Menu
Terug

Overal online in de auto

18 januari 2018

De geconnecteerde wagen schakelt razendsnel van curiositeit naar de gewoonste zaak van de wereld. Vandaag vind je heel wat oplossingen om ook online in de auto te gaan. Sluit je wagen aan op internet, ongeacht zijn leeftijd.

Rijdende verbinding

Je auto als rijdende hotspot? Het is eenvoudiger te realiseren dan je denkt en hiervoor moet je niet meteen een nieuwe auto kopen. Het internet staat op het punt om ook de autowereld te veroveren, zodat je altijd en overal online bent. De voordelen van zo’n ‘rijdende internetverbinding’ zijn legio. Denk maar aan de vakanties of daguitstapjes met het gezin. Een tablet met de nieuwste Netflix-serie houdt de kinderen op de achterbank wel enkele uren zoet.

Online in de auto - boordcomputer

Online in de auto zijn kan ook zakelijk van pas komen om je auto om te toveren tot een rijdend kantoor. Handig om even aan de file te ontsnappen en op je laptop je laatste mails te beantwoorden op een parking. Allemaal goed en wel, maar krijg je dat internet tot in je wagen? Een nieuwe auto heb je niet per se nodig, wellicht wel enkele bijkomende accessoires.

Online in de auto - tablet

Smartphone

De eerste - maar niet altijd de beste - oplossing is om je smartphone te gebruiken als mobiele hotspot met de tetheringfunctie. Zo creëer je een WiFi-netwerk waarop anderen kunnen inloggen om op het internet te gaan. Zodra je dit hebt ingeschakeld, zoek je het WiFi-netwerk op het toestel dat je wilt gebruiken, bijvoorbeeld jouw laptop, en voer je het wachtwoord van het netwerk in. Vervolgens kun je surfen met de databundel van je telefoonabonnement. Veel moeilijker dan dat is het niet.

Dit kan een oplossing bieden wanneer je snel even met een toestel online wilt, maar heeft ook zijn beperkingen. Je moet er namelijk rekening mee houden dat de antenne van je smartphone vaak minder sterk is dan die van een specifiek WiFi-toestel. Met andere woorden: dit is minder stabiel en niet ideaal om meerdere toestellen tegelijk te verbinden. Daarvoor bestaan er betere oplossingen.

MiFi

Een MiFi-router is beter berekend op een dergelijke taak. Het is een mobiele WiFi-router waarmee je ‘jouw’ WiFi-netwerk overal kunt meenemen, waar je ook komt. De mobiele router beschikt over een SIM-kaart en heeft dus geen netwerkkaart nodig. En de herlaadbare batterij zorgt ervoor dat je de stroomkabel ook gewoon achterwege kunt laten. Er bestaan echter ook exemplaren die je op de 12-volt of USB-aansluiting van de auto kunt aansluiten met een kabel.

Online in de auto - MiFi

Veel MiFi-routers hebben bovendien een USB-aansluiting en kunnen dus ook als powerbank gebruikt worden om bijvoorbeeld je smartphone op te laden. Hier hoef je je geen zorgen te maken over het aantal toestellen dat wordt aangesloten. Mobiele WiFi-routers kunnen gemakkelijk tot meer dan tien toestellen met het internet verbinden. Op de trein, in de auto of om het even waar, je neemt hem overal mee naartoe.

Online in de auto - Dongle

Dongle

Een derde oplossing is een dongle, die werkt volgens hetzelfde principe als de mobiele router, maar dan in een veel compacter formaat. Ook hier heb je dus een SIM-kaart met data-abonnement nodig om online te geraken. Een dongle is kleiner, je plugt hem simpelweg in de USB-poort van je auto om een WiFi-netwerk te creëren. Of rechtstreeks in je laptop. Geen USB-poort? Dan gebruik je best een autolader om de dongle op aan te sluiten.

De auto zelf

Bovenstaande oplossingen kun je gebruiken in om het even welke auto. Heb je een heel moderne wagen, dan beschikt die mogelijk zelf al over een WiFi-hotspotfunctie via de buitenantenne. Ook hier is uiteraard een SIM-kaart met data-abonnement noodzakelijk. De online toepassingen gaan trouwens nog heel wat verder dan zo’n hotspot waarmee de inzittenden kunnen surfen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwsberichten, Google StreetView, real-time verkeersinformatie of het weerbericht dat in het infotainmentsysteem getoond wordt.

Draadloos laden

Een interessante optie voor smartphonegebruikers is de inductielader. Steeds meer automerken voorzien een speciale opbergruimte voor smartphones waarin je de batterij draadloos kunt opladen. Dat is handig wanneer je je smartphone frequent gebruikt en je een lege batterij tegen het einde van de dag wilt vermijden. Wanneer je een nieuwe smartphone koopt, is het belangrijk om even te checken of die compatibel is met de Qi-standaard voor draadloos opladen. Al verschillende merken met Android zijn op de kar gesprongen (LG, Samsung, …) en sinds vorig jaar is het ook mogelijk met de Apple iPhone 8 en iPhone X.

Online in de auto - Draadloos laden

De oplaadzone - waar je best geen metalen voorwerpen zoals munten of sleutels legt - bevindt zich doorgaans in de middenconsole voor de versnellingspook of in de opbergruimte onder de centrale armsteun. De oplaadtijd varieert naargelang het model. Sommige auto’s bieden niet alleen een draadloze oplaadfunctie, maar zorgen er bovendien voor dat je smartphone automatisch connecteert met de antenne van de auto voor een betere ontvangst.

Wist je dat...

Nieuwe auto’s krijgen binnenkort allemaal standaard een SIM-kaart met een levenslang abonnement ingebouwd. Die is niet bedoeld om op het internet te surfen, maar wel voor het automatische noodoproepsysteem eCall. Dat zorgt ervoor dat de auto meteen contact opneemt met de hulpdiensten na een ongeval. Ook de locatie wordt doorgestuurd. Vanaf 31 maart treedt eCall in werking.