door het wat grotere formaat geeft een paneel een zachter, meer flatterend licht dan een kubus. Heb je meer licht nodig, kijk dan uit naar een groter LED-paneel met batterijvoeding. Je hebt dan ook een statief nodig om het paneel zelf op te plaatsen - waarschijnlijk is het overkill als je gewoon een simpele vlog wilt maken.

Monteer je camera

Bij een actiecamera zitten meestal al een of meerdere mounts meegeleverd, maar er zijn tal van accessoires leverbaar om je actiecamera op de gekste plaatsen te monteren. Tegenwoordig kunnen sommige  actiecamera’s zonder extra behuizing al onder water. Is dat niet het geval, of wil je dieper gaan dan wat de camera zonder behuizing aankan, dan is een extra onderwaterbehuizing een zinvolle investering. Ook als je camera komt te staan op plaatsen waar er iets op zou kunnen vallen, is zo’n extra bescherming heel nuttig.

De juiste geheugenkaart

Als je beelden van hoge kwaliteit filmt, heb je een goede geheugenkaart nodig om je video op te slaan. Vooral de schrijfsnelheid is van belang om je video zonder haperingen op te tekenen. Wie veel met video bezig is,
kiest best sowieso een geheugenkaart met de snelheidsklasse Class 10 - U1 voor video in Full HD, of U3 - V30 of sneller voor video in 4K-resolutie. Kaarten van 32 of 64 GB bieden de beste balans tussen prijs en capaciteit.