Menu
Terug

Personaliseer je pc

Onmisbare randapparaten
Leestijd minuten
23 November 2017

Een computer is handig, een computer met de juiste accessoires is nog beter. Geef toe, wat is die stralende kast of ultraslanke laptop waard in combinatie met een waardeloze muis of een stel ondermaatse speakers? Zo ver laten we het niet komen in dit overzicht van de allerbeste randapparaten voor jouw computer.

Meer dan vijftig jaar oud

Hoewel sommige laptops over aanraakschermen beschikken, geven de meeste mensen toch de voorkeur aan een apart invoerapparaat. Een muis, dus. Het is een geniale uitvinding die zo ingeburgerd is dat niemand zich afvraagt waar ze vandaan komt. Wist je dat ze al in 1964 uitgevonden werd? Het handige aan een muis is dat het een compact apparaat is dat je met een beetje oefening heel precies kunt gebruiken. Je kunt ze bijvoorbeeld met een druk op de knop qua nauwkeurigheid instellen, die uitgedrukt wordt in dpi of dots per inch. Hoe hoger het aantal dpi’s, hoe groter de beweging op het scherm als je de muis een klein beetje beweegt.

pc accessoires - de beste muis

Het oog wil ook wat

Gamemuizen gaan heel ver, ook qua design. Kijk maar eens naar de ontwerpen van Razer, Logitech en Corsair. Maar ook bij kantoorgebruik of thuis maakt de juiste muis een groot verschil. Je hebt allereerst het ergonomische aspect: ligt de muis uren goed in de hand, kun je ze vastnemen zonder druk in de pols te voelen, rolt ze prettig over je bureau? Als je veel in een bepaalde app werkt, kan het daarnaast handig zijn om een muis te kiezen met extra instelbare knoppen. Die kun je bijvoorbeeld koppelen met een bepaalde functie die je veel gebruikt. Ten slotte zouden we je een draadloze muis aanraden. Je hebt er met RF-radio of die via Bluetooth werken. En nee hoor, de batterij ga je niet om de week moeten vervangen.

pc accessoires - touchpad

Het kan ook anders

In plaats van een muis kun je een losse touchpad aanschaffen, waardoor je toch nog van het bedieningsgemak en de extra mogelijkheden van bewegingen kunt genieten. Een touchpad heeft nog een bijkomend voordeel: je beweegt het niet om het te gebruiken. Dat maakt het ideaal voor kleine bureaus of bijvoorbeeld in de zetel. Nog een alternatief is een tekentablet die je met een pen bedient. Enkel relevant voor artiesten? Niet helemaal, want een tekentablet en pen kan perfect als alternatief voor een muis worden gebruikt. Het vraagt wat gewenning, maar vanuit een ergonomisch standpunt is het zeker geen slecht idee.

Typen in alle vrijheid

Een goed toetsenbord is misschien wel de beste pc-aankoop die je kunt doen. Heb je een goed exemplaar, dan werk je sneller, beter en comfortabeler. Er zijn allerlei vormen, gaande van compact en rechthoekig, tot vrij groot en met een gebogen ontwerp dat de toetsen in een curve presenteert. Dergelijke ergonomische toetsenborden zijn beter voor de polsen, maar moeilijker te gebruiken als je niet met meerdere vingers kunt typen. Comfort betekent ook hoe de toetsen reageren als je erop drukt. Veren ze goed terug en zijn de toetsen groot genoeg (voor jouw vingers)? Net om die reden zijn er heel wat liefhebbers van mechanische toetsenborden.

Echt gamen met een controller

Wist je dat je de meeste consolecontrollers op een pc kunt gebruiken? De Xbox-controller is bijvoorbeeld ook beschikbaar voor Windows-pc’s. De PlayStation DualShock 4-controller werkt ook met een computer, al moet je daar wel een stukje software voor installeren. Geen zin in knoeien met software? Bij Trust en Logitech vind je controllers die echt voor pc's ontworpen zijn.

pc accessoires - controllers

Virtual Reality

Het pc-accessoire van de toekomst? Zonder twijfel de VR-bril. De HTC Vive en Oculus Rift zijn wellicht de beste Virtual Reality-brillen op de markt, enkel beschikbaar voor pc. Om ze te gebruiken, heb je een stevige grafische kaart nodig. Is dat in orde, dan kun je met een VR-bril in een virtuele wereld duiken. Misschien even belangrijk worden de AR-brillen. Ze lijken sterk op Virtual Reality-headsets, maar tonen je omgeving verrijkt met virtuele elementen. Op die lege muur in je kantoor zie je de persoon waarmee je aan het skypen bent, bijvoorbeeld. Lees hier meer over het verschil tussen AR en VR. 

pc accessoires - twee computerschermen

Laat je omhullen

VR- en AR-brillen worden in de toekomst vast heel belangrijk, maar gaan niet in alle omgevingen mogelijk zijn. Een goed beeldscherm zal belangrijk blijven. Een echte aanrader is een supersize-scherm, liefst nog curved.. Heel praktisch als je in detail aan beelden wilt werken of meerdere grote vensters naast elkaar wilt tonen. Het ultieme breedbeeldscherm is de LC49HG90DMUXEN van Samsung: 49-inch schermplezier. Dit is een heel bijzondere monitor die bedoeld is om het effect te geven van twee computerschermen naast elkaar. Dat kan natuurlijk ook: twee kleinere schermen naast elkaar plaatsen en je bureaublad over beide laten lopen.

Tip!

Vergeet niet dat je een pc probleemloos aan een tv kunt hangen. Werk tijdens de dag op je laptop- of pc-scherm en ’s avonds bekijk je op het megascherm je favoriete films. Je hebt enkel een HDMI-kabel nodig van de juiste lengte. Of je kunt werken met een HDMI-extender, waardoor je het pc-beeld over een netwerkkabel naar een andere ruimte kunt sturen.

Met muziek is het beter

Grofweg gesteld heb je twee opties: hoofdtelefoon of speakers. Qua hoofdtelefoons kun je gaan voor bijna elk model met een 3,5-mm jack. Werken met een Bluetooth-model dat je draadloos verbindt, is een snelle oplossing, maar je kunt ook opteren voor een betere externe geluidskaart. Weinig geweten is dat bepaalde Bluetooth-hoofdtelefoons ook geluid over een USB-kabel kunnen ontvangen. Dat geeft een nog betere geluidskwaliteit en geen vertraging. Gamers die kunnen dan weer met grote ogen kijken naar het immense aanbod gameheadsets uitgerust met microfoon.

pc accessoires - hoofdtelefoon

Opgeruimd staat netjes

Gelukkig bestaan er handige stands waarin je de laptops kunt stoppen. Er zijn zelfs modellen die voorzien zijn om de laptop te dragen met het scherm helemaal opengeklapt. Zo kun je het laptopscherm naast de monitor plaatsen en heb je een tweede display voor je mail of chatvensters. Een rommelig gevoel komt vaak door kabels. Even wat tijd nemen om aan kabelmanagement te doen levert wat rust op. Plaats bijvoorbeeld een USB-hub uit het zicht waaraan je randapparatuur zoals een printer of externe opslag hangt.

Wat is jouw favoriete accessoire?

Bekijk commentaar () Verberg commentaar ()