Menu
Terug

Op zoek naar je ideale laptop?

12 september 2020

Je laptop is - meer dan ooit - het toestel dat je met je collega’s, medestudenten, familie en vrienden verbindt. Kies je dan voor snel, stevig, lichtgewicht, kracht of veelzijdig? Of de optimale combinatie van dat alles? Die vraag beantwoorden we hier voor jou.

De jacht op de juiste

Laptops zijn er in alle soorten en maten. Bepaalde modellen zijn veel beter geschikt voor bepaalde taken dan andere. Die zijn dan weer goed in heel andere zaken. Jammer genoeg zie je niet altijd in een oogopslag het verschil, want vanop afstand lijken laptops voor de gewone leek allemaal op elkaar. Hoe kies je dan als mobiele werker die ultralichte laptop met een grote batterij of als gamer een toestel dat mooiere graphics toont dan de gameconsole van een vriend? Wij helpen je!

laptop

Het hart van je laptop

Een laptop is een complex toestel dat uit honderden onderdelen bestaat. De processor wordt vaak gezien als cruciaal element. En dat is hij ook, al spelen andere hardware ook een belangrijke rol, zoals het geheugen, snelle opslag en voldoende netwerkfeatures. Tegenwoordig kun je van een ‘trage’ processor al redelijke prestaties verwachten. Waarom dan een laptop kiezen met een hoger model, zoals de Intel Core i7 of AMD Ryzen 7? High-end processors zijn niet alleen sneller, ze presteren beter als er meerdere complexe apps draaien, en ze verbruiken minder.

laptop

SSD is de max

De meeste laptops hebben een SSD in plaats van een klassieke harde schijf. Een Solid State Disk bevat geen bewegende onderdelen (enkel chips) en is lichter. Er zijn ook heel kleine versies. Hierdoor zijn laptops heel wat handiger geworden voor mobiel gebruik. Bovendien zal een onvoorzichtige schok niet snel leiden tot een defecte harde schijf. Een SSD is in principe ook sneller dan een harde schijf, al hangt dat een beetje van de hardware af. Duurdere laptops hebben SSD’s die merkbaar sneller werken. Het opstarten, maar ook het laden van apps verloopt vliegensvlug.

randapparaten

Een hoes of tas om je laptop te beschermen raden we altijd aan. Maar soms wil je ook randapparatuur aansluiten, zoals een muis, een groter toetsenbord of een extern scherm. Let er dus op dat je laptop goed scoort qua connectiviteit. USB 3.1 Type-C is de nieuwste USB-standaard, maar ‘oudere’ USB 3.0-poorten zijn ook handig als je een USB-stick of een muis wilt verbinden. Sommige high-end ultraportables komen net met weinig poorten, soms maar een of twee. Het idee bij deze slanke laptops is dat je wanneer nodig een externe USB-hub insteekt om zo extra poorten te krijgen.

Zuinig is goed

De betere laptops zijn inmiddels heel zuinig geworden. Dat je tien uur of meer op de batterij kunt werken, is lang geen uitzondering meer. Het ziet er zelfs naar uit dat je binnen een jaar of twee, drie laptops mag verwachten die 24 uur zonder laden functioneren! Autonomie is een belangrijk cijfer als je mobiel werkt. Maar ook thuis is het fijn als je spontaan in de tuin kunt gaan zitten zonder dat je een lange verlengkabel moet leggen. Houd er rekening mee dat veel zware apps openen de autonomie sterk kan verlagen. Sommige laptops bezitten snellaadfuncties, zodat je in een wegrestaurant tijdens de lunch nog voldoende batterijkracht uit een stopcontact kunt halen voor de namiddag.

laptop

Gamers unite!

Gamen op een laptop kan zeker. Je moet wel je verwachtingen managen. Wil je gamen op hoog niveau, met alle grafische effecten aan en in hoge resoluties? Dan gaat een instaplaptop of zelfs een middenklasser tot duizend euro niet volstaan. De meeste laptops zijn immers ontworpen om licht en zuinig te zijn. Voor games in hoge kwaliteit heb je een andere soort laptop nodig, eentje met prestatiegerichte hardware. Cruciaal is de aanwezigheid van een aparte grafische kaart. Wil dit zeggen dat je absoluut niet kunt gamen op een ‘gewone’ laptop? Dat is ook overdreven. Vanaf een bepaald niveau is casual gaming zeker mogelijk, maar voor het zwaardere werk heb je wel een zwaargewicht nodig.

laptop

De magie van het beeld

Laptops komen met schermen die beginnen bij 13 inch diagonaal en eindigen bij 17 inch. Een groot scherm is uiteraard heel comfortabel om mee te werken, maar maakt de laptop wel heel wat logger. Je moet dus een afweging maken, afhankelijk van waar je het toestel gaat gebruiken. Enkel thuis? Dan is een groter scherm een goede keuze. Vaak onderweg? Kies dan voor een compactere laptop. Je kunt er altijd nog voor kiezen om op je vaste werkplek een aparte monitor te plaatsen. Als je aan je bureau plaatsneemt, sluit je het externe scherm via HDMI op je laptop aan. Windows 10 zorgt ervoor dat het beeld in orde komt.

Denk aan je lichaam

Als je geen eigen bureau kunt inrichten thuis en je bijvoorbeeld aan de keukentafel moet werken, is een laptop een slimme keuze. Na de werkuren kun je het toestel gewoon dichtklappen en opbergen. Of je neemt hem mee naar het terras om een film op Netflix te bekijken. Handig! Wel even opletten: bij het thuiswerken wordt ergonomie vaak uit het oog verloren. Keukenstoelen en -tafels hebben niet per se de juiste hoogte om je schouders en armen te ontlasten. Let dus zeker op signalen van je lichaam als je niet helemaal goed zit en doe er tijdig iets aan.

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()